Hvor langt går ytringsfriheten?

Artikkel - Ariam Amanuel

Vi er alle enige i at ytringsfriheten er en positiv, og ikke minst en viktig ting. Ytringsfriheten er grunnen til at vi kan si og mene det vi vil, være med på demonstrasjoner og dele meningene våres. Dersom vi kan ytre oss om hva vi vil, vil det også innebære hatefulle og krenkende meninger.

Foto: Roya Ann Miller / unsplash.com

Foto: Roya Ann Miller / unsplash.com

Ytringsfriheten er noe av det viktigste når det kommer til menneskers rettigheter. I Norge og i mange vestlige land står ytringsfriheten sterkt. Vi er vi så heldige å få mene det vi vil, og ikke alle er så heldige å ha den friheten. Med friheten vi har til å mene det vi vil kommer også en del hatefulle meninger. Vi alle er forskjellige og det kommer med mange forskjellige meninger. Folk kan ha rasistiske, kjønnsdiskriminerende eller trakasserende meninger. Et sted vi ser mye av dette er kommentarfeltet.

I Norge er det ikke lov å dele diskriminerende og hatefulle meninger åpenlyst, men dette blir ofte ikke fulgt, spesielt i kommentarfeltet.

I 2004 ble paragraf 100 i Grunnloven om ytringsfrihet endret for å beskytte mot diskriminerende ytringer. Hvor grensen går får ytringsfriheten kan være vanskelig. Hvis det er sånn at alle kan dele sine meninger, så kan man jo tenke at det er lov å dele diskriminerende meninger også, for alle har rett til en mening.

Foto: T. Chick Mcclure / unsplash.com

Foto: T. Chick Mcclure / unsplash.com

I følge aftenbladet. no blir mange saker som har blitt anmeldt for hatefulle meninger henlagt. Dette betyr ikke at folk ikke anmelder, men det er ikke noe politiet i Norge prioriter. Et eksempel på dette i følge aftenbladet er terrorangrepene som skjedde både i Manchester og London. Før angrepet hadde det kommet inn bekymringsmeldinger på grunn av bekymrende holdninger. Dette ble ikke tatt seriøst før det var for sent.

Saker som dette burde bli tatt mer seriøst. Det starter med ord, og man kan tenke seg at det ikke kommer til å skje noe mer enn det, men man vet aldri. Man burde følge nærmere med på menneskers hatefulle meninger, for plutselig er det ikke lenger bare ord.

Ja, man skal få lov til å mene hva man vil. Det er derfor vi har ytringsfrihet, men har du hatefulle og diskriminerende meninger ovenfor en gruppe mennesker eller enkeltpersoner kan du holde det for deg selv. Det er vanskelig å sette en grense for ytringsfriheten. En ting man burde tenke på respekt ovenfor andre mennesker som også er viktig, og det å dele meninger som er hatefulle og diskriminerende er ikke en del av det.