Situasjonen i Hongkong; forklart

Nyhetsartikkel - Ingvild R. Solheim

Foto: Damien Checoury // Unsplash

Foto: Damien Checoury // Unsplash

Tåregass, maktmisbruk og kampen om demokrati. Hva er egentlig bakgrunnen til demonstrasjonen i Hongkong, og hvorfor nå?

Demonstrasjonene i Hongkong har nå pågått siden april 2019, og situasjonen forverrer seg stadig. I februar 2019 ble et lovforslag annonsert i Hongkong, som ville åpne for å utlevere borgere i Hongkong til rettsforfølgelse i Fastlands-Kina. Dette betyr å tvangsmessige sende mistenkte kriminelle til Kina, eller andre land. Og nå tenker du kanskje «Men er ikke Hongkong en del av Kina?». Jo, delvis. Hongkong har siden 1997 hatt sin egen kapitalistiske økonomi og sitt eget styresett. Kina og Hongkong inngikk en avtale på 50 år om at regionen skulle bli en del av Kina igjen i 2047.

Men hvorfor er det egentlig så farlig å bli utlevert til Kina? Innbyggerne i Hongkong reagerer på lovforslaget på bakgrunn av Kina sin strenge lov, og deretter er straffen verre i Kina. Hvis fengslede i Hongkong skulle blitt utlevert til Kina ville straffen vært mye mer alvorlig. Det har også vært fare for at Kina vil militært invadere Hongkong, hvis demonstrasjonene fortsetter som det gjør nå.

Carrie Lam, Hongkongs leder, kom med lovforslaget og på bakgrunn av dette krever demonstrantene at Lam går av. Mye av motivasjonen til demonstrasjonen er også politiets maktbruk. I løpet av disse månedene dette har pågått har politiet brukt tåregass og vannkanoner mot demonstrantene. Demonstrantene angriper politiet tilbake med blant annet bensinbomber. I tillegg forlanger demonstrantene at fengslede aktivister skal løslates. Hongkong har alltid vært en selvstendig del av Kina, og har vært svært opptatt av å opprettholde dette. På bakgrunn av dette har menneskene i Hongkong blitt veldig opprørte av at Kina skal styre over dem. Demonstrasjonen har utviklet seg til et oppgjør mot myndighetene i Hongkong og Kina.