Anarkistiske tilstander og digitaliseringen av kriminalitet

Artikkel - Susanna Mathea Arsky

Du besøker nok “the deep web” daglig. Dette er den delen av internettet som er gjemt for søkemotorer som google eller bing. En mindre bereist del av webbet derimot er “the dark web”, et beryktet nettverk av ulovlig aktivitet. Dette er også umulig å spore opp gjennom vanlig bruk av internettet, da det er kryptert, og krever spesifikke nettlesere. Men hva kan dette fenomenet fortelle oss om samfunnet?

Digitale markedsplasser med en vri

Lenge har det blitt fortalt om grusomhetene som kan kjøpes og selges gjennom utveksling av krypterte, elektroniske valutaer som Bitcoin. Markedsplassen “Silk Road”, oppkalt etter den historiske handelskanalen som sammenkoblet Asia og Europa på 1700-tallet, er spesielt kjent for sin rolle i kriminelt kjøp og salg av produkter og tjenester. 

Angivelig selges det allverdens av rusmidler og medikamenter, våpen, tyvgods, pornografi, samt tjenester levert av torpedoer og hitmen. Samfunnet er altså på vei til å bli et heldigitalisert manifestasjon av sitt tidligere uttrykk. Kriminalitet er ikke lenger definert av mørke smug og finlandshetter. Det er mørke nettverk og anonymiserte brukere. 

Konsekvensen av tilgjengelighet

Til tross for alle de positive måtene digitaliseringen har bidratt til at samfunnet kan fungere på idealistisk sett, som digital signering av dokumenter og bestilling av dagens middag rett hjem, har domestiseringen av kriminell utveksling av tjenester og goder slik Silk Road har bidratt med, ført til en økende trend av unge, og andre som ellers ikke hadde latt seg inkludere i slike miljøer, som deltar i ulovlige aktiviteter. Det rapporteres stadig vekk om de negative konsekvensene som tilgjengeligheten av ulovlige narkotiske stoffer medfører, spesielt på barn og unge. Frihet til å utøve ulovlige handlinger vil i denne sammenhengen krenke barns rettighet til sikkerhet.

Behovet for regulerte markedsplasser

Ulovlig aktivitet vil nok forekomme så lenge det er restriksjoner. Men webbet er ikke, og kan ikke, kontrolleres av en supernasjonal myndighet, da det ikke faller innenfor et geografisk område. Derimot er det de enkelte brukerne som må følge myndighetenes retningslinjer i sine respektive stater. Fraværet av slik myndighet er problematisk i den forstand at forholdene er anarkistiske, en krig med alle mot alle, slik Thomas Hobbes ville beskrevet det. I slike tilstander kjemper alle for seg selv, mot alle andre:

-In such condition, there is no place for industry; because the fruit thereof is uncertain: and consequently no culture of the earth; no navigation, nor use of the commodities that may be imported by sea; no commodious building; no instruments of moving, and removing, such things as require much force; no knowledge of the face of the earth; no account of time; no arts; no letters; no society; and which is worst of all, continual fear, and danger of violent death; and the life of man, solitary, poor, nasty, brutish, and short, Thomas Hobbes, Leviathan