Netflix varsler om dyrere abonnement

Nyhetsartikkel - Ida Andersen

EU-parlamentet ble forrige uke enige om et nytt direktiv som kan gjøre Netflix dyrere i Norge.

netflix presset.jpg

Som først omtalt i NRK, er årsaken at EU-parlamentet forrige uke ble enige om et nytt direktiv om skatt og kvotering som kan pålegge Netflix og andre globale strømmetjenester som HBO og Amazon minst 30 prosent europeisk innhold i bibliotekene sine. I det nye direktivet pålegger EU Netflix og de andre store innenfor strømmetjenester at de skal bidra til produksjonen av film og tv-serier i landene de operer. Blir disse tiltakene godkjent av medlemslandene i EU-kommisjonen, har Kulturdepartementet varslet at det også vil innføres i Norge.

Netflix uttaler til NRK gjennom deres norske kommunikasjonsbyrå Släger at «...fra tid til annen justerer vi planene og prisnivået vårt etter hvert som vi legger til flere tv-serier og filmer, innfører nye produkter og legger til nye produkter. Vi er også nødt til å justere planer og priser i tråd med endringer i de lokale markedene, for eksempel skattelegging og reguleringer».

Mulig Netflix-skatt

Netflix-skatt har lenge vært et diskutert tema i flere europeiske land, inkludert Norge. Norske kinoer betaler en avgift til staten på 2,5 prosent av sin bruttoomsetning og 3,5 kroner av ethvert dvd-salg er også statlig avgift. På den andre siden har de internasjonale strømmetjeneste vært fritatt lignende skatter og avgifter i Norge. I følge en artikkel fra Dagens Næringsliv har totalt ni europeiske land de siste årene innført enten skatt eller investeringsforpliktelser ovenfor strømmetjenestene.

Skal internasjonale giganter slippe unna avgifter?

Krav og kvotering kan være med på å verne om norsk språk og kultur. “Kon-Tiki” produsent Aage Aaberge sier til NRK at «vi må sikre et godt tilbud av nasjonale filmer og tv-serier gjennom kvoter, og få tilført kapital som opprettholder den nasjonale produksjonen av filmer og tv-serier Netflix tjener penger på å strømme».

Aaberge mener direktivet fra EU vil sørge for å jevne ut konkurransen på det norske markedet, der internasjonale strømmetjenester har hatt et konkurransefortrinn. Videre sier han til NRK at han synes det er rart at nasjonale aktører må betale avgifter, mens internasjonale giganter skal slippe unna.

-Bra for den globale medieøkonomien

Arnt Maasø, førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitet i Oslo, mener tiltakene som nå vurderes innført er bra. «Generelt kan jeg si at jeg syntes det er interessant og bra at EU jobber med tilpasning av skatteregler av denne typer tjenester i den nye globale medieøkonomien», sier Maasø.

Vi kan allerede se en tendens der Netflix viser interesse ovenfor Europeiske filmer og tv-serier. Strømmegiganten kjøpte blant annet opp rettighetene til det norske Rubicon-produserte humordramaet «Maniac» i 2016 og begynte på sin egen versjon. Serien hadde premiere på Netflix 21. september og forventningene var store fra strømmetjenesten. Videre hadde også «22 July» premiere på Netflix nylig. 10. oktober var premieredatoen for den første amerikanske fiksjonsfilmen om 22 juli. Det er regissør og manusforfatter Paul Greengrass som står bak spillefilmen. Greengrass er tidligere kjent blant annet for filmene «United 93» og «Jason Bourne».

Blir tiltakene i EU-direktivet godkjent, kan vi forvente oss Netflix i mye større grad preget av norske produksjoner. Minst 30 prosent vil være lokalprodusert innhold og i enkelte land kan kravet økes til 40 prosent.