Spillenes fantastiske år

Artikkel - Tuva M. Sørum

Spillmessig har 2020 vært et bra år, vi har hatt mye tid og lite å gjøre. Mange har brukt denne tiden på å spille, både og nye og gamle ting. Derfor har det også vært mye spenning tilknyttet årets The Game Awards, som gikk stabelen 10. november. Prisutdelingen ble etablert i 2014 av Geoff Keighley, og er spillkritikerens hyllest til industrien, pluss trailere til neste års store spill. I denne artikkelen kommer jeg til å skrive litt om noen av de viktigste vinnerne fra dette års The Game Awards.

Opphavsrett: The Game Awards / Foto: IGN South-East Asia

Opphavsrett: The Game Awards / Foto: IGN South-East Asia


Opphavsrett: Naughty Dog / Foto: NME

Opphavsrett: Naughty Dog / Foto: NME

Game of the year – The Last Of Us Part II

Game of the year er den desidert største kategorien. Det var seks nominerte: Hades, Ghost of Tsushima, Doom Eternal, Final Fantasy VII Remake, Animal Crossing og The Last of Us Part 2. The Last of Us Part 2 er oppfølgeren til The Last of Us. Den er laget av Naughty Dog, og er publisert av SONY. The Last of Us, utgitt i 2013, var ett av det forrige tiårets største spill, så oppfølgeren hadde åpenbart mye å leve opp til. Dette ser det ut som den definivt har fått til, da den vant ikke bare Game of the year, men også hele seks andre kategorier. Blant disse er: Best game direction, Best narrative, Best action/adventure og Best performance, som da gikk til skuespilleren Laura Bailey for rollen Abbey.

Spillet er et singleplayer action/adventure spill, med en sterk historiefortelling som driver spillet. Kort fortalt plukker spillet opp igjen fem år etter det første spillet. Joel og Ellie bor nå i Wyoming. Etter at kaos bryter ut ved deres nye hjemsted blir Elli på nytt kastet ut på en farlig reise gjennom et post-apokalyptisk USA, denne gangen på jakt etter hevn.


Opphavsrett: Supergiant Games / Foto: The Verge

Opphavsrett: Supergiant Games / Foto: The Verge

Best indie – Hades

Årets underdog, Hades, var nominert i en rekke kategorier, blant annet Game of the year, Best game direction og Best score/music, og vant Best indie og Best action. Hades er såkalt indiespill, som betyr at det er utviklet av et mindre, uavhengig selskap. Det er årets overraskelse fordi indiespill som oftest ikke blir nominert i så mange kategorier, særlig ikke Game of the year. Hades endte opp med å vinne kategorien Best indie, noe som kanskje ikke var en stor overraskelse, men å bli nominert i Game of the year er en bragd i seg selv.

Spillet er laget av Supergiant games, som blant annet også har laget Bastion, som er et populært spill fra 2011. Spillet er et rougelike action roleplayingspill. Du spiller som Hades’ sønn, som forsøker å rømme fra underverdenen for å finne moren sin på Mt. Olympus. For hvert rømningsforsøk blir du litt og litt sterkere og til slutt vil du kanskje være sterk nok til å rømme og finne sannheten om hvem du er.


Opphavsrett: InnerSloth / Foto: The Sports Rush

Opphavsrett: InnerSloth / Foto: The Sports Rush

Best mobile game – Among Us

Among Us er kanskje årets største internettsensasjon i spillkategorien. Det var blant annet en stor trend på tiktok, og vant derfor flere kategorier i Game Awards 2020, selv om selve spillet kom ut i 2018. Den vant årets Best Mobile og Best multiplayer. Spillet er et multiplayer social deduction spill, og er inspirert av spillet Mafia, som er et partyspill.

En gruppe “crewmates” er strandet på et romskip hvor de må løse ulike oppgaver for å få i gang skipet igjen samtidig som de må passe seg for en “impostor” som når som helst kan sabotere for dem, eller til og med drepe andre spillere. Med jevne mellomrom blir gruppa bedt om å stemme over hvem de tror er ímpostor´ og her er det om å gjøre og lure de andre og redde seg selv.


Opphavsrett: Nintendo / Foto: Essentially Sports

Opphavsrett: Nintendo / Foto: Essentially Sports

Best family game – Animal crossing

Animal Crossing: New Horizons er, foruten Pokémon Go, Nintendo’s største suksess dette året. Spillet er det mest spilte på Nintendo Switch og har tiltrukket seg en helt ny gruppe mennesker til spillverdenen. Der er et life simulator spill, og ble det har blitt solgt hele 26 millioner eksemplarer i 2020. New Horizons lar spillerne bosette seg på sin egen øy, der de må bygge opp et lite samfunn og tiltrekke seg nye naboer. Det gir spilleren stor kreativ frihet til å utforme sitt nye hjem og har blitt hyllet for å sin avslappede spillestil og av noen fått æren av å kurere stress.