Apper kan dele sensitive opplysninger om helsen din

Artikkel - Linnea J. Aasrum

I et stadig mer digitalisert samfunn er personvern på nett et av de fremste problemstillingene vi står ovenfor. Helse-apper har blitt tatt flittig i bruk de siste årene og er en stor del av livene til mange. Men hva skjer egentlig med personopplysningene dine når du tar i bruk en helse-app?

Foto: 7shifts/ Unsplash

Foto: 7shifts/ Unsplash

Rett før nyttår lagde Helsekontrollen på TV2 en reportasje om bruk av helse-apper og personvern. Flere brukere av slike apper opplevde at informasjon om helsen deres ble lekket uten forhåndsvarsel til andre plattformer eller tredjeparter. 

Brukerdata ble delt med blant annet Facebook og Google som viser reklame tilpasset de opplysningene som har blitt oppgitt i appene. At sensitive personopplysninger blir brukt til kommersielle midler for å nå ut til oss som forbrukere skaper redsel blant mange. 

Hva vet appene om deg? 

Det er ingen nyhet at apper deler persondataen vår, problemet oppstår når brukerne ikke blir godt nok opplyst om det. Nesten hver gang man klikker seg inn på en nettside blir du spurt om å godkjenne cookies-funksjonen. Går du inn på Facebook noen minutter senere vil du se reklame fra lignende sider du har besøkt tidligere. Cookies brukes blant annet til å eksponere forbrukere for reklame og markedsføring basert på persona, lokasjon, informasjon du selv har gitt, samt digital atferd. 

Slik fungerer altså internett i dag. Allikevel er det skummelt at personlige opplysninger i en helse-app til privat bruk blir lekket videre. 

Appene har oversikt over hvilket humør vi er i, kosthold, vekt og høyde, treningsøkter, og mye mer. Noen har også oversikt over sexlyst, søvn- og menstruasjonssyklusen din. Appene vet med andre ord veldig godt hvordan det står til med helsa vår. Noen av appene sporer deg også når appen ikke er i bruk.

Foto: Samantha Gades/ Unsplash

Foto: Samantha Gades/ Unsplash

Forbrukerrådet har konkludert med at det er kritikkverdig at ikke flere av appene har strengere retningslinjer for bruk av personopplysninger til reklame og markedsføring. Noen type helse-apper har store mangler på sikkerhet, noe markedet må ta tak i.  

Hvordan forhindre at personopplysninger lekkes?

Som med alt annet skal man alltid være føre-var når det kommer til internett og sikkerhet. Noen generelle punkter å forholde seg til kan være å ikke utgi for mye informasjon om deg selv når du tar i bruk en app. Selv om dette kan gjøre at appen ikke fungerer like optimalt, så kan det være lurt å forhindre at for mye informasjon om deg selv blir nevnt.

Et annet tips er å slette konto og appen etter bruk. Har du ikke lenger bruk for appen, så er det ikke behov for å la den ligge inne på mobilen. Dette vil ikke nødvendigvis slette opplysningene du har nevnt, men sporing av lokaliseringen kan kanskje forhindres. 

Du kan også gå inn på innstilinger på mobilen din og begrense hvilke opplysninger appen kan ha tilgang til. Dette kan gjøres under personvern. 

Ikke la bekymringene ta overhånd

Selv om dette med personvern og apper virker skummelt, skal ikke det stoppe oss i å leve livet som vanlig. Bruk av apper hører med i hverdagen, og så lenge vi tar forhåndsregler og tenker over hva appene skal brukes til så trenger ikke bekymringene ta helt overhånd.