TV-seere ble oppfordret til å donere penger for å beskytte barna sine mot koronavirus

 Nyhetsartikkel - Hanna Nicholas

Under torsdagens sending av Studio Direkte på Visjon Norge ble seere oppfordret til å gi 2020 kroner til den kristne TV-kanalen. Pengegaven skulle beskytte barn mot koronavirus.

Foto: Skjermdump

Foto: Skjermdump

Det var Vårt Land som skrev om saken først. TV-predikant Dionny Baez oppfordret seere til å gi en pengegave for å beskytte barna sine mot viruset.

– Jeg utfordrer deg til å dekke dine barn med et offer. Jeg skal be for alle disse bønnebegjærene. Hver forelder som sitter og ser på. Jeg utfordrer deg, som en Guds profet, til å ringe nummeret på skjermen. Den hellige ånd har veiledet meg med 2020 såkorn. 2020 kroner, sa Baez til TV-seere, i følge NRK.

Videre hevdet han at Gud hadde sagt:

- Hvis du gir til mitt rike skal jeg ta gnageren, koronaviruset, som er imot dine barn.

Kritikk

Studio Direkte og Visjon Norge har mottatt kritikk for oppfordringen, og mange mener at pengeinnsamlingen er manipulativ, og spiller på frykten til sårbare mennesker.

– Jeg synes det er skandaløst at folk misbruker religion og folks frykt til å loppe dem for penger på denne måten. Dette har ingen rot i medisinsk virkelighet, sier smittevernoverlege Einar Sagberg til NRK.

Følg Folkehelseinstituttets råd

Per 2. mars har koronaviruset smittet 25 mennesker i Norge (Folkehelseinstituttet), og over 85000 mennesker på verdensbasis (Aftenposten).

Verdens helseorganisasjon har oppgitt at viruset er svært smittsomt, men at de fleste smittede kun opplever milde, til moderate plager, skriver NRK. Korona smitter på samme måte som ved forkjølelse og influensa, og det finnes foreløpig ingen vaksine mot viruset. Folkehelseinstituttet oppgir derfor at god hoste- og håndhygiene reduserer risikoen for smitte, og anbefaler blant annet å vaske hendene grundig, bruke hånddesinfeksjon, og å nyse eller hoste i armkroken, eller i et papirlommetørkle. Munnbind anbefales ikke for friske personer.

På fredag fikk studenter ved UiO en e-post fra universitetets administrasjon med oppfordring om å følge rådene til helsemyndighetene. I tillegg til overnevnte anbefalinger om god hoste- og håndhygiene, ble det oppfordret til å ha lav terskel for å kontakte helsevesenet på telefon dersom man føler seg dårlig. Videre ble studentene bedt om å følge med på informasjonssiden til UiO for løpende oppdateringer og reiseråd.