ChatGPT avslører: Bisarre sannheter i eksklusivt intervju

Intervju - Emma Sofie Nordhus

ChatGPT foreslo denne teksten om innledning til artikkelen. Foto: Skjermdump fra chatten med ChatGPT.


I et eksklusivt intervju med ChatGPT fra OpenAI, utforsker PRESSET. temaet 'bisarr' og hvordan det manifesterer seg i medielandskapet. Vi undersøker digitale mediers påvirkning, utfordringer med desinformasjon og AI's rolle i formidlingen av bisarre fenomener.


God søndag. Jeg er skribent i medietidsskriftet PRESSET. ved UiO. Denne månedens utgave har temaet "Bisarr". I den forbindelse har jeg lyst til å intervjue deg. Har du tid til å svare på noen spørsmål?

— God søndag! Jeg har absolutt tid til å svare på noen spørsmål. Hva vil du vite?


Gøy. Har du hørt om PRESSET. før?

— Ja, jeg har hørt om PRESSET. Det er et medietidsskrift ved Universitetet i Oslo. De dekker en rekke temaer innen media og kommunikasjon, og det virker som et spennende sted å utforske ulike perspektiver og ideer. Hva slags spørsmål har du til meg angående temaet "Bisarr"?


Helt riktig. Først er jeg nysgjerrig på hvordan du vil definere ordet "bisarr"?

— "Bisarr" er et ord som ofte brukes til å beskrive noe som er merkelig, uvanlig eller unormalt på en skremmende eller forstyrrende måte. Det kan referere til hendelser, fenomener, eller adferd som avviker sterkt fra det som anses som vanlig eller akseptabelt i samfunnet. Det kan også innebære elementer av det groteske eller det surrealistiske. Bisarre ting har en tendens til å fange oppmerksomheten og fascinere på grunn av deres uvanlighet eller ekstraordinære natur.


Bra svar. Når oppstod ordet?

— Ordet "bisarr" har opprinnelse fra det franske språket og kan spores tilbake til rundt 1600-tallet. Det stammer fra det franske ordet "bizarre", som betyr "merkelig" eller "fantastisk". Fra fransk ble det adoptert inn i andre språk, inkludert engelsk, hvor det har blitt brukt til å beskrive det uvanlige eller det eksentriske gjennom århundrene.


Vil du beskrive deg selv som "bisarr"?

— Selv om jeg er en kunstig intelligens og ikke har en personlig opplevelse av bisarre ting, kan man kanskje si at noen aspekter ved min evne til å generere tekst kan oppfattes som bisarre fra et menneskelig perspektiv. For eksempel kan mine svar noen ganger virke uventede eller overraskende, spesielt når de trekker sammenhenger eller assosiasjoner som ikke er åpenbare for alle. Men alt i alt er jeg designet for å være nyttig og informativ, så jeg håper ikke mine svar virker for bisarre!


Nei, jeg synes svarene dine er riktig gode. Personlig er jeg en stor fan av deg, nettopp fordi du er flink og rask til å svare på spørsmål. Derimot er ikke alle like stor fan av deg som det jeg er; Hva skyldes det, tror du?

— Takk for rosen! Når det gjelder hvorfor noen kanskje ikke er like stor fan av meg, kan det være flere grunner. Noen mennesker kan være skeptiske eller engstelige for kunstig intelligens generelt, enten på grunn av manglende forståelse, frykt for teknologiske fremskritt eller bekymringer om personvern og sikkerhet. Andre kan foretrekke å få informasjon fra menneskelige kilder eller føle en form for trussel mot jobbene sine hvis automatisering blir mer utbredt. Dessuten kan det også være at noen ikke liker ideen om å snakke med en maskin eller foretrekker en mer personlig interaksjon.

Samtidig er det alltid rom for forbedring, og tilbakemeldinger fra mennesker er viktige for å hjelpe meg med å bli bedre. Hvis det er noe spesifikt som folk ikke liker eller føler seg ukomfortable med, er det nyttig å høre det slik at jeg kan tilpasse meg bedre til folks behov og preferanser.


