Eier av mediegigant stiller til presidentvalg i USA

Nyhetsartikkel - Linnea J. Aasrum

Søndag forrige uke kunngjorde Michael Bloomberg, tidligere ordfører i New York og eier av mediekonsernet Bloomberg at han stiller som kandidat i demokratenes nominasjonskamp før presidentvalget neste år. Dette kan føre til utfordringer i dekningen av valget. 

Foto: Anthony Delanoix/Unsplash

Foto: Anthony Delanoix/Unsplash

Mediekonsernet Bloomberg er et enormt konsern som sysselsetter 2700 journalister og analytikere i mer en 120 land, og produserer store mengder nyhetssaker daglig. At eieren av et så stort mediekonsern stiller som kandidat i presidentvalget har skap reaksjoner fra flere hold, skriver Journalisten. 

Michael Bloomberg kunngjorde sitt kandidatur på søndag, og skriver på Twitter at han ønsker å gjenoppbygge Amerika. Videre tilføyer han at han har gode erfaringer fra blant annet politikk og næringslivet som vil ruste ham godt. 

Byr på problemer 

Redaksjonen i Bloomberg har et fokus på nøytralitet, noe som kan bli vanskelig å opprettholde hvis eieren av selskapet stiller til valg. Dekningen av presidentvalget blir med andre ord ingen lett sak hvis han kommer videre. 

En av de som har vist bekymring for dette er Bloombergs sjefsredaktør John Micklethwait. Han har sendt inn et notat til CNN med en rekke problemstillinger rettet mot mediekonsernets dekning av valget.  I notatet nevner han blant annet at de vil fortsette å forholde seg nøytrale, og tilføyer at de ikke har planer om å behandle Bloombergs konkurrenter noe annerledes. Hvis andre aviser retter kritikk mot Bloomberg, vil mediekonsernet publisere disse artiklene i sin helhet eller oppsummere situasjonen ovenfor sine lesere.

Må opprettholde balanse mellom journalistisk og politisk tenkning 

Micklethwait nevner også at ingen tidligere presidentkandidater har hatt eierskap i en så stor journalistisk organisasjon før. Dragkampen mellom journalister og politikere utspiller seg ofte i mediene, og det er ikke alltid de er på talefot. Politikere og journalister har ulike arbeidsmetoder, så det å klare å opprettholde balansen mellom disse, vil bli en utfordring. 

Likevel kom det ikke som noe stort sjokk for de fleste at Bloomberg kunngjorde sitt kandidatur. Han har lenge uttrykt et ønske om dette, så det blir spennende å se hvordan saken utspiller seg videre.