Musikkorakelet svarer fem studenter på Blindern

Glem orakelet i Delfi - Spotify’s Musikkorakel har svaret på hva du bør spise til lunsj, og litt av hvert om livet på andre planeter. Eller, har det egentlig det?

Foto: Ingvild Louise Kjeldsen / PRESSET.

På skuddårsdagen 29. februar lanserte Spotify deres nye kosmiske, interaktive opplevelse Song Psychic, eller Musikkorakel på norsk. Den nye funksjonen lar deg stille spørsmål innenfor temaene skole, venner og familie, kjærlighet, jobbmuligheter, livets store mysterier, fremtiden din, om deg selv, stil og lunsj. Eller du kan be Spotify lese tankene dine, og spørre musikkorakelet på dine vegne.

Hva er vel en bedre måte å utforske dette spirituelle mediumet på, enn å få fem tilfeldige studenter på Blindern til å bli spådd av musikkorakelet?

En strålende torsdagsettermiddag pekte jeg meg ut fem studenter som virket åpne nok til å finne ut noe om seg selv, på en noe ukonvensjonell måte.

— Det er veldig gøy, faktisk

Marie (23) og May-Britt (22) studerer begge teknologi, innovasjon og kunnskap, og hadde tatt lesestoffet med seg ut i det fine været. Ingen av de hadde tidligere prøvd musikkorakelet, men har tatt ibruk andre Spotify-funksjoner, blant annet den personlig tilpassede og stadig oppdaterende daylist.

Spørsmålet Marie ønsket svar på var “Hva burde jeg spise til lunsj i dag?”:

May-Britt (22) og Marie (23) sammenligner deres daylist, og bemerker seg minisjangrene de ikke visste de selv hørte på.
Foto: Ingvild Louise Kjeldsen / PRESSET.

— Okei, nå står det jeg må “overveie spørsmålet” mens den genererer svaret. Hah! “Chicken Noodle Soup”! Det er veldig gøy, faktisk.

Var det nært det du faktisk spiste til lunsj i dag?

— Nei, det var det ikke. Men det var ganske on brand da.

Er det en sang du hører på til vanlig?

— Den er på spillelisten min, men jeg har ikke hørt på den på en god stund! Det frister ikke så mye å begynne å høre på den igjen heller.

De to venninnene er åpenbart musikkinteresserte, og meddeler at de senest dagen før snakket om deres daylist. Det er ifølge dem en bedre måte å få anbefalinger på enn en del av de andre algoritmebaserte anbefalingene fra Spotify. Marie forteller at hun hører på musikk mens hun sover, og at det påvirker mye av det hun får anbefalt på dagen også: “Det virker som om man bare får mer av det man allerede hører på”.

Som mange andre studenter, er fremtidige jobbmuligheter noe som opptar dem begge. Da passer det bra at musikkorakelet har svar på jobbrelaterte spørsmål også. May-Britt velger å få svar på dette:

— Siden vi snakket om karriere i stad, så må jeg spørre om det. Da velger jeg “Har jeg valgt riktig karriere?”.

— “Eventually” av Tame Impala! Det gjenspeiler kanskje greit det jeg føler, flirer May-Britt.

Skjermbilde fra Spotify’s Musikkorakel

Ikke første in-app, interaktive opplevelse

Spotify er verdens mest populære musikkstrømmetjeneste, med 350 millioner brukere og 150 millioner abonnenter.

Hvert år er det mange musikkelskere som gleder seg til deres “Spotify Wrapped” kommer ut, for å lære mer om sine egne lyttevaner - og dele sin egen smak med omverden. Også PRESSET. har latt seg inspirere av strømmetjenestens veldig “delbare” oppsummering av det foregående musikkåret, og vi har reflektert over redaksjonens musikkvaner i 2023.

Nye funksjoner blir lagt til hvert år. Fjorårets nye funksjonalitet var at brukere ble kategorisert som “typer” mennesker, og da snakker vi altså ikke ENFP og INTJ. Hvis du lagde flere spillelister enn andre ble du kanskje kategorisert som en “alkemist”, mens “hypnotisører” hadde, ifølge Spotify, bedre konsentrasjon enn andre, og likte å spille albumer fra A til Å.

Det er ikke første gangen Spotify har lansert interaktive programmer utenom Spotify Wrapped. I 2023 gjorde Playlist in a Bottle det mulig å sette sammen en spilleliste som en tidskapsel. Spillelisten ble digitalt forseglet inni ulike beholdere og objekter, slik som glassflasker, tyggegummimaskiner eller bukselommer. I januar i år kunne tidskapslene åpnes.

I motsetning til Playlist in a Bottle, er Musikkorakel tilgjengelig på det norske markedet.

Ifølge Spotify’s Head of Global Marketing Experience, Louisa Ferguson, er interaktive opplevelser noe brukerne liker. Spesielt gjelder dette den yngre generasjonen, som ønsker mer og mer personlig tilpasset innhold.

Åndene er upålitelige - ikke ta dem seriøst

Utenfor Georg Sverdrups hus møtte jeg på de tyske utvekslingsstudentene Lena og Vivian. Lena hadde testet ut musikkorakelet allerede, men kunne informere om at den tyske utgaven heter Track Tarot. Ganske greit å forstå det, selv for de som ikke kan tysk. Orakelet er bygd opp slik at spørsmålsalternativene minner om tarotkort, en annen form for spådom. Den soniske opplevelsen er behagelig, med musikk som kunne blitt spilt på et spa eller yoga-senter. Når man venter på svar kommer det opp en påminnelse, hvor det står “Åndene er upålitelige - ikke ta dem seriøst”.

What do you feel like asking the Track Tarot right now?

—There are some good choices here, like career, school, friends or love, but I am picking future. Oh, I’ll just choose the first question Spotify gives me, and it says: “Will I stay in my home country?”. It’s an interesting question, because I’m in Norway right now, but it depends where I’m gonna work or do my Phd.

Lena viser fram svaret fra orakelet. Foto: Ingvild Louise Kjeldsen / PRESSET.

Lena er i Norge for å studere økonomi, mens Vivian studerer til å bli lærer i engelsk og statsvitenskap.

— It’s loading… Okay! I got an answer, and it is a German song, that means “No Happy End” by Paula Hartmann. It’s not a real answer, but it’s funny.

What do you think about the answer?

I’m not sure, it’s not a nice answer. I would’ve thought it would say something more funny about the future. So this is more like a disappointment. It’s a nice song though!

Do you feel like the song itself is sad, or could it be uplifting?

I’d have to listen to it again, but I don’t know, I think it’s fine. If you look at it differently, for some things there has to be a happy end, and if there is no happy end then at least there is an end. For example, when I’m finishing my master in the city I’m studying in, I probably won’t see those people again.

Is it bittersweet, maybe?

—Yes, let’s put it like that. I don’t know much more now than before, I feel like it’s still up to me.

Magiske anbefalinger

Ifølge Spotify blir svarene generert helt tilfeldig, og de legger stor vekt på at de ikke faktisk kan spå framtiden. Man kommer derimot ikke utenom at svarene ofte er sanger med titler som “Possibly Maybe”, “yes, and?” eller “No idea”. Er det virkelig bare tilfeldig?

Lena spekulerer i om Spotify kanskje baserer svarene på titlene eller enkelte ord ifra sangene. Kanskje det også handler om å promotere sanger som ikke er de mest populære for øyeblikket:

—When I’ve tried the Track Tarot there’s never been any obvoius, big songs. So maybe they want to support smaller artists? It’s not like I don’t trust Spotify, but I feel like when they do stuff like this, it’s to support or promote something that generates money.

Vivian er enig i at svarene må basere seg på låttitlene, og tror også at Spotify bruker kunstig intelligens i utvelgelsen.

—I think they probably use some type of AI or something. It reminds me of the "Made For You"-playlists. You can search for something random like “Cookie baking” or “Early morning shower”, and it will give you a playlist based on that.

Vivian ønsket svar på et av livets store mysterier, hvor spørsmålsforslagene blant annet var “Er hotdog en sandwich?” og “Burde jeg legge til noe i handlekurven, bare for å få gratis frakt?”. Hun valgte derimot å stille spørsmålet “Finnes det liv på andre planeter?”:

— The answer is “10/10” - whatever that means. It probably means there is life, and it is probably great.

Tarotkort, horoskop og manifestasjoner har blitt en større del av popkulturen de siste årene. Foto: Viva Luna Studios / Unsplash.

Finnes det liv på andre planeter?

Inanna (22) studerer samfunnsgeografi, og syns også de store spørsmålene i livet er spennende.

— Her kommer det jo opp noen forslag til hva jeg kan spørre om. Et av de er: “Finnes det liv på andre planeter?”. Det er litt morsomt.

— Svaret er “Don’t Don’t Do It” av N.E.R.D, Kendrick Lamar og Pharrell Williams, sier Inanna.

Bra sang, men føler du den gir deg svar på det du lurer på?

— Ehh, nei!

Hvis du skulle tolket svaret, hva ville du tolket det som?

— Jeg føler kanskje det prøver å si til meg at man kanskje ikke burde tenke på det. Ikke gå ned den spiralen, på en måte.

Er det en sang du hører på selv?

 Jeg har aldri hørt den sangen før, så jeg aner ikke hva slags sang det er. Men jeg har jo hørt veldig mye på Kendick Lamar, så det må jo være noe med det.

Inanna forteller videre at hun hører på mye forskjellig musikk, men at Spotify’s anbefalinger ikke alltid treffer hennes musikksmak så godt.

—Det er litt morsomt å se hva Spotify tror jeg liker. Det er som et slags lite vesen som prøver å tippe seg fram til hva jeg liker.