Mark Zuckerberg forsvarer nettgiganten Facebook

Nyhetsartikkel - Emma S. Daasvatn

Mark Zuckerberg benekter at Facebook er produsert med hensikt å fremme ekstreme synspunkter. Det å beskrive tjenesten som et høyrevinklet ekkokammer mener han er “rett og slett feil”.

Nettgiganten Facebook kritiseres for å fremme ekstreme synspunkter.Foto: Kon Karampelas/ Unsplah

Nettgiganten Facebook kritiseres for å fremme ekstreme synspunkter.

Foto: Kon Karampelas/ Unsplah

Et sted for å fremme ekstreme synspunkter?

I et intervju med dokumentarserien og nyhetsprogrammet “Axios on HBO” forsvarer Zuckerberg nettsamfunnet. Han uttaler blant annet at Facebook sine algoritmer ikke har til hensikt å fremme saker som skaper sinne og sterke reaksjoner hos folk. De av Facebook-brukerne som er mest aktive når det kommer til deling av politiske meninger og synspunkter, er gjerne de som har de mest ekstreme synspunktene. Ifølge Zuckerberg er dette en sentral årsak til at Facebook har blitt kritisert for å fremme slike ekstreme synspunkter. Zuckerberg, da han ble spurt om hvorfor vi ser så mye hat på Facebook i dag, påpeker at det ikke nødvendigvis er det sosiale mediet i seg selv som står bak dette, men at nettsamfunnet gir en refleksjon av brukernes meninger. Videre uttaler han at vi har mange kritikkverdige samfunnsforhold, og han mener at folk derfor har god grunn til å være sinte.

Høyrevinklet ekkokammer

Under den amerikanske valgkampen i 2016, kom det fram i nyhetsbildet at Facebook kan ha vært en avgjørende faktor for den republikanske seieren. Spredning av målrettede innlegg og propaganda kan ha bidratt til fremmedfrykt og polarisering, som skal ha vært avgjørende for Trump sin seier. Likevel benekter Zuckerberg at Facebook er et “høyrevinklet ekkokammer”.

− Karakteriseringen er bare feil (…) jeg tror ikke at tjenesten er et høyreorientert ekkokammer (…) Alle som vil kan finne medier de stoler på, og som reflekterer deres meninger og livserfaringer, hevder Zuckerberg.

I intervjuet med Axios understreker Zuckerberg at mange av stemmene som er mest fremtredende på sosiale medier, er stemmer som gjerne tidligere druknet på de tradisjonelle nyhetsplattformene, plattformer som har hatt tendenser til å være mer liberale og vinklet mot venstresiden. Mange av Facebook-brukerne med radikale politiske meninger føler at de har fått en plattform til å uttrykke seg gjennom nettsamfunnet.

Mange av Facebook-brukerne med radikale politiske meninger føler at de har fått en plattform til å uttrykke seg gjennom nettsamfunnet. Foto: Charles Deluvio/Unsplash

Mange av Facebook-brukerne med radikale politiske meninger føler at de har fått en plattform til å uttrykke seg gjennom nettsamfunnet. Foto: Charles Deluvio/Unsplash

Videre påpeker han at de som ikke har lyktes i å få ut sine meninger tidligere, deriblant brukere med mer radikale meninger, nå har fått en kanal og større mulighet for å bli hørt. Resultatet blir at mange føler at de finner meninger som speilet deres egne, som igjen bidrar til å forsterke deres politiske synspunkter. Det kan virke som om høyreorienterte brukere dominerer den politiske diskusjonen i USA på Facebook. Det at folk fra høyresiden er mest aktive når det kommer til delingen av synspunkter som skaper sterke reaksjoner, er en viktig grunn til at Facebook har fått klistrelappen som høyreorientert. Dette er imidlertid et feilaktig bilde av nettsamfunnet, mener Zuckerberg selv.