Golden Globes: Veien videre mot Oscar.

Artikkel- Magnus Biringvad

We are champions: Rami Malek i sin prisvinnende rolle som Freddie Mercury i Bohemian Rhapsody. Foto: 20th Century Fox.

We are champions: Rami Malek i sin prisvinnende rolle som Freddie Mercury i Bohemian Rhapsody. Foto: 20th Century Fox.

Tidligere denne uken ble den årlige prisutdelingen Golden Globes holdt som har nå satt kompassnålen mot det som kommer til å bli resultatet under den