Reddits påvirkningskraft i aksjemarkedet

Nyhetsartikkel - Ida-Kristin Tvedt

Gamestop har de siste ukene vært svært populære, men ikke for hva de selger i butikkene sine. Medlemmer av en gruppe på den sosiale medie-plattformen Reddit har gått sammen for å skape kaos på Wall Street.

Foto: Brett Jordan/ Pexels

Foto: Brett Jordan/ Pexels

Hvordan kan en gruppe med helt vanlige mennesker på en sosiale medier plattform, skape kaos i aksjemarkedet? Før jul begynte det å skje ting i aksjene til GameStop. Brukere av Reddit begynte å kjøpe opp aksjer i selskapet. GameStop er en kjede med fysiske butikker som selger videospill. De har slitt lenge på grunn av korona pandemien og fordi fler og fler kjøper videospill på nett. Mange av medlemmene på Reddit er glad i videospill, og er over gjennomsnittet interessert i internett og internettkultur.

Foto: Clay Banks/ Unsplash

Foto: Clay Banks/ Unsplash

Kaos på Wall Street

Da medlemmene på et av subforumene på Reddit, WallStreetBets, så at aksjeverdien på GameStop sank, ville de skape kaos for investorene som har satset masse penger på at selskapet skal fortsette å synke i verdi. Å satse penger på at et selskap skal synke i verdi kalles å shorte. Det er ofte store investorer som satser penger på dette. Men nå har privatpersoner på reddit samlet seg og dermed taper de store investorene penger. Mye penger.

Ifølge TV2 ønsker medlemmene å skape kaos for aktørene som tjener penger på at aksjene til GameStop synker. Ved å kjøpe aksjer i selskapet, sørger de for at verdien stiger kraftig, og dermed taper investorene som eier aksjer i selskapet masse penger.

TV2 melder at aksjeprisen på GameStop har steget med 2300 prosent, noe som kan måle seg med store aksjer som Tesla og Apple. Det hvite hus og det amerikanske finanstilsynet melder at de følger med på utviklingen av hva som skjer i aksjemarkedet.


 Ikke bare spill

Det er ikke bare i GameStop aksjene at Reddit klarer å skape kaos. Bare dager etter at aksjene til GameStop gikk til himmels, gjør Reddit det igjen med aksjene på sølv, det melder E24. Denne gangen sikter medlemene høyere. Når de økte verdien til GameStop, var det for å ramme dem som eier hedgefonds. Nå ønsker de å ramme bankene. 

En av aksjene på sølv som er steget er iShares Silver trust (SLV). E24 melder at det er uenigheter innad i samfunnet hvorhvit det vil lønne seg å kjøpe sølv. Noen brukere mener det vil virke mot sin hensikt, og råder andre brukere til å heller kjøpe enkeltaksjer. Det er også uenigheter om hvem som får opp prisene på sølv. Enkelte brukere mener det er hedgefond-eierne selv som kjører opp prisene på aksjene. 

Dagens næringsliv melder at det spekuleres i om de drøye 1,5 millioner nye medlemmene på WallStreetBets kan kobles til store og etablerte eiere av hedgefunds, som driver opp prisen på sølv for å trekke oppmerksomheten vekk fra GameStop aksjene.  


Populært også utenfor Reddit

På sosiale medier har det den siste tiden dukket opp mange ulike emneknagger om oppgangen i sølvprisen. På Twitter har emneknagger som #slverSqueese fått fart. Flere av brukerne på WallStreetBets , i tillegg til andre, har lagt ut tweets under emneknaggen som trendet på amerikansk Twitter sent søndag kveld. Oppkjøpet av aksjene i GameStop har også fått stor oppmerksomhet på Twitter, under blandt annet emnekanggen #GameStop og #Gamestonk. Det er også spekulasjoner rundt en ny Netflix film om hendelsen.