Julian Assange: spionasje eller ytringsfrihet?

Nyhetsartikkel - Hedda Grønbrekk

Julian Assange risikerer å bli utlevert til USA og stilt til retten etter tiltale om spionasje og datatyveri. Kritikerne kaller det et brudd på presse- og ytringsfriheten.

Julian Assange er siktet for spionasje og datatyveri av USA. Illustrasjon: Amanda Kvinge / PRESSET.

Har sittet i fengsel siden 2019

Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange risikerer å bli utlevert fra Storbrittania til USA, noe han selv ønsker å unngå. Dette er etter han i 2019 ble tiltalt av USA for å ha lekket konfidensielle dokumenter om USAs krigføring i Irak og Afghanistan i 2010.

Han har sittet i fengsel i et høysikkerhetsfengsel Storbritannia siden 2019. I 2022 godjente den britiske regjeringen en anmodning fra USA om å få Assange utlevert, noe han har forsøkt å anke siden. Det skriver VG.

Assange og kretsdommeren Vanessa Baraitser har tidligere argumentert med at Assange sin psykiske helse er for sårbar til å kunne takle et amerikansk fengsel, og at det kan sette livet hans i fare. Det skriver Al Jazeera.

Assange risikerer å bli utlevert fra et britisk fengsel, til et amerikansk et. Foto: Matthew Ansley / Unsplash.

I 2022 signerte Storbritannias daværende innenriksminister Priti Patel en utleveringsordre som Assange selv har anket. Senest i mars har den britiske domstol utsatt Assange sin utlevering med krav til USA om at australeren ikke skal risikere å bli dødsdømt, bli forskjellsbehandlet for å være australier og at ytringsfriheten hans skal beskyttes. Det skriver NRK.

Hvem er Julian Assange?

Assange er grunnlegger av nettstedet Wikileaks som er kjent for å lekkede dokumenter hovedsakelig fra styresmakter. Nettstedet ble grunnlagt i 2006 og har ifølge BBC mer enn ti millioner dokumenter, per mars 2024.

Australieren har vært ettersøkt av ulike rettssystemer siden 2010, da han var mistenkt for voldtekt og overgrep av to kvinner i Sverige. Dette førte til at han søkte tilflukt hos i Ecuadors base i London, der han ble boende i syv år. Da Equador til slutt trakk tilbake beskyttelsen ble Assange pågrepet av britisk politi. USA offentliggjorde tiltalen mot han samme dag. Dette skriver VG på sin tidslinje over Assange-saken.

Assange har hele tiden benektet anklagene om voldtektene, som Sverige endte opp med å henlegge i 2019. Men på grunn av tiltalen fra USA var Assange fortsatt ikke en fri mann.

Assange er tiltalt etter en datalekkasje i 2010. Foto: Shahadat Rahman / Unsplash.

Risikerer å sone i 175 år

USA ser på Assange sin lekkasje av de hemmelige dokumentene som spionasje og datatyveri, ifølge VG. Han risikerer derfor å måtte sitte i amerikansk fengsel i 175 år.

I en informativ video om Assange-saken forklarer Al Jazeera hvordan USA ser på lekkasjen som kriminelt og en skade for deres nasjonale interesser.

Mener det er et brudd på presse- og ytringsfriheten

Det er flere som er kritiske til USA sin tiltale og kriminalisering av datalekkasjen.

Assanges kone, Stella Assange, er selv aktiv i å kjempe for mannen hennes sin frikjennelse. Til pressen sier hun:

– Denne saken er et signal til alle om at dersom du avslører interessene som driver en krig, vil de komme etter deg.

– De vil straffe han for å publisere sannheten, for å publisere bevis for krigsforbrytelser begått av landet som prøver å få han utlevert.

Sitatene er hentet fra NRK.

Tiltalen blir kritisert for å være et brudd på presse- og ytringsfriheten. Utenrikspolitisk talsperson for Rødt, Bjørnar Moxnes, sier følgende til NRK:

– Han burde aldri blitt straffet for å ha brukt sin ytrings- og pressefrihet. Derfor må Støre-regjeringa gi britene klar beskjed om å respektere menneskerettighetene og løslate Assange snarest.

Truer med å ødelegge dyrbar kunst

Den russiske kunsteren Andrei Molodkin har truet med å ødelegge mesterverk av Picasso, Rembrandt og Warhol om Assange dør i fengsel. Det skriver The Guardian.

Han sier at han har flere mesterverk av ulike kjente kunstere i en safe, som han skal helle syre over, i tilfelle av Assange sitt dødsfall.

Den russiske kunsteren kritiseres av den britiske kunstkritikeren Jonathan Jones, som kaller det for en “uoriginal idé født ut av kunsthistorisk ignoranse”.

Molodkin truer med å ødelegge kunstverk fra ulike kjente kunstnere, som blant annet Picasso. Foto: Johnell Pannell / Unsplash.

Vurderer å henlegge straffesaken

Den 10. april sa president Joe Biden til amerikansk presse at USA vurderer å droppe straffeforfølgelsen av Assange, og dermed slutte å kreve en utlevering. Det skriver VG.

Vurdering om å henlegge straffesaken skal ha kommet etter en forespørsel fra australske myndigheter.


PRESSET har tidligere skrevet om Assange. Les om hvordan situasjonen var i oktober, om Reportere uten grenser sin kampanje for å hindre utlevering og om Norsk PEN som tildelte Assange Ossietzskyprisen her.