480.000 Get-kunder mister tilgang til allmennkringkasting fra TV 2

Nyhetsartikkel - Susanna Mathea Arsky

Natt til 1. juni mistet 480.000 Get-kunder tilgang til TV 2 sine kanaler. Det er fortsatt usikkert hvor lenge Get-kunder står uten tilgang til TV 2s kringkasting.

Til tross for at TV 2 sa seg villige til å forhandle utover fristen satt til midnatt 1. juni, fjernet fjernsynsleverandøren kanalene på klokkeslaget. TV 2s kanalpakke inkluderer TV 2, TV 2 Zebra, TV 2 Nyhetskanalen, TV 2 Livstil, TV 2 Sport 1 og 2, TV 2 Sport Premium og C More-kanalene. Dette gjorde de etter å ha levert et siste tilbud til mediehuset 20 minutter før fristen, og før de fikk et svar.

– Det er helt tydelig at svenske Telia aldri var interessert i å bli enig med TV 2. Telia har gitt oss tre tilbud i forhandlingene, alle ligger under det de betaler i dag, og Telia har allerede den laveste prisen i markedet. Vi har aldri noen gang opplevd at en distributør starter en forhandling med å tilby oss vesentlig mindre. Det er jo ikke sånn at Gets TV-pakke har blitt billigere, sier Olav T. Sandnes, sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2.

Ulike forklaringer på konflikten

De to partene peker i hverandres retning som svar på sine kunders bekymringer. TV 2 forklarer at bakgrunnen for uenighetene grunner i et usselt finansielt tilbud fra Get sin side. Angivelig skal tilbudet deres være langt fattigere enn hva andre fjernsynsleverandører betaler for innholdsproduksjonen til TV 2. Konflikten dukker opp kun noen måneder etter at Get skapte friksjon i deres finansielle forhold til Discovery/TV Norge.

Get presenterer uenigheten til sine kunder ved å skrive i en melding til sine kunder at

– TV2 ønsker ikke å tilby valgfrihet av sine kanaler for deg som kunde, og de ønsker at du som Get-kunde skal betale mye mer for å se på deres kanaler. Det kan vi selvsagt ikke akseptere. Vi fortsetter forhandlingene og håper at vi kommer til enighet om rimelige vilkår så raskt som mulig.

Går inn i sitt andre år som allmennkringkaster

Våren 2019 kunne PRESSET. melde at TV 2 hadde mottatt sin første utbetaling fra staten som Norges andre allmennkringkaster.

Daværende kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande sa den gang at:

 - Dette er en milepæl for mediepolitikken. Vi trenger et mangfold av nyhetsmedier i hele landet, og vi trenger et reelt alternativ til NRK. Denne avtalen sikrer en god nyhetsproduksjon fra et mediemiljø utenfor Oslo. Det er essensielt for mediemangfoldet.

Nå har altså nærmere en halv million nordmenn mistet tilgangen til dette delvis skattefiniansierte medietilbudet. Som kompensasjon for tapet tilbyr Get sine kunder muligheten til å inkludere flere kanaler i sine individualiserte kanalpakker.

Medielandskapet har som følge av den pågående epidemien og den generelle, negative utviklingen innad i bransjen, opplevd finansiell motgang. Hva konsekvensene av en slik konflikt vil utgjøre for TV 2 som allmennkringkaster. Begge parter er positive til å fortsette forhandlingene.