Googles nye storsatsing i Skien vil bli et strømsluk

Nyhetsartikkel - Hedda Grønbrekk

Tekgigantens nye datasenter i Norge vil kreve enorme mengder kraft. Det kommer trolig til å øke strømprisene i Sør-Norge, forteller analytiker.

Google har startet byggeprosessen av et nytt datasenter i Norge. Det vil kreve mye strøm. Foto: Pawel Czerwinski / Unsplash.

Onsdag 7. februar kunngjorde IT-giganten Google at de skal bygge et nytt og stort datasenter. Det er planlagt at det nye prosjektet skal koste dem 600 millioner euro. Det tilsvarer 6,8 milliarder kroner. Og hvor skal dette nye datasenteret stå? I Skien kommune i Norge.

Vil kreve store mengder kraft

Statnett forteller NRK at Google har søkt om tilgang 840 megawatt (MW). Det er det samme som 840 000 kilowatt. Om man følger Forbrukerrådet sine beregninger tilsvarer denne strømbruken det samme som en gjennomsnittlige enebolig på 300 kvm bruker på 21 år. Det er verdt å merke at det likevel er en relativt stor enebolig, ettersom den gjennomsnittlige eneboligen i Norge ligger på rundt 168 kvm, ifølge Prognosesenteret.

Sjefsanalytiker i StormGeo, Sigbjørn Seland, sier til NRK at han ikke har sett noe lignende tidligere.

– Jeg har aldri hørt om et datasenter som er i nærheten av å bruke så mye strøm.

Investerer i vindturbiner

Så langt har Google investert i et vindkraftanlegg i Tellenes i Rogaland. Det skal sikre dem 160 MW.

Altså, 680 MW for lite.

I Danmark bruker Google solceller for å være selvforsynte. De har et mål om å gjøre det samme i Norge, men om de ikke finner en kraftkilde til de siste 680 MW blir det vanskelig.

Strømprisene kan øke

840 MW tilsvarer 5% av Norges strømforbruk i dag. Seland gjestet Dagsrevyens episode om datasenteret 7. februar, og da fortalte han at et slikt forbruk vil gjøre Google til landets største strømforbruker, isolert sett.

– Det vil øke strømforbruket i Sør-Norge betydelig, og løfte prisene. Det er det ingen tvil om.

Google vil kjøpe strøm produsert av vindturbiner. Så langt har de investert i vindkraft i Rogaland. Foto: Thomas Galler / Unsplash.

Kritiske til forbruket

Noen av dem som er kritiske til Googles planer i Norge er Rødt.

– Rødt synes at dette er helt vanvittig. Vi mener at vi må prioritere kraften strengere. Man kan ikke la én storkapitalist få så mye av strømmen vår, og så sende regningen til strømkundene.

Det sier Sofie Marhaug til NRK Dagsrevyen. Hun er energipolitisk talskvinne i Rødt.

Vil være utslippsfrie innen 2030

Google sin satsing på vindkraft i Norge er en del av deres ambisjon om å bli helt utslippsfrie innen 2030. For å oppnå det målet investerer de i fornybar kraftproduksjon.

Dette innebærer en storsatsing på sol- og vindkraft.

– Det må være ren energi, sier Niels Martin Andersen til NRK. Han er sjef for Google sitt datasenter i Norge.

Frp mener at Google bør tenke annerledes når det kommer til valg av kraftproduksjon.

– Google bør gå for kjernekraft. Med tanke på areal, regulering og effekt vil det være det mest optimale, sier Marius Nilsen. Han sitter i energikomiteen på Stortinget.

Vil skape rundt 100 nye arbeidsplasser

Under pressetreffet i Skien på onsdag var Google svært entusiastiske for de nye planene i Norge.

– Starten på byggingen av et nytt anlegg i Skien i dag er et stolt øyeblikk for oss, forteller norgessjef i Google, Tine Austvoll Jensen til NRK.

De forventer at det datasenteret vil være en kilde til flere nye arbeidsplasser. Det anslås at rundt 100 nye jobber vil være direkte knyttet til anlegget.

Det nye datasenteret vil skape mange mye arbeidsplasser. Foto: Benjamin Dada / Unsplash.

– Vi skal gjøre vårt beste for at dette blir et positivt tilskudd til regionen, forteller Austvoll Jensen i samme artikkel.

Google har planer om at datasenteret skal være i drift i 2026.