Nå er forordningen for digitale tjenester (DSA) iverksatt av EU

Nyhetsartikkel - Filip N. Østrem

17. februar ble EUs nye reglement iverksatt. Forordningen for digitale tjenester (DSA) skal sørge for mer demokratisk kontroll over sosiale medier og ansvarliggjøre teknologigiantene. Det er derimot ikke avklart når reglementet implementeres i norsk lov.

Europeiske internettbrukere får sterkere vern. Foto: Guillaume Périgois / Unsplash

DSA er et nytt EU-regelverk som ble opprettet 19. Oktober 2022, og som har vært håndhevet på enkelte punkter siden august i fjor. Regelverket sitt hovedfokus er å beskytte internettbrukerne sine rettigheter gjennom tydelige regler. For brukere skal dette bety mer kontroll og flere valg, sterkere beskyttelse av barn online og mindre eksponering for ulovlig innhold. 

Det har lenge blitt etterlyst tydeligere regelverk for teknologigigantene. Spesielt har det blitt etterlyst sterkere demokratisk kontroll over sosiale medier, der man har sett at plattformene har fått for stor makt over hva som kan publiseres og hva som blir fjernet.

UNDER ETTERFORSKNING: TikTok blir nå etterforsket av EU for brudd på DSA. Foto: Solen Feyissa / Unsplash

Medietilsynets oppsummering av hovedpunktene i DSA:

  • Forbud mot adferdsbasert, eller målrettet, markedsføring mot mindreårige.  

  • Forbud mot manipulerende design, som betyr at tilbyderne ikke har lov til å manipulere brukerne til å gjøre valg i strid med egne interesser. 

  • De største internettplattformene pålegges å gjøre risikovurderinger for spredning av ulovlig innhold og for grunnleggende rettigheter som personvern og ytringsfrihet, herunder informasjonsfrihet og pressefrihet.  

  • Aktørene skal også gjøre risikovurderinger knyttet til valgmanipulasjon, uønsket påvirkning av den offentlige samtalen og av brukernes fysiske og psykiske helse.  

  • Det legges særlig vekt på å beskytte barn og unge mot skadelig innhold og å forebygge at barn utvikler avhengighet. 

  • Norske myndigheter kan pålegge internettplattformer å fjerne innhold som er ulovlig etter norsk lov. Det er etablert prosedyrer for å sikre at statlige inngrep balanseres mot brukernes ytringsfrihet.


Enda ikke avklart når DSA blir en del av norsk regelverk

Det er ikke klart når det nye regelverket vil tre i kraft i Norge. Det er heller ikke klart hvordan prosessen skal utformes. NKOM arrangerte frokostmøte med panelsamtale fredag 16. februar sammen med direktørene i Medietilsynet og Datatilsynet. 

Regjeringen skal utnevne en norsk koordinator for digitale tjenester, som skal få hovedansvaret for dokumentasjon og oppfølging for brudd på regelverket. Medietilsynets direktør Mari Velsand mener at de er en naturlig kandidat

Thierry Breton opplyser om granskingen.

– DSA handler i hovedsak om å redusere samfunnsmessige risikoer for desinformasjon, spredning av ulovlig innhold, negative effekter for barn og unge, og pressefriheten. Dette er områder som er tett knyttet opp mot Medietilsynets samfunnsoppdrag, og derfor er vi en naturlig kandidat til rollen som koordinator.

DSA kommer også til å gjelde i Norge etter at regelverket innlemmes i EØS-avtalen.  Det er derimot flere kandidater til koordineringsrollen, og stillingen ikke er bestemt enda.

TikTok granskes av EU

Etter det nye DSA reglementet ble iverksatt har EU startet en gransking av TikTok. EU-kommisjonen gransker om TikTok har brutt DSA regler som skal beskytte barn på internett. Det opplyser EU-Kommissær Thierry Breton om på X. I følge Breton er det avhengighetsdannende design og skjermtidgrenser, “rabbit-hole”-effekt, mangel på aldersverifisering og personverninnstillinger som er bakgrunnen for granskingen. I ytterste konsekvens kan TikTok få ordre om å betale 6 prosent av sin globale omsetning i bøter dersom selskapet blir funnet skyldig.