Uenigheter i forhandlingene om TikToks fremtid i USA

Nyhetsartikkel - Linnea J. Aasrum

Amerikanske myndigheter truet med å forby bruk av den kinesiske appen TikTok innen søndag. Avgjørelsen ble begrunnet med at appen utgjør en nasjonal sikkerhetstrussel for USA. Nå har forbudet blitt satt midlertidig på vent, men forhandlingene er fortsatt preget av sterke uenigheter.

Foto: Visuals/ Unsplash

Foto: Visuals/ Unsplash

Det amerikanske handelsdepartementet (Department of Commerce) kunne fredag komme med en uttalelse som potensielt ville ende bruken av TikTok-appen for mange amerikanere. Søndag samme helg ble det truet med et forbud mot nye oppdateringer og nedlastninger av appen. Amerikanske myndigheters begrunnelse for denne avgjørelsen er deres oppfatning av at appen kan utgjøre en stor nasjonal sikkerhetstrussel for USA.

Over 100 millioner amerikanske brukere

Ifølge Reuters brukes appen av godt over 100 millioner amerikanere. Den er kjent for sine korte videosnutter av folk som danser, viser lifehacks eller storytelling. Listen over muligheter er lang på denne appen. Flere amerikanere har også bygget en solid plattform på TikTok hvor de sprer sine videoer og får millioner av seere. Kinesiske ByteDance er utviklerne og eierne som står bak appen, noe som også er grunnen til at amerikanske myndigheter nå ønsker å stramme inn på bruken for å forhindre sikkerhetsbrudd. Det opphetede forholdet mellom USA og Kina kan derfor stå i veien for appens fremtid i USA.

Trumps anklager mot kineserne

Foto: Brandon Mowinkel/ Unsplash

Foto: Brandon Mowinkel/ Unsplash

Trump har ved en rekke anledninger anklaget tjenestene, og Kina, for å stjele data fra og overvåke amerikanske brukere. Den eneste løsningen som kan forhindre at TikTok forsvinner fra app store i USA er hvis ByteDance klarer å ro i land en avtale om hvordan de skal fortsette å operere i USA.

Fortsatt uenig om vilkårene for en ny avtale

Reuters skriver at ByteDance raskt begynte sine forhandlinger da amerikanske myndigheter gikk ut med trusselen om å forby appen innen søndag. Microsoft var tidlig på banen med å prøve å skaffe seg rettigheter i den amerikanske virksomheten til TikTok, men fikk raskt avslag av kineserne. ByteDance uttalte mandag at de vil eie 80% av TikTok Global, et nytt amerikansk selskap som vil eie mesteparten av appens operasjoner på verdensbasis. Oracle Corp og Walmart Inc, to amerikanske selskaper har blitt enige om å ha eierandeler i TikTok Global.

Mandag sendte imidlertid kinesiske ByteDance og amerikanske Oracle Corp ut motstridende uttalelser om hvordan vilkårene for den nye avtalen skulle se ut. Det har derfor ikke blitt oppklart hvordan avtalen vil se ut og hvilken amerikansk fremtid TikTok har i vente.