Kina kan lansere sin egen digitale valuta – nybrottsarbeid eller masseovervåkning?

Nyhetsartikkel - Alexandra M. Lunstøeng

Ifølge flere medier, kan Kina bli det første store landet til å lansere sin egen digitale valuta, e-yuan. Men hvilke konsekvenser kan den nye valutaen ha for det kinesiske samfunnet?

På nyåret startet runde to av testingen av Kinas digitale e-yuan. Foto: Eric Prouzet / Unsplash

På nyåret startet runde to av testingen av Kinas digitale e-yuan. Foto: Eric Prouzet / Unsplash

I begynnelsen av januar startet Kina runde to av testingen av e-yuan, som i dag er et av landets største teknologiske pilotprosjekter. Målet er å bli det første store landet til å lansere en egen digital valuta, som også kan brukes internasjonalt. Likevel kan en digital valuta som Kinas e-yuan ha ringvirkninger, og prosjektet kan by på både fordeler og ulemper.

Skal gjøre handel enklere og sikrere

I oktober i fjor meldte Reuters om at Kina kunne vise til flere vellykkede tester av e-yuan i fire kinesiske byer. På nyåret startet den andre testrunden i byen Shenzhen, som kan omtales som Kinas svar på Silicon Valley.

E-yuan spås å løse flere av landets økonomiske problemer. Den skal blant annet gjøre det enklere og sikrer å handle varer, og den skal fungere på steder hvor man ikke har internettforbindelse, ifølge NRK. Tjenesten skal også være mer brukervennlig, ettersom den skal være tilgjengelig for dem som ikke har tilgang på en bankkonto. I tillegg skal e-yuan hjelpe kinesiske myndigheter med å avdekke kriminelle aktiviteter, som hvitvasking og skatteunndragelse.

E-yuan kan gi kinesiske myndigheter enda mer makt

Kina er allerede godt i gang med å bli et kontantløst samfunn gjennom digitale pengetransaksjoner. Likevel skjer mesteparten av disse pengetransakjonene gjennom private, digitale aktører, som betalingsplattformene Alipay og WeChat. Transaksjonene er dermed ikke underlagt myndighetenes direkte kontroll. Med e-yuan skal alt gå gjennom den kinesiske sentralbanken, og for så å bli videreformidlet til de private bankene. På denne måten får både de private bankene og Kinas sentralbanken tilgang til informasjon om hva brukerne av tjenesten bruker penger på, men også hvor og når. Det kan dermed stilles spørsmålstegn ved om prosjektet kun ha gode hensikter, eller om det samtidig er ment å tilrettelegge for økt overvåkning av befolkningen fra myndighetenes side.  

Kina er allerede godt i gang med å bli et kontantløst samfunn gjennom digitale pengetransaksjoner. Foto: Austin Distel /Unsplash

Kina er allerede godt i gang med å bli et kontantløst samfunn gjennom digitale pengetransaksjoner. Foto: Austin Distel /Unsplash

Et annet revolusjonerende prosjekt Kina tester ut, er det omstridte sosiale poeng- og vurderingssystemet, som går ut på å rangere innbyggerne etter hvor gode borgere de er. Til NRK forteller Henning Kristoffersen, antropolog og spesialrådgiver i The Governance Group, at dette poengsystemet tar overvåkningen i Kina til et nytt nivå. Ved å koble den digitale valutaen til poengsystemet, kan kinesiske myndigheter få enda mer makt og kontroll på befolkningen. Sammen kan poengsystemet og den digitale valutaen bidra til å styre atferden deres. Kristoffersen trekker frem et eksempel om at man kan få trekk i poeng, dersom man ikke klarer å betale regningene sine. Dette kan medføre at man får en lav poengsum og følgelig får dårlig «sosial kreditt». Man risikerer da å bli straffet med blant annet reiseforbud på fly og tog, samt dårligere jobbmuligheter, ifølge NRK.

Kan være i bruk allerede neste år

E-yuanen har allerede gjennomgått en rekke vellykkede tester, men kinesiske myndigheter har enda ikke satt en konkret lanseringsdato. Likevel kan talspersoner for den kinesiske sentralbanken fortelle til Reuters at kinesiske myndigheter har planlagt å lansere og ta i bruk e-yuan allerede før vinter-OL i 2022, som skal arrangeres i landets hovedstad Beijing. Tiden vil vise om prosjektet er bærekraftig på sikt, eller om det i stedet har uønskede konsekvenser.