En lederartikkel om feministiske medier

Leder - Steffen Tomt

Feminisme, likestilling, kvinnekamp – det angår oss alle.
Foto: Andrii Leonov / Unsplash

Mars er en måned mange av oss ser frem til, en måned hvor våren forhåpentligvis dukker opp igjen, sakte men sikkert, en måned hvor hverdagen på nytt er ordentlig godt på plass igjen, og særlig en måned hvor vi markerer noe helt spesielt: den internasjonale kvinnedagen. Så i tråd med 8. mars, dagens viktighet, dens historiske forankring, og kampen for likestilling dedikerer vi årets tredje utgave til feminismen, kampen for likhet, kampen for rettigheter, og kampen for kvinner.

Med et slikt premiss for redaksjonens førtiandre utgave, har denne utgaven blitt en fargerik samling med viktige spørsmål, undersøkelser, tanker og utfordrende synspunkter på medienes verden. Enten det være seg hvordan vi forholder oss til sterke kvinnelige karakterer på sølvlerrete, hvordan den offentlige samtalen endrer tonen sin når det er kvinnelige figurer på andre siden av samtalen, eller til hvordan kvinners rolle i vårt medierte samfunn egentlig fungerer. Alt på sine egne måter, etter skribentene våres indre driv, interessefelter og fokus (som det vanligvis er med utgavene våre).

Et slikt fokus og premiss som vi her presenterer er ikke direkte nytt for oss, men heller noe vi har gledet oss til å komme tilbake til. For ett år siden kom vi med vår trettitredje utgave, med den fengende tittelen “Mediert feminisme”, og vi så muligheten nå som vi gikk denne måneden i møte til å virkelige støpe fast en tematikk for alle kommende mars-måneder, i tråd med kampen for likestilling. Så dette, vel det er vårt andre forsøk på å gjøre nettopp det, skape en ny tradisjon sånn sett i fokuset vi har hver vår. Og du vet hva man sier, tre ganger så er det jo en tradisjon? Vi gleder oss allerede til neste mars, for å si det sånn.

Alt i alt håper vi at denne samlingen med tekster og utforskende avsnitt, spørrende setninger, og undersøkende overskrifter kan gi deg noen nye tanker rundt likestilling, feminisme og kampen for en mer rettferdig verden, og hvor mediene våre spiller inn i dette. Aller helst håper vi at disse tekstene fanger interessen eller oppmerksomheten din, om intet annet.

God lesning fra alle oss i redaksjonen, og husk at feminisme er en kamp for oss alle, uansett hva.
– Steffen Tomt, sjefredaktør