EU slår ned på søksmål mot journalister

Nyhetsartikkel - Filip N. Østrem

EU-parlamentet og medlemslandene er enige om nye regler som skal forhindre kneblingen av journalister. 

Domstoler har i for stor grad blitt brukt til å forhindre journalister fra å gjøre sitt arbeid, skriver parlamentet i en pressemelding. De nye reglene, som EU har gitt navnet anti-SLAPP, skal sikre beskyttelse av journalister og aktivister mot forsøk på knebling gjennom domstoler. 

EU vil beskytte journalister i større grad. Foto: Christian Lue / Unsplash

Truer journalister med økonomisk belastning

SLAPP står for strategic lawsuit against public participation. Dette er også kjent som intimidation lawsuit, der målet kan være å skremme for eksempel aktivister eller journalister med søksmål. Skremselen kan foregå gjennom de økonomiske eller psykologiske belastningene som et søksmål kan påføre. 

Det skjedde med Daphne Caruana Galizia, en maltesisk journalist og antikorrupsjon-aktivist som ble drept i en bilbombe i 2017. På tidspunktet hun ble drept hadde hun et dusin søksmål mot seg etter å ha rapportert om korrupsjon på Malta.

Vil beskytte dem som avdekker urovekkende sannheter

De som oftest blir utsatt for SLAPP er uavhengige journalister og mediehus. De som står på den andre siden og som oftest saksøker er lobbyvirksomheter, større selskaper og politikere, ifølge EU-parlamentet. De nye reglene skal nå innebære at domstolene raskt skal avvise åpenbare grunnløse søksmål mot dem, og istedenfor gi bøter til saksøkerne. Hensikten er at journalister og medieorganisasjoner ikke lenger skal leve i frykt for å bli saksøkt for rapporteringen sin. 

Den nye anti-SLAPP avtalen vil beskytte dem som avdekker urovekkende sannheter, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Anti-SLAPP har ikke bare til hensikt å beskytte målet for SLAPP, men også et forsøk på at informasjon skal være offentlig tilgjengelig og ikke bare noe som er kontrollert av de rike og mektige.

Den nye avtalen skal gjøre informasjon tilgjengelig for alle. Foto: Bank Phrom / Unsplash