Mac Miller - musikk som terapi?

Artikkel - Sofie Elise Oksavik

Mac Miller delte både glede, smerte og lidenskap gjennom musikken sin. Før rapperen fra Colorado brått forlot oss som følge av en overdose, slapp han to album. Etter hans død, slapp familien hans et tredje album. Artisten slet med sin mentale helse, og musikken ble en plattform hvor Mac kunne dele sin smerte og følelser med fansen.

Mac Miller på scenen. Foto: Nicolas Völcker, Wikimedia Commons, CC-BY-SA

Mac Miller på scenen. Foto: Nicolas Völcker, Wikimedia Commons, CC-BY-SA

Bryte ut av tankemønstre

Mac Millers nye album Circles skal visstnok være et søsteralbum til hans tidligere plate Swimming, som han jobbet med like før hans død, september 2018. I låta Circles synger han blant annet om depresjon: «Jeg begynner alltid å tenke på fremtiden, men først, kan jeg klare å komme meg gjennom en dag?».

— Det kan virke som at Miller forsøker å bryte ut av gamle tankemønstre, hvor Circles er en form for terapi. De stadige påminnelsene om å omfavne nåtiden og gi slipp på alt annet for å danne et nytt mønster, skriver Rolling Stones.  

Det er et økende antall musikere som sliter med avhengighet og mentale helseproblemer. I en studie fra Music Industry Research Foundation gjennomført i 2018, rapporterte 50% av musikere at de slet med depresjon og 12% rapporterte at de strevde med selvmordstanker. De mørke tallene har økt de siste årene.

Det er en rekke artister som den siste tiden har forsøkt å ta sitt eget liv. I 2019 alene, var det et stort antall artister som gikk bort som følge av sin mentale tilstand, blant annet verdenskjente Mac Miller og Avicii. Superstjernen har så langt solgt 1,4 billioner singler. Med så stor berømmelse følger også et enormt press og forventinger om å levere. Avicii slet med avhengighet og sin mentale tilstand, i likhet med Mac Miller.

Foto: Oscar Keys / Unsplash

Foto: Oscar Keys / Unsplash

Enormt press

Både Swimming og Circles handler om hvordan det er å gå igjennom depresjon. Det er ikke like lett for alle artister å få solgt musikken sin i dag som før. Dette fører blant annet til at mange artister blir utbrent fordi de er nødt til å holde mange konserter for at det finansielle skal gå opp.

— Folk jobber dobbelt så hardt for å beholde den samme plassen som de pleide. Presset stiger enda høyere enn før, forteller Kevin Lyman, professor ved University of Southern California.

Sosiale medier og mental helse

Det er ikke bare finansiell ubalanse som fører til depresjon hos mange artister. Faktorer som ensomhet sammen med blant annet alkohol og narkotika, kan ha stor innvirkning. Mange låter normaliserer bruken av narkotiske stoffer. Denne eksponeringen i ulike typer musikk og musikkvideoer, som blant annet rap-sjangeren, kan påvirke unge lyttere. Det kan virke som at det har vokst frem en slags kultur hvor denne åpenheten virker romantiserende ovenfor narkotiske stoffer, men også for depresjon og selvmordstanker. Et eksempel på dette er rap-artisten XXXTentacion som blir hyllet for sanger som blant annet «SAD!».

Foto: Vishnu Nair / Unsplash

Foto: Vishnu Nair / Unsplash

På den annen side har sosiale medier og ulike musikkplattformer for mange artister blitt en arena hvor det er mulig å åpne opp om sin mentale tilstand og problemer med avhengighet. Dette kan bidra til å normalisere og minske tabuene rundt depresjon og angst, ved å uttrykke disse tankene og følelsene. Dette var noe Mac Miller gjorde i sine sanger før han gikk bort. Musikken hans ble en plattform hvor sangeren kunne dele sine innerste tanker, der formålet ikke var å oppfordre, men åpne opp om depresjon.

Hat-kommentarer på sosiale medier

Hat-kommentarer og kritikk på sosiale plattformer som Twitter og Instagram, kan ha stor innvirkning artisters selvfølelse. De fleste kjente musikere mottar mye kritikk på sosiale medier, noe som ofte resulterer i å kutte ut sosiale medier helt. Selena Gomez, Justin Bieber og Demi Lovato har millioner av følgere på Instagram, og har måtte ta pause fra dette mediet fordi de mener det i perioder kun har ledet til stress og angst. Noen artister dropper sosiale medier helt, selv om det for mange er et stort springbrett for å nå ut med musikken sin.

Åpenhet om mental helse er viktig, i hver fall i den digitale verden vi lever i, hvor den digitale eksponeringen og påvirkningen går hånd i hånd. Mac Miller vil alltid være et ikon, og kunsten hans vil alltid bli elsket og respektert av fansen hans.