6,4 milliarder liter vann brukt på kunstig intelligens

Nyhetsartikkel - Hedda Grønbrekk

Utviklingen av AI har krevd enorme mengder med vann. Forsker estimerer et forbruk på én liter vann per tiende spørsmål. Nå krever politikere en forandring.

Det er utvikling av kunstig intelligens som f.eks. ChatGPT som krever det høye vannforbruket. Illustrasjon: Anne Line Fjeldstad / PRESSET.

I 2022 brukte teknologiselskapet Microsoft 6,4 milliarder liter vann. Det er en økning på 34 prosent fra året før. Kunstig intelligens får skylden. Det skriver E24.

Vannforbruket kommer fra avkjøling av “superdatamaskninene” som lærte opp AI-systemene i hvordan de skulle imitere menneskelig språk. AI er det samme som kunstig intelligens.

Det er ikke bare Microsoft som står bak det høye vannforbruket. Selvskaper som Google og OpenAI tar også ansvar for forbruket. Selskapene er med å konkurrere om å kapitalisere på generativ kunstig intelligens. Det skriver det amerikanske forretningsmagasinet Fortune.

Hva er generativ kunstig intelligens?

  • Det er en form for kunstig intelligens som kan etterligne menneskelig aktivitet.

  • Dette er aktivitet som å skrive lengre tekster og skape nye bilder. Det finnes også tjenester som kan svare på spørsmål man stiller den.

  • Eksempler på generativ intelligens er ChatGPT, Google Bard og Dall-E.

Kilde: Tek.no.

Vann fra Iowa

Vannkilden til Microsoft ligger i delstaten Iowa i USA. Ifølge Fortune er dette noe innbyggerne gikk lenge uten å vite, før en fra teknologiselskapet nevnte en by i delstaten i talen sin. Vannet skal være hentet fra elvene Raccoon og Des Moines i Iowas hovedstad Des Moines. I juli 2022 skal de ha brukt 43,5 millioner liter vann, ifølge tall fra vannverket i West Des Moines. Det utgjorde 6 prosent av alt av vannforbruk i distriktet, inkludert drikkevann.

Politikere i byen skal da ha sagt at de vil kun vurdere tillatelse til flere dataprosjekter i byen dersom Microsoft kan redusere vannforbruket. I et dokument fra vannverket West Des Moines Water Works skal det ha stått at Microsoft må kunne “demonstrere og iverksette teknologi som kan få vannforbruket til å gå betydelig ned fra hvordan det er i dag”.

I september svarte Microsoft på kravet i en skriftlig uttalelse, hvor de skrev at de jobber aktivt med å redusere vannforbruket sitt.

AI har vokst i en enorm fart det siste året. Dette har ført til et kappløp blant de store teknologiselskapene. Illustrasjon: Anne Line Fjeldstad / PRESSET.

“Den fjerde industrielle revolusjon”

AI-bransjen er allerede verdsatt til nesten 100 milliarder dollar, og det forventes at dette tallet vil øke til 1570 milliarder dollar innen 2030. Det skriver Finansavisen. De betegner teknologien som “den fjerde industrielle revolusjon”.

De viser til investor Matt Higgins, som mener at AI kan være en stor inntektskilde for mange i fremtiden. Han er leder i RSE Ventures og gjest på det amerikanske TV-programmet “Shark Tank”. Til CNBC Make It sier Higgins:

AI vil være den største rikdomskaperen i historien, fordi kunstig intelligens ikke bryr seg om hvor du ble født, om du har penger eller om du har en doktorgrad.

Erkjenner problemet

Ifølge E24 erkjenner både Microsoft og OpenAI problemet og jobber med å utvikle nye systemer som skal være mer energieffektive. De skal også investere i fornybar energi.

1 liter per tiende spørsmål

Forskeren Shaolei Ren skal, sammen med noen andre forskere, legge frem en rapport senere i år, hvor de anslår at ChatGPT kan sluke en halv liter vann på mellom fem og 50 spørsmål fra dens brukere. Ifølge E24 tilsvarer dette vannforbruket 0,1 liter per spørsmål. Mengden vann brukt er avhengig av datasentrene og serverens geografiske plassering og hvilken årstid det er.