Bare 20% av fotojournalister i det norske mediemarkedet er kvinner

Artikkel - Ingvild R. Solheim

Forskjellene mellom menn og kvinner har blitt mindre og mindre over flere tiår. Så hvorfor er fortsatt 80% av ansatte fotojournalister menn, og hvor mye påvirker det egentlig mediebildet idag?

Menn og kvinner tolker og tilnærmer seg saker ulikt. Enkelte saker er lettere for menn å tilnærme seg på, og noen er lettere for kvinner. Men vi trenger sårt dette kjønnsmangfoldet, som igjen bidrar til appell til flere mennesker. Med en utvidet balanse i mangfoldet hos fotojournalister vil det bidra til at fotoredaksjonen speiler samfunnet (Mohr, Anikken. Journalisten).

Overvekten av menn som fotojournalister former mediebildet i Norge i dag. Ved økt kjønnsmangfold vil sakene appellere til flere lesere. Menn og kvinner har ulike mennesker man interesserer seg for og forstår seg på, og det igjen er med på å forme sakene som publiseres i norske aviser. I tillegg klarer ingen å være nøytrale og objektive når det gjelder fotografering av virkeligheten. Derfor trengs det mangfold i fotoredaksjonen, slik at det vises flere måter å se på samfunnet på (Mohr, Anniken. Journalisten).

Foto: Jametlene Reskp / Unsplash

Foto: Jametlene Reskp / Unsplash

Cecilie Andersen, nylig ansatt som fotojournalist i NRK, har vært vitne til viktigheten med en kjønnsbalansert ansettelse. Andersen forteller til avisen Journalisten om fotoreportasjer hun har gjort i utlandet hvor det har vært en stor fordel ha en mannlig og en kvinnelig fotojournalist. En mannlig journalist kan komme innpå på helt andre saker enn den kvinnelige kan, og derfor trenger vi en balanse. Eirik Wallem Fossan fra Aftenposten forteller at journalistikken og fotojournalistikken bør gjenspeile samfunnet vi lever i, og med det bør det være en balanse (Journalisten). Han forteller videre at hvis han kunne bestemme selv ville han hatt “journalister som har en god og sunn kjønnsbalanse som reflekterer samfunnet”.

Universitetslektor Ellen Lande Grossner forteller til Journalisten at vi har en tendens til å bli homogene. Vi faller inn i vante arbeidsrutiner og måter å se verden på. Vi har godt av å bli utfordret. Og på den måten vil det ha en mer balansert ansettelse av fotojournalister bidra til et bredere mediebildet i norske aviser.

Noen tviler på at dette har noe å si for dagsordenen og mediemangfoldet. Men det kan debatteres. Så er det så viktig å ha en kjønnsbalansert ansettelse av fotojournalister som avisen Journalisten skal ha det til å tro?



Referanser:

Lindebø, Kristine. 2019. “Få kvinnelige fotojournalister har fast jobb. Det påvirker bildene vi ser i norske medier”. Journalisten.no: https://journalisten.no/bachelor-i-fotojournalistikk-bergens-tidende-cicilie-andersen/fa-kvinnelige-fotojournalister-har-fast-jobb-det-pavirker-bildene-vi-ser-i-norske-medier/384028

Lindebø, Kristine. 2019. “Redaktørene skulle gjerne hatt flere kvinner, men avisene ansetter ikke flere fotografer”. Journalisten.no: https://journalisten.no/aftenposten-annemor-larsen-budstikka/redaktorene-skulle-gjerne-hatt-flere-kvinner-men-avisene-ansetter-ikke-flere-fotografer/384946