Nå fjerner Facebook anti-vaksine-innlegg

Artikkel - Emma S. Daasvatn

Facebook har lenge unnlatt å legge begrensninger plattformen ved å bestemme hva som er korrekt eller falsk informasjon. Fredag 26. november derimot, meldte det sosiale mediet at det kommer til å fjerne innlegg med feilaktig informasjon om Covid-19 vaksiner.

Foto: Daniel Schludi / Unsplash (IBildet viser ikke en ekte vaksine)

Foto: Daniel Schludi / Unsplash (IBildet viser ikke en ekte vaksine)

Konspirasjonsteorier har fått økt grobunn

I takt med at en godkjent koronavaksine nærmer seg Europa og resten av verden, vokser også skepsisen mot å ta vaksinen i store deler av verden. En rekke konspirasjonsteorier som omhandler blant annet påstander om eventuelle bivirkninger, eller at vaksinen et middel skapt av myndighetene i et forsøk på å kontrollere og spore befolkningen, har økt voldsomt. Dette mener Facebook kan ha så alvorlige konsekvenser at selskapet har valgt å ta grep.

Foto: the blowup / Unsplash

Foto: the blowup / Unsplash

Påstander om Covid-19-vaksiner som har blitt avvist av eksperter innen helsesystemet, deriblant Verdens Helseorganisasjon, vil nå bli fullstendig fjernet fra plattformen. 

Dette melder selskapet er en inngripen gjort for å forsøke å fjerne informasjon som kan føre til fysisk skade hos folk. Uttalelsen fra Facebook framhever i en bloggpost at innlegg som vil bli fjernet, kan inneholde “falske påstander om sikkerheten, effektiviteten, ingrediensene eller bivirkninger av vaksinene”. Videre understreker Facebook at innlegg som inneholder “falske påstander om at Covid-19 vaksiner inneholder microchipper, eller annet som ikke er på den offisielle ingredienslisten” også vil fjernes. I tillegg til dette har selskapet også lenge hatt et informasjonssenter med oppdatert informasjon om Covid-19 i et forsøk på å eksponere folk for sann informasjon. 

Aldri gått så langt 

Tidligere taktikker for å unngå anti-vaksine propaganda har gått ut på såkalt “downranking”, hvor mediet har gjort “anti-vaksine”-innlegg mindre tilgjengelig i brukernes feed i forhold til andre innlegg. Aldri tidligere har det sosiale mediet gått så langt som å fjerne innlegg i et forsøk på å begrense antivaksine retorikk.