NRK-programmet "Folkeopplysningen" er blitt diskutert av Kringkastningsrådet

Nyhetsartikkel - Ida Andersen

Det har vært mye diskusjon rundt NRK-programmet “Folkeopplysningen” etter det kom frem at de drev en målrettet kampanje for å påvirke skolevalget ved Lillestrøm videregående skole. I går var Folkeopplysningens valgmanipulering blitt en egen sak i rådets første møte etter sommeren.

Programleder i Folkeopplysningen Andreas Wahl sa til NRK at de ikke være sikre på at andre enn Lillestrøm-elevene ble påvirket av prosjektet.Foto: Teddy TV/NRK

Programleder i Folkeopplysningen Andreas Wahl sa til NRK at de ikke være sikre på at andre enn Lillestrøm-elevene ble påvirket av prosjektet.

Foto: Teddy TV/NRK

Tidligere denne måneden ble det kjent at programmet Folkeopplysningen på NRK har forsøkt å påvirke skolevalget i Lillestrøm, og at dette også kan ha påvirket selve lokalvalget. Ifølge Aftenposten har programleder Andreas Wahl forsøkt å påvirke elevene ved Lillestrøm videregående skole til å stemme Senterpartiet ved skolevalget. Dette ble blant annet gjort ved falske brukerprofiler på Instagram, sponsede innlegg på Facebook og valgomater.

Ifølge NRK har programmet og Wahl gjennom denne målrettede kampanjen brukt uvitende elever i eksperimentet for å utfordre demokratiet.

Sjokkerte elevene

4. september, dagen etter skolevalget, samlet rektoren ved skolen Øivind Sørli elvene til et allmøte i skolens auditorium for å avsløre prosjektet. Dette meldte NRK samme dag.

Ifølge NRK ble flere elver sjokkerte da det kom det frem av rektoren at elevene har vært forsøkskaniner i eksperimentet til NRK- programmet de siste månedene.

- Vi har prøvd beinhardt å påvirke dere. Vi har brukt penger og arbeidstid, fortalte Wahl og gikk gjennom hvordan han og redaksjonen har operert det siste drøye halvåret, sa Sørli ifølge NRK.

Ifølge NRK fortalte produsent Tor Erik Olsen i Teddy TV, som produserer Folkeopplysningen, at de gikk omfattende til verks for å forsøke å manipulere elevene til å stemme på et annet parti enn de i utgangspunktet ville ha stemt på.

- Ikke riktige etiske vurderinger av NRK

Ifølge Medier24 ble saken tatt opp i går av Kringkastingsrådet. Jan- Egil Ådland, NRKs prosjektredaktør for prosjektet, redegjorde sammen med to representanter fra Teddy TV sine etiske og juridiske vurderinger rundt prosjektet. Dette kom frem av Medier24 i går, 17. september. Ådland understrekte innledningsvis på møtet at “Folkeopplysningen” har en sentral plass i NRKs samfunnsoppdrag. Medier24 skrev videre at Ådland også la vekt på at NRK aldri har spredt falske nyheter i egne kanaler, og at det har vært et viktig premiss.

Rådsmedlem Trude Drevland kritiserte NRK og mener det jukses med demokratiet. Ifølge Medier24 sa Drevland at vi alle bør advares mot falske nyheter og manipulasjon.

- Stemmerett og demokrati bør, etter min oppfatning, ikke utsettes for bevisst juks, særlig ikke fra statskanalen. Dette tenderer til å jukse med noe av det mest dyrebare vi har: Valg og demokrati, sa Drevland ifølge Medier24.

Drevland sa videre ifølge Medier24 at hun har en klar oppfatning av at man i denne saken ikke har gjort tradisjonell journalistikk og ikke riktige etiske vurderinger av NRK.

Et samfunnsoppdrag?

Vebjørn Selbekk, et av Kringkastingsrådets 14 medlemmer, understrekte ifølge Medier24 at hvis det er noen som skal gjennomføre et prosjekt som dette er det nettopp NRK. Selbekk sa at valgmanipulasjon og uønsket påvirkning av valgprosesser er kanskje en av de mest langsiktige truslene vi har mot vårt demokrati og fulgte opp med og forklare hvordan den sårbarheten vi har rundt demokratiet vårt er helt i kjernen av pressens sammfunnsoppdrag, ifølge Medier24.

- …jeg ønsker meg ikke et mer forsiktig NRK, sa Selbekk ifølge Medier24.

Selbekk tilføyet ifølge Medier24 at et tradisjonelt valg er feil arena for et slikt prosjekt. Har man først ressurser nok til å gjennomføre et slikt prosjekt vil et skolevalg være den rette plassen. Videre kritiserte han statsminister Erna Solberg for å ha vært ute å kritisert programmet.

- Dette er viktig samfunnsmessig journalistikk. Jeg vil legge til at jeg mener det er ekstra bekymringsfullt mot en redaktør og en redaksjon, rett etter at vi har bestemt at NRK skal finansieres over statsbudsjettet og ikke gjennom lisensen. Da må politikerne også være ekstra varsomme med å legge press, sa Selbekk ifølge Medier24.