Google saksøkes for ulovlig maktmonopol

Nyhetsartikkel - Emma S. Daasvatn

Tirsdag 20. oktober fremla det amerikanske justisdepartemenet et søksmål mot Google, hvor den multinasjonale teknologigiganten anklages for å drive ulovlig maktmonopol overfor sine brukere. 

Foto: BP Miller / Unsplash

Foto: BP Miller / Unsplash

I kjølvannet av økt oppmerksomhet rundt internettets påvirkningskraft, og dokumentasjon av dette i filmer som “The Social Dilemma”, har det amerikanske justisdepartementet tatt grep og lagt fram et søksmål mot Google. Klagen er den største juridiske utfordringen en teknologi gigant har fått på flere tiår. 

Har inngått ekskluderingsavtaler 

Det amerikanske justisdepartementet understreker i søksmålet viktigheten av konkurranse innen internettindustrien. Bakgrunnen for anklagen er at Google har inngått en rekke ekskluderingsavtaler som låser brukerne til Google som den forhåndsinstallerte søkemotoren på milliarder av mobile enheter og datamaskiner, og dermed fratar andre aktører muligheten for å være med å konkurrere i markedet. 

Photo: Solen Feyissa / Unsplash

Photo: Solen Feyissa / Unsplash

En “portvakt for internettet” 

Google er et av verdens rikeste selskaper, og omtales i søksmålet som en “portvakt for internettet”. Det at Google bruker en rekke konkurransehemmende taktikker for å opprettholde og utvide sitt maktmonopol, er svært skadelig for de mange millioner daglige brukerne, ifølge anklagen. 

Søksmålet omfatter blant annet disse punktene hvor Google skal ha misbrukt sin makt: 

  • Inngå langtidsavtaler med selskaper som Apple, hvor Google er den forhåndsinnstilte søkemotoren på Apple sin egen nettleser Safari 

  • Inngå ekskluderingsavtaler som fratar brukerne muligheten til å bruke andre søkemotorer enn Google 

  • Generelt maktmisbruk, ved å skape preferansebehandling mot sine brukere (gjennom reklamer, søkeforslag osv.) basert på data de har mottatt fra sine brukere. Dette skaper en “kontinuerlig og selvforsterkende monopoliseringssyklus”. 

Google har sagt seg uenig i anklagen, og svarer på en av selskapets Twitter-kontoer at den “deeply flawed”: 

“Today’s lawsuit by the Department of Justice is deeply flawed. People use Google because they choose to -- not because they're forced to or because they can't find alternatives (…).” 

I et av anklagens avsluttende avsnitt, presiseres det at manglende konkurranse på markedet kan føre til manglende kvalitet på søkeresultater, da Google ikke blir utfordret på dette området og dermed ikke blir presset til å bedre sine søkeresultater. Dette er et problem, fordi det inkluderer manglende kvalitet på søkeresultater på områder som beskyttelse av data og personvern. At brukere skal motta feilaktig informasjon på disse områdene, kan ha stor skadeeffekt.