EU gir TikTok milliardbot

Nyhetsartikkel - Hedda Grønbrekk

Appen TikTok må betale for måten de tidligere har håndtert barns personopplysninger. Nå venter en lærepenge verdt nesten 4 milliarder kroner.

TikTok har etter Data Protection Commissioner sin etterforskning blitt tatt i å bryte EUs personvernlovgivning.

Foto: Solen Feyissa / Unsplash.

EU gir det sosiale nettverket TikTok en bot på 345 millioner euro etter brudd på behandling av personopplysninger for brukere under 18 år. Beløpet tilsvarer nesten 4 milliarder norske kroner. Det skriver Nettavisen.

Boten skal være begrunnet i TikTok sitt brudd på EUs personvernlovgivning, som skal ha skjedd mellom 31. juli og 31. desember i 2020, ifølge irske Data Protection Commissioner (DPC). De er EUs tilsynsmyndighet i saken og skal ha utført etterforskningen.

Stor i Norge
TikTok er et kinesisk sosialt nettverk der brukerne kan dele korte videosnutter via en mobilapp. Ifølge en undersøkelse utført av Ipsos, er TikTok den sjette største sosiale plattformen blant nordmenn over 18 år. 20% av den norske voksne befolkningen bruker appen. Det er 12% mer enn fra samme periode for tre år siden.


Bruddene:

  • Profilinnstillingene for barnekontoer var som standard satt til offentlig. Det betyr at alle, selv de uten TikTok-konto, kunne se innholdet som barn la ut på plattformen.

  • Family Pairing-innstillingen gjorde det mulig for kontoer å parre kontoen sin med en barnekonto uten å bekrefte at de var forelder eller foresatt, og på den måten aktivere direktemeldinger for brukere mellom 16 og 17 år.

  • Det var for lite transparens i informasjonen til barnebrukere.

  • TikTok brukte “dark patterns”. På norsk kan man kalle det for manipulativ design, som skal få brukerne til å velge alternativer med mindre personvern i registreringsprosessen, i tillegg til når de la ut videoer.

Hentet fra Tek.no.


Populært blant barn
Ifølge en undersøkelse utført av Medietilsynet brukte 73% av norske barn og unge mellom 9-18 år TikTok i 2022. Dette gjør appen til den tredje mest brukte plattformen blant barn.

Ifølge TikTok sin egen nettside må man være tolv år for å opprette en bruker på appen, men undersøkelsen viser at 40% av barn i 9-11 årsalderen brukte appen i 2022.

“Respektfullt uenige”
TikTok selv sier seg “respektfullt uenige” i EUs bot, ifølge Tek.no. Den nordiske kommunikasjonssjefen i TikTok, Parisa Khostravi, sier til Tek.no at:

– DPCs (Data Protection Commissioner) funn handler hovedsakelig om funksjoner og innstillinger som var på plass for tre år siden. Disse funnene endret vi på lenge før etterforskningen begynte, inkludert innstillingen som setter alle kontoer med alder 15 eller lavere til privat som standard.

Flere er skeptiske
Dette er ikke første gang TikTok befinner seg i hardt vær. Appen har blant annet blitt frarådet å installeres på telefoner tilknyttet jobb i Norge, EU og Storbritannia. USA har også vurdert et totalforbud mot å laste ned appen. Det skriver markedsbyrået Frontkom om appen på sine nettsider.

Grunnen til skepsisen ligger i tjenestens håndtering av brukerdata, og usikkerhet tilknyttet hva dataen brukes til. Dette har ført til at flere ikke stoler på appen og dens eiere.