Apple-strømmetjeneste: Hva avsløres på dagens event?

Nyhetsartikkel – Anders W. Letnes

Ryktene har gått rundt Apples strømmetjeneste. I dag letter Apple på sløret. Hva kan vi forvente?

Nedtellingen har startet. Det forventes at Apple skal avsløre detaljer om sin strømmetjeneste mandag 25. mars. Foto: Markus Spiske / unsplash.com

Nedtellingen har startet. Det forventes at Apple skal avsløre detaljer om sin strømmetjeneste mandag 25. mars. Foto: Markus Spiske / unsplash.com

I dag, 18:00 norsk tid, holder Apple et event i Steve Jobs Theater i California. I en tweet inviterer de til live stream med ordene ”It´s show time”. Som Wired peker på er dette frasen de har brukt til filmrelaterte annonseringer tidligere. Antageligvis skal Apple avsløre en strømmetjeneste som kan ta opp kampen med Netflix.

Apple har en sjeldent lang merittliste. Med diverse Mac-versjoner har selskapet vært innovative på datamaskinmarkedet. Med iPod og iTunes satte de musikkbransjen på hodet. Med iPhone ble mobiltelefoner til dagens smart phones. Nå skal de tilsynelatende rette denne evnen til innovasjon mot strømmemarkedet.

Mange rykter

PRESSET. har tidligere omtalt ryktene. Store navn som JJ Abrams, Jennifer Aniston og Reese Witherspoon skal etter sigende være med. Lansering forventes i sommer, i alle fall i USA. Når den kommer til Norge, er enda uvisst. I tillegg skal Apple utvikle eget innhold, og dessuten skaffe seg rettigheter til annet innhold. Dette vil gjøre dem i stand til å konkurrere mot Netflix og Amazon Prime.

Ryktene sier at Apple skal bruke 1 milliard dollar på innhold. Wired skriver at dette skal være ”familievennlig” – altså vil neppe det neste Game of Thrones bli å se på tjenesten. Riktignok sies det at mye av budsjettet er brukt på serier. Blant annet nevnes en komedie fra It´s Always Sunny in Philadelphia-skaperne, et JJ Abrams-prosjekt, noe med Oprah Winfrey og dessuten en ambisiøs sci-fi-serie i Isaac Asimovs Foundation-univers. Mest sannsynlig blir mer innhold avslørt i kveld.

Tøff konkurranse mellom Netflix, Disney og Apple

Tidligere har PRESSET. omtalt aktørene som nå melder seg på i kampen om strømmepublikummets oppmerksomhet. Netflix dominerer fortsatt markedet, og har dermed et godt forsprang på de andre. Samtidig kommer utfordrerne fra andre bransjer enn Netflix, noe som både kan gi dem fordeler og ulemper. Den største ulempen er at de mangler den kunnskapen Netflix nå sitter på om strømmebransjen. Fordelene kan riktignok veie opp for dette. Det knyttes kanskje størst forventinger til Apple og Disney.

Disney+ kan bli en tøff motstander for både Apple og Netflix. En årsak er ekspertisen innen film de har opparbeidet gjennom årene. Disney har også en unik posisjon når det kommer til innholdsrettigheter. Dette gjelder både Disney-tegnefilmer og oppkjøp de har gjort på 2000-tallet. Etter Fox-oppkjøpet eier ikke Disney bare Marvel og Star Wars, men også X-Men (og dermed Deadpool) og dessuten Avatar. Derfor kommer Disney til å dominere kinomarkedet i årene fremover. Hvorvidt de kommer til å gjøre det samme med strømmemarkedet, gjenstår å se. Det er ikke klart hvordan forholdet mellom kino og strømming kommer til å bli. Vil man kunne se de nyeste Marvel-filmene på Disney+ samtidig som de går på kino? Vil noe utvikles for kino, mens annet bare er til strømming? Må man ha Disney+-medlemskap for å skjønne handlingen i de største kinofilmene?

Apple er kanskje enda tøffere. Årsakene er mange. En ting er den nevnte merittlisten. Å rette sine innovative blikk mot strømmemarkedet betyr trøbbel for alle andre. Dessuten har Apple mye penger, og mange brukere. Et av ryktene som har gått er at strømmetjenesten skal bli gratis for de som eier Apple-produkter. Dette vil bety mange brukere fra første dag. I tillegg gir Apples posisjon en enorm mengde data om brukerne. Dette kan bli et av deres sterkeste kort fremover. Kveldens event kommer nok til avsløre flere detaljer.

Apple-eventet starter 18:00 i norsk tid. PRESSET. kommer til å følge med på live stream. I kveld slippes en ny sak om hva Apple faktisk avslører