Playstation inviterer spillere med nedsatte funksjonsevner inn i varmen med et nyskapende prosjekt

Nyhetsartikkel - Steffen Tomt

4. januar annonserte Playstation “Project Leonardo” for PS5, et nytt kontroller-sett med utskiftbare deler, knapper og utforminger, designet for spillere med nedsatte funksjonsevner. Norges Handikapforbunds Ungdom gleder seg over utvikling i spillbransjen.

Prosjekt Leonardo er en splitter ny kontroller med en rekke med ulike konfigurasjoner - kontrolleren åpner opp for nye muligheter for spillere med nedsatte funksjonsevner.

Foto: Playstation / Playstation Blog

Rett over nyttår slapp Playstation den store nyheten med “Project Leonardo” og inviterte med det en del av spillmiljøet som tidligere ikke har fått for mye fokus, inn i varmen. Prosjektet, som kom i form av en helt ny kontroller til Playstations flaggskip konsoll, Playstation 5, er laget for, av og med spillere med nedsatte funksjonsevner, og skal gi spillerne en mer behagelig spillopplevelse enn tidligere.

Kontrolleren er konstruert som et sett med utskiftbare komponenter, hvor alt fra avstanden på styrespakene til kontrollplaten kan skiftes ut etter behovene til den individuelle spilleren. Kombinert med en rekke ulike knapper, størrelser og ulike fasonger kan spilleren selv sette sammen håndkontrolleren med et oppsett som er formet etter spillerens styrker, spillerens bevegelighet og fysiske behov.

Det er ikke bare den fysiske utformingen på kontrolleren som kan justeres etter den enkeltes behov, men og hvordan kontrollerens ulike knapper er programmert. Med flere ulike knappe-kombinasjoner og muligheten til å lagre opp til 3 spiller-profiler på kontrollere er mulighetene store for spillere med nedsatt funksjonsevne til å få en bedre spillopplevelse. I motsetning til tradisjonelle håndkontrolleren som må holdes oppe med begge hender, kan Leonardo-kontrolleren ligge flatt på en flate, og dermed kan plasseres på gulvet, et rullestolbrett eller andre overflater – og åpner opp med det for en mer fleksibel bruk en tradisjonelle kontrollere. Det er og mulig å feste kontrolleren til ulike stativer, samtidig som kontrolleren kan roteres 360 grader for økt fleksibilitet.

Spilling er for alle, noe Prosjekt Leonardo understreker i aller største grad.
Foto: Ivan Mercado / Unsplash

Viktigheten av like muligheter og lik tilgang

Prosjekt Leonard er nå i utvikling hos Playstation, og organisasjoner som AbleGamers, SpecialEffect og Stackup er med på utviklingen og den videre produksjonen av kontrolleren med innspill, testinger og viktig innsikt i hvilke behov funksjonshemmede har.

I en kommentar til PRESSET. om den nye kontrolleren påpeker nestleder i Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU), Mathias Halvorsen, viktigheten av at funksjonshemmede har lik tilgang på opplevelser og spill-univers som alle andre, og hvor mye de gleder seg over utvikling. Samtidig ønsker NHFU seg at kontrolleren kunne være universelle og overførbar til andre spillkonsoller.

– Det er supert at Playstation utvikler spillkontroller som gjør det mulig for flere å game. Funksjonshemmede skal ha de samme mulighetene som alle andre, og det innebærer å ha den samme muligheten til å game, enten alene eller med venner. Vi forutsetter at de nye spillkontrollene kan brukes på helt vanlige spillkonsoller, så funksjonshemmede ikke bare kan bruke de samme spillene, men også kan samles til spillkvelder med vennene i klassen, sier Mathias Halvorsen.

Halvorsen forteller at online-gaming er et viktig verktøy i kampen mot fordommer og barrier, ved at alle og en hver kan være en drømmeversjon av oss selv i selve spillene. Desto viktigere er det at alle får lik tilgang til spill-universene, understreker Halvorsen.

– Ingenting om oss uten oss!

Den kommende kontrolleren er et viktig steg i riktig retning, og Norges Handikapforbunds Ungdom gleder seg til å følge utviklingen videre, og ikke minst til å ta i bruk den nye kontrolleren når den kommer på markedet. Playstation holder kortene tett til brystet for nå, og avslutter pressemeldingen sin ved å peke til veien videre i utviklingen og produksjonen av kontrolleren. Forhåpentligvis vil Leonardo-kontrolleren dukke opp fortere enn senere. Halvorsen avslutter med glede seg til å kunne ta den nye kontrolleren i bruk:

Vi gleder oss til å ta i bruk de nye spillkontrollene og gir gjerne tilbakemeldinger til utviklerne. Forhåpentlig har funksjonshemmede selv vært sentrale i hele utviklingsprosessen; ingen ting om oss uten oss!