Sammen for et bedre internett

Artikkel - Steffen Tomt

Økende forskjeller, polarisering, hatefulle ytringer og sensurering - tross alle disse nye aspektene av den sosiale nett-verden i 2019 har innsatsen for et bedre internett aldri vært større. En av de største markeringene for den ny vending fant sted 5. Februar 2019; Safer Internet Day.

Foto: saferinternetday.org

Foto: saferinternetday.org

Som dagens mediebilde vitner om ser vi mer og mer til en økende mengde hat, ekstremistiske holdninger, og en nettbasert kultur hvor hat ulmer i gresset og vokser seg større dag for dag. Daglige saker angående ytringsfrihet og dens tilhørende grenser, voldelige ekstremistiske terror-angrep designet for streaming, og en økende mengde sensurering former samfunnets forståelse av nett-kultur. Dette er dog ikke den eneste tendensen som finner sted.

Torsdag 5. Februar 2019 ble Safer Internet Day (SDI) markert verden over - en markering og opprop for et tryggere, mer inkluderende internett for hele verden. SDI ble startet som intitiativ fra EUs SaferBorders prosjekt i 2004 og har siden den gang vokst til en internasjonal markering om nett-kultur, trygghet og en mer ansvarsbevisst bruk av nettbaserte teknologiske utviklinger. SDI er ikke lenger en ren satsning fra EUs SaferBorders prosjekt, men har utviklet seg til å bli en del av Insafe Network, et kollektiv samarbeid på tvers av landegrenser over hele Europa, med nasjonale oppmerksomhets-sentre i hvert land. Siden deres start i 2004 har SDI riktignok vokst til å bli markert i nærmere 140 land verden over, hvert eneste år.

Årets tema for Safer Internet Day er et opprop om samarbeid for et tryggere internettFoto: Marvin Meyer / unsplash.com

Årets tema for Safer Internet Day er et opprop om samarbeid for et tryggere internett

Foto: Marvin Meyer / unsplash.com

Hvert år forandrer fokuset til SDI seg for å reflektere de pågående og avgjørende problemene i nett-kultur verden over, hvor 2019 var året for en felles innsats om et bedre internett for alle. Arbeidet med et tryggere internett for alle stopper ikke bare med å sette fokus på problemene som eksisterer i nett-kultur verden over, noe SDI aktivt sørger for å gjøre noe med. Fra å bidra med opplæring, samtaler, kampanjer og annen støtte sørger SDI og EUs innsats for å skape et tryggere og bedre miljø, kultur og forståelse i en verden sentrert rundt internett og dens kollektive kultur.

I 2019 er fokuset til SDI et felles samarbeid for et tryggere og bedre internett for alle. I Norge markerte Medietilsynet dagen med gratis konferanse på Kulturhuset i Oslo i samarbeid med Unicef, Utdanningsdirektoratet og Datatilsynet. Konferansen satt søkelys på aldersgrenser, personer og barn på sosiale medier og var åpen for alle interesserte.

Selvom markeringen for et tryggere og bedre internett for alle er over for dette år, er fokuset og temaet gjeldende ut året. SDI oppfordrer alle til å fortsette å arbeide for et trygt og godt internett selvom selve markering og dagen har passert;

”And while Safer Internet Day may have passed for this year, the campaign's messages - and general awareness raising on online safety issues - should continue all year round.” - saferinternetday.org

Så på tross av voldsomme hendelser, internasjonale sensureringer og polariserte kommentarfelter arbeider stadig fler og fler for et bedre, tryggere og hyggeligere internett for alle. La oss gjøre vår del av arbeidet resten av året, og markere Safer Internet Day på en praktfull måte i 2020. Det er det minste vi kan gjøre.