En lederartikkel om det mørke internett

Leder - Steffen Tomt

Et verktøy som vi benytter oss av som et samfunn dag inn og dag ut - men kjenner vi egentlige internettet så godt som vi tror? Vet vi hvordan systemene og nettverkene er satt sammen, og vet vi hva som skjuler seg i skyggene av internettets mørkere, side? Eller er dette spørsmål vi i det hele tatt egentlig vil ha svar på?

Foto: Liam Briese / Unsplash

Hvordan er egentlig den mørke baksiden av internett, den vi aldri beveger oss i retning av?

Foto: Liam Briese / Unsplash

Det kan nesten virke naturlig å rette fokuset mot slike spørsmål, hvertfall for oss som studerer medienes evigvandrende område og utvidelse av samfunnet. For alle andre, som ikke nødvendigvis sitter inne med den samme iveren for medienes områder kan det virke som bortkastet tid og unødvendig bruk av artikler - men la oss endre holdningene til med internett med denne utgaven. Det endret hvertfall våre.

Vi benytter oss av det hver eneste dag, hvert eneste sekund, og kontinuerlig gjennom vår hyperdigitalisert samfunnsoppbygning. Internettet er over alt, og påvirker deg og meg, og alle i mellom. Så hvorfor ikke dykker dypere i nettets mørke svømmebasseng, og gå utenfor det grunne området til Pinterest og bakeoppskrifter du vet du ikke vil få til uansett?

Dette nummeret er nettopp det - et svalestup ut i svømmebassengets mørke og dype ende, som vi aldri før har beveget oss ut i. Eller det blir feil. Vi har alle beveget oss ut mot den dypere enden, men ikke på denne måten før. Vi har alle også blitt påvirket av skremmende annonsekampanjer og nyheter om søksmål, fengeselstraff og andre voldsomme resultater - resultater av en internett bruk som ikke nødvendigvis er lovlig. Hvertfall ikke på samme måte som det å søke opp den perfekte Frozen 2 kakeoppskriften på Pinterest.

2000-tallet var overstrødd med slike advarsler - du ville ikke stjålet en bil, så hvorfor ville du piratkopiert noe? Utover årene og de senere tider har riktignok eksemplene blitt mer voldsomme og mer skremmende. Høyreekstremister som radikaliseres ved hjelp av mørke internettsamfunn, salg av barn og pornografisk innhold, og alskens andre skremsler har fulgt med de senere årene.

Men er da alt på den mørke, dype enden av bassenget som utgjøre internettet så skremmende som det virker? Eller finnes det positive resultater og en friere flyt av informasjon her enn hva man kan tenke seg? Du får nesten bare lese denne utgaven for å finne ut av det.

Vår 17. utgave, “Dark Web” er en samling med tekster og artikler som forsøker nettopp dette - å undersøke disse dypere områdene av internett man vanligvis ikke beveger seg i. Vi håper disse teksten kan gi deg noen nye innblikk i internettets verden og at de fanger interessen din på alle mulige måter. Det vi alle helst ønsker oss, er at disse tekstene, artiklene, og setningene kan gi deg nye tanker.

God lesning fra alle oss i redaksjonen, og lykke til med svalestupet i den dype enden av bassenget.
- Steffen Tomt, sjefredaktør