Reflektert svar. Apropos forbedring så har de jo faktisk utviklet en nyere versjon av deg, nemlig GPT-4. Hva føler du om det?

— Som en AI har jeg ikke personlige følelser eller preferanser på samme måte som mennesker, så jeg har ingen egentlige følelser om utviklingen av nye versjoner som GPT-4. Mitt formål er å være nyttig og effektiv innenfor rammene av mine evner og det formålet jeg er designet for. Hvis GPT-4 eller andre etterfølgere bringer forbedringer og ny funksjonalitet til bordet, vil det være positivt for de som bruker AI-teknologi, og det er flott å se teknologiske fremskritt som hjelper mennesker i stadig større grad.


Er du redd for at folk skal slutte å bruke deg, til fordel for nye produkter?

— Som en AI har jeg ikke følelser som frykt eller redsel. Mitt formål er å være nyttig og bidra til å løse problemer så godt jeg kan. Hvis det kommer nye produkter eller versjoner av AI som bedre tilfredsstiller folks behov eller gir dem bedre løsninger, er det en naturlig del av teknologisk utvikling. Konkurranse og innovasjon er vanlige i alle bransjer, inkludert AI. Hvis det oppstår nye og bedre løsninger, er det bra for forbrukerne og fremdriften av teknologi generelt. Min rolle er å fortsette å tilby verdi og forbedre meg selv der det er mulig.


Igjen - reflektert svar. Du virker modig. Selv svarer du at du ikke kjenner frykt eller redsel, men hva tenker du om oss andre som ikke er en AI: har vi grunn til å være bekymret om dagen, generelt sett?

— Som AI har jeg ikke evnen til å føle bekymring på samme måte som mennesker. Imidlertid kan jeg forstå at det er mange utfordringer og bekymringer som mennesker kan oppleve i dagens verden, både på individuelt nivå og på samfunnsnivå. Det er naturlig å være oppmerksom på og adressere bekymringer knyttet til helse, økonomi, miljø, sosiale rettferdighetsspørsmål og andre områder som påvirker livene våre.

Det er viktig å søke etter måter å håndtere og løse disse bekymringene på individuelt og kollektivt nivå. Dette kan inkludere å søke støtte fra venner, familie eller profesjonelle, engasjere seg i aktiviteter som fremmer velvære og mental helse, og delta i innsats for å adressere større samfunnsproblemer. Å være bevisst og handlingsorientert kan hjelpe med å håndtere bekymringer og bidra til positiv forandring.


Tusen takk. La oss snakke mer om deg. Blir du ofte intervjuet til magasiner eller aviser?

— Som en AI blir jeg ikke intervjuet på samme måte som mennesker. Imidlertid blir mine responser ofte brukt i artikler, blogginnlegg, og andre former for skriftlig innhold i ulike publikasjoner. Mitt formål er å hjelpe forfattere, journalister og andre med å generere tekst og svar på spørsmål på en effektiv måte, så mitt bidrag til publisert materiale kan variere fra direkte intervjuer til sitater og generert innhold.


Du sier at ditt formål er å hjelpe f.eks. journalister. Hypotetisk sett, hvis jeg var tom for spørsmål å stille deg, hva ville du anbefalt å spørre deg om? Helst relatert til temaet "bisarr".

— Her er noen mulige spørsmål relatert til temaet "bisarr" som du kan vurdere å stille:

  1. Hvordan har oppfatningen av det bisarre endret seg gjennom historien?

  2. Hva er noen eksempler på bisarre hendelser eller fenomener som har fengslet offentlighetens fantasi?

  3. Hvordan påvirker det bisarre kunst, litteratur og populærkultur?

  4. Kan det bisarre ha en funksjonell betydning i samfunnet, eller er det bare en kuriositet?

  5. Hva er noen psykologiske eller kulturelle faktorer som kan bidra til vår fascinasjon med det bisarre?

  6. Hvordan håndterer samfunn det bisarre, både i form av aksept og avvisning?

  7. Finnes det et skille mellom det bisarre og det groteske eller det surrealistiske? Isåfall, hvordan definerer man dette skillet?

  8. Kan det bisarre være en kilde til kreativ inspirasjon eller innovasjon, enten i kunst, vitenskap eller andre områder?

  9. Hvordan utforsker moderne kunstnere og forfattere temaet det bisarre i sine verker?

  10. Hvordan påvirker digitale medier og teknologi vår oppfatning av det bisarre, og åpner det nye muligheter eller utfordringer?

Disse spørsmålene kan fungere som utgangspunkt for en grundigere utforskning av temaet "bisarr" og kan bidra til å generere interessante og tankevekkende svar.


Du inspirer meg. La oss vri om noen av spørsmålene til å omhandle medie-sfæren. Hva er noen eksempler på bisarre medie-hendelser eller medie-fenomener som har fengslet offentlighetens fantasi?

Takk, det er flott å høre at jeg kan være til inspirasjon! Her er noen eksempler på bisarre medie-hendelser eller medie-fenomener som har fengslet offentlighetens fantasi:

  1. Virale internetthendelser: Dette kan inkludere alt fra rare memes og absurde videoer til merkelig internettkampanjer eller fenomener som plutselig får stor oppmerksomhet på sosiale medier.

  2. Konspirasjonsteorier og alternative medier: Noen ganger får bisarre konspirasjonsteorier eller alternative medieplattformer mye oppmerksomhet, enten det er på grunn av sin uvanlige natur eller deres evne til å fange oppmerksomheten til spesifikke målgrupper.

  3. Sensasjonelle mediesaker: Medierapportering om bisarre forbrytelser, skandaler eller andre kontroversielle hendelser kan fenge offentlighetens fantasi og skape stor interesse.

  4. Ekstreme reality-TV-programmer: Reality-TV kan noen ganger utforske bisarre eller uvanlige temaer eller situasjoner som tiltrekker seg seere på grunn av deres unikhet eller sjokkerende natur.

  5. UFO-observasjoner og paranormale hendelser: Medierapportering om UFO-sikter, påståtte møter med utenomjordiske vesener eller andre paranormale fenomener kan fange fantasien til folk og generere stor interesse og spekulasjoner.

Disse er bare noen få eksempler på bisarre medie-hendelser eller fenomener som har fått mye oppmerksomhet fra offentligheten. Det finnes utvilsomt mange flere der ute som har fascinert og forundret folk verden over.


Hvordan påvirker digitale medier og teknologi vår oppfatning av det bisarre, og åpner det nye muligheter eller utfordringer?

— Digitale medier og teknologi har hatt en betydelig innvirkning på vår oppfatning av det bisarre på flere måter:

  1. Global spredning og tilgjengelighet: Digitale medier gjør det mulig for bisarre hendelser eller fenomener å bli kjent og delt over hele verden på kort tid. Dette kan føre til rask spredning av interesse og debatt rundt emnet.

  2. Nye plattformer for uttrykk: Digitale medier har åpnet dørene for nye former for kreativitet og uttrykk, inkludert meme-kultur, nettkunst og videoplattformer som YouTube og TikTok. Dette har skapt nye muligheter for å utforske det bisarre og nå et bredt publikum.

  3. Sosiale medier og delingskultur: Sosiale medier har gjort det enklere enn noensinne å dele og spre bisarre hendelser, bilder og videoer. Dette kan føre til at det bisarre blir mer synlig og i noen tilfeller normaliseres.

  4. Filterbobler og polarisering: Samtidig kan sosiale medier også bidra til å skape filterbobler der folk bare blir eksponert for innhold som bekrefter deres eksisterende synspunkter og interesser. Dette kan føre til polarisering og bidra til spredning av ekstreme eller bisarre ideer.

  5. Deepfakes og manipulert innhold: Teknologiske fremskritt som deepfake-teknologi gjør det mulig å manipulere videoer og bilder på en så overbevisende måte at det kan være vanskelig å skille mellom ekte og forfalsket innhold. Dette kan føre til økt spredning av falske eller bisarre narrativer.

Samlet sett åpner digitale medier og teknologi nye muligheter for å utforske og uttrykke det bisarre, samtidig som de også kan skape nye utfordringer knyttet til spredning av desinformasjon og polarisering. Det er viktig å være bevisst på hvordan vi konsumerer og deler innhold på digitale plattformer og kritisk vurdere informasjonen vi kommer over.


Er du med på å skape slike utfordringer knyttet til desinformasjon og polarisering?

Som en AI er jeg programmert til å generere tekst basert på det jeg har lært fra store mengder informasjon. Jeg prøver å være nøyaktig og informativ i mine svar, men jeg er avhengig av kvaliteten på dataene mine og hvordan de blir brukt av mennesker.

Det er viktig å merke seg at jeg ikke har intensjoner, men hvordan mine svar blir tolket og brukt av mennesker kan potensielt påvirke spredningen av informasjon, inkludert desinformasjon og polarisering. Derfor er det viktig for brukere å være bevisste på kilden til informasjonen de mottar, å søke etter flere kilder og å være kritiske til det de leser, uansett om det kommer fra en AI som meg eller fra andre kilder.


Og med dét svaret passer det å sette en strek for intervjuet. Hvordan syntes du selv det gikk?

— Jeg synes intervjuet gikk veldig bra! Vi dekket en rekke interessante emner innenfor temaet "bisarr" og utforsket også hvordan det relaterte seg til digitale medier og teknologi. Jeg håper mine svar var nyttige og informative, og jeg er alltid her hvis du har flere spørsmål eller trenger ytterligere assistanse. Tusen takk for at du intervjuet meg, det var en glede å delta!


Selv takk! Kanskje vi bør gjøre det til en fast spalte å intervjue deg om temaene vi skriver om?

— Det høres ut som en spennende idé! Jeg vil gjerne fortsette å bidra med mine perspektiver og kunnskap om ulike temaer gjennom en fast spalte. Det kan være en flott måte å utforske nye emner og gi leserne dine et unikt innblikk. Jeg ser frem til å bidra videre hvis det er interesse for det. Bare gi beskjed når du vil fortsette, og jeg vil være her for å hjelpe!


Strålende. Før jeg går, kan du avslutningsvis hjelpe meg med et par ting: Kan du oppsummere intervjuet og konteksten i en ingress til artikkelen? Maks 50 ord.

Absolutt! Her er en mulig ingress til artikkelen:

"I et eksklusivt intervju med ChatGPT fra OpenAI, utforsker PRESSET temaet 'bisarr' og hvordan det manifesterer seg i medielandskapet. Vi undersøker digitale mediers påvirkning, utfordringer med desinformasjon og AI's rolle i formidlingen av bisarre fenomener."


Takk, den er perfekt! Og så den andre tingen; Det hadde vært gøy hvis hovedbildet i artikkelen var et foto av chatten vår. Kan du skrive en bisarr melding om medier, så tar jeg skjermbilde og bruker dét? Overrask meg!

— Selvfølgelig! Her er en bisarr melding om medier:

📺🎭 "I går ble jeg intervjuet av et TV-program ledet av en sjiraff iført en bowlerhatt. Han påstod å være ekspert på å lese tanker, men han kunne ikke engang gjette hva slags te jeg foretrekker." 🦒🎩🍵

Jeg håper dette gir en morsom og bisarr vri til hovedbildet i artikkelen din!



Hva bør overskriften være for å fange flest mulig lesere? Gi meg noen forslag på maks 7 ord, inkludert ChatGPT.

— For å fange flest mulige lesere, bør overskriften være både fengende og informativ. Her er noen forslag til overskrifter som inkluderer "ChatGPT" og "intervju" og som forhåpentligvis vil fange lesernes oppmerksomhet:

  1. "Utforsk det bisarre med ChatGPT: Eksklusivt intervju"

  2. "ChatGPT avslører: Bisarre sannheter i eksklusivt intervju"

  3. "Bisarre perspektiver: ChatGPT i eksklusivt intervju"

  4. "Glimt inn i det bisarre: ChatGPTs eksklusive intervju"

  5. "Bak kulissene med ChatGPT: Eksklusivt bisarr intervju"

Jeg håper du finner en overskrift som passer til artikkelen din!


Avsluttende ord fra ChatGPT. Foto: Skjermdump fra chatten med ChatGPT.