Kaoset som rammet Facebook og dens søsterplattformer

Nyhetsartikkel - Marie Lian

Hvis du er en aktiv bruker av sosiale medier, la du kanskje merke til at Facebook var nede for telling mandag 4 oktober. Den velkjente appen og dens søsterplattformer WhatsApp og Instagram, var alle nede i over seks timer. Det var ikke bare Facebook sine lojale brukere som ble påvirket av hendelsen, men også deres ansatte.

Foto: Thought Catalog /UnsplashFacebook opplevde store problemer mandag kveld, og plattformen har vært i hardt vær den siste tiden.

Foto: Thought Catalog /Unsplash

Facebook opplevde store problemer mandag kveld, og plattformen har vært i hardt vær den siste tiden.

Det var rundt klokken 17:30 på mandag at kaoset startet. Facebook, Instagram, WhatsApp og Facebook Messenger fikk inn en rekke rapporter om brukere som ikke lengre kom seg inn på plattformene.

Påvirket interne systemer

TechCrunch skriver at selskapets egne ansatte også ble svært påvirket av hendelsen. Nedetiden påvirket interne systemer, som førte til at ansatte ikke fikk arbeidet eller tilgang til kontorene sine. Facebook forklarer at hendelsen skyldtes endringer i konfigurasjonen på stamnett-ruterne som koordinerer nettverkstrafikk mellom datasentre, og beklager seg veldig for det som skjedde.

 “To the huge community of people and businesses around the world who depend on us: we’re sorry. We’ve been working hard to restore access to our apps and services and are happy to report they are coming back online now. Thank you for bearing with us.”

– Facebook, via Twitter Web App

Lekkede dokumenter

Nedetiden tok sted dagen etter at Frances Haugen sto frem som kilde for en rekke lekkede dokumenter som omhandler Facebook. Dokumentene legger frem informasjon om Facebook, og om måten de sies å villede offentligheten angående hatefulle ytringer, vold og feilinformasjon.

Haugen informerer også om at hun var vitne til interessekonflikter mellom det som var bra for publikum, og det som var bra for Facebook.

“The thing I saw at Facebook over and over again was there were conflicts of interest between what was good for the public and what was good for Facebook. And Facebook, over and over again, chose to optimize for its own interest, like making more money”

 – Frances Haugen, via CBSNews/

Videre forteller Haugen til CBSNews at hun har vært vitne til en rekke sosiale nettverk, men at Facebook var et av de verste hun noensinne hadde sett. I hemmelighet kopierte Haugen tusenvis av sider med Facebook sine interne rapporter, og legger dokumentene frem som bevis på at selskapet lyver til offentligheten om at de utgjør betydelige fremskritt mot hat, vold og misinformasjon. Haugen anklager også plattformen for å være fult klar over skaden de påfører barn, men at de lar være å gjøre noe med saken.

Under høring i Senatet

Informanten Haugen vitnet tirsdag i Senatet, hvor hun gikk hardt ut mot sin tidligere arbeidsgiver Facebook. Den demokratiske senatorene Richard Blumenthal satte i gang høringen, og gikk hardt ut mot Facebook og selskapets sjef Mark Zuckerberg. Zuckerberg fikk sterk kritikk for hans manglende respons, og at han burde stille opp for å vitne mot anklagene.

Blumenthal melder om at Kongressen vil gripe inn i selskapet og kreve endringer fra Facebook, i tillegg til endringer hos Instagram som er eid av Facebook.

Facebook slår tilbake

Zuckerberg, kommenterte påstandene til Haugen i et Facebook-innlegg natt til onsdag. Der påpeker han at Facebook satser på forskning, åpenhet og bekjempelse av skadelig innhold.

“We care deeply about issues like safety, well-being and mental health. It’s difficult to see coverage that misrepresents our work and our motives. At the most basic level, I think most of us just don’t recognize the false picture of the company that is being painted”

 – Mark Zuckerberg, via Facebook

 Videre forklarer Zuckerberg at mange av påstandene ikke gir mening. Han forteller også at hvis de ville ignorere forskning, hadde de ikke utviklet et program for å kunne forstå de viktige temaene til å begynne med.