Myndighetene i Hviterussland begrenser tilgangen til nyhetsmedier

Nyhetsartikkel - Linnea J. Aasrum

Flere antagelser om valgfusk har resultert i en rekke demonstrasjoner i Hviterussland etter at Aleksandr Lukasjenko ble gjenvalgt til president 9. august. Nå har myndighetene i landet valgt å blokkere tilgangen til nyhetsmediene for å forhindre spredning av informasjon om protestene.

Foto: Element5 Digital/ Unsplash

Foto: Element5 Digital/ Unsplash

Aftenposten skrev mandag at minst 150.000 mennesker demonstrerte i hovedstaden Minsk på søndag. 7000 mennesker skal ha blitt pågrepet som følge av disse protestene mot valgresultatet. Borgerne har et ønske om frie og rettferdige valg, og at dette bør starte med at den gjenvalgte presidenten må gå av.

“Europas siste diktator”
Aftenposten forteller videre at President Aleksandr Lukasjenko har styrt landet i 26 år, og har lenge vært omtalt som Europas siste diktator. Motstanden mot han har økt, og det var derfor rart for mange at han vant valget med 80 prosent av stemmene 9. august. Demonstrasjonene mot valget har i ettertid blitt møtt med sikkerhetsstyrker og fengsling av uskyldige demonstranter.

Selvstendighetsplassen i Minsk har vært omringet av store folkemengder de siste dagene. Her har demonstrantene blitt møtt med en sterk tilstedeværelse av sikkerhetsstyrker. Demonstrantene fra opposisjonen fikk flere advarsler om bruk av militærmakt hvis ikke de sluttet å bryte lovene om offentlig orden.

Foto: Andrew Keymaster/ Unsplash

Foto: Andrew Keymaster/ Unsplash

Flere internasjonale nyhetsmedier har dekket forholdene i Hviterussland de siste ukene slik at resten av verden har kunnet følge med på hva som skjer i landet. Nå har imidlertid myndighetene i Hviterussland valgt å begrense borgernes tilgang til nyheter.

Blokkerer tilgang til nyhetsmedier
Myndighetene i Hviterussland har begrenset borgernes tilgang til nyhetsmedier for å forhindre spredning av informasjon om de mange demonstrasjonene som har funnet sted den siste tiden. Journalisten skrev søndag at det hviterussiske journalistforbundet har ytret at flere internettbrukere blir møtt med blanke nettsider som en gang var fulle av nyheter fra lokale og riksdekkende nyhetsmedier. Protestene og demonstrasjonene fortsetter, men hva myndighetene velger å gjøre videre har fortsatt et ventende svar.