Medietilsynet anklager NRK for regelbrudd

Nyhetsartikkel - Sarah A. Jensen

Medietilsynet vurderer sanksjoner for den norske rikskringkasteren etter sponsorglipp i to musikkprogrammer som ble sendt julen 2023.

Rett før jul hadde NRK en julesending med Tine Thing Helseth: “Klangen av Tine Thing Helseth”. Dette er et av programmene som Medietilsynet mener har brutt regler rundt sponsing. Foto: Skjermbilde fra NRKTV

Ifølge Medietilsynet har NRK brutt reglene om sponsing med programmene “Klangen av Tine Thing Helseth” og “Falle til ro - en julekonsert med Eva Weel Skram” som ble sendt i desember 2023. Selskapene som sponset de nevnte programmene var TONO, Fiken og Aprila Bank. Medietilsynet mener at NRK ikke har hatt anmodning til å få sponsing av disse to programmene. Medietilsynets vurdering er det konkludert med brudd på kringkastingsforskriften § 3-13 andre og tredje ledd. 

NRK - strengere sponsorkrav til statskanalen

Medietilsynet mener at NRK sine to programmer: “Klangen av Tine Thing Helseth” og “Falle til ro - en julekonsert med Eva Weel Skram” ikke oppfyller andre og tredje ledd i §3-13 i kringkastingsforskriften. Foto: Olav Tvedt / Unsplash

Regler og krav for NRK er mye strengere enn for andre kringkastere. Medietilsynet mener at NRK har brutt det andre of tredje ledd i §3-13 i kringkastingsforskriften. Denne lovgivningen sier at Norsk rikskringkasting AS kun kan få sponsortilskudd til programmer som gjelder idrettsarrangementer, kulturelle arrangementer som sendes i utlandet eller av kulturell betydning og undervisningsprogrammer for barn. Medietilsynet mener at NRK sine programmer ikke oppfyller disse kravene.

NRK har allerede svart om varselet rundt programmet “Klangen av Tine Thing Helseth” og er enig i at programmet ikke skulle ha vært sponset. De sier det har skjedd en mistolkning av reglementet og derfor kun er “en menneskelig glipp”.

Det er foreløpig ikke kjent om NRK har svart på henvendelsen rundt programmet “Falle til ro - en julekonsert med Eva Weel Skram”, selv om Medietilsynet kun har gitt svarfrist fram til 5. mars. Til Medier24, opplyste strategi- og mediedirektør i NRK Jørgen Heid at de ikke ønsket å kommentere varselet i mediene, men ville svare Medietilsynet innen fristen.

Sanksjonene som vurderes gitt til NRK er advarsel eller gebyr.

Hvorfor kan NRK bli sanksjonert?

Medietilsynet er et norsk forvaltningsorgan som skal sikre at lover og vedtak som blir vedtatt på Stortinget og av Kultur- og Likestillingsdepartementet blir fulgt. Dette er for å sikre og bevare ytringsfrihet og demokrati i det norske samfunn. Av denne grunn er det Medietilsynets oppgave å følge med på norsk kringkasting og varsle når kringkastere som NRK bryter reglene.

Ettersom NRK får statsstøtte, har de strengere regler enn andre kringkastere og dermed må Medietilsynet tre inn for å sikre at de følges. Når slike regler og lovgivninger brytes kan Medietilsynet vurdere ut ifra situasjonen om de skal iverksette sanksjoner i form av gebyr og advarsel. Det er Medietilsynets plikt å passe på at blant annet NRK og TV2, som får støtte til å drive som statlig og kommersiell allmennkringkaster, følger kringkastingsloven, mediestøtteloven, bildeprogramloven og valgloven.

Medietilsynet fører tilsyn etter allerede fastlagte årsplaner, men kan også gjennomføre tilsynsaktiviteter etter tips fra publikum. For året 2023 var det særlig brudd på reglene om reklame, sponsing og produktplassering som utgjorde bruddene på kringkastingsloven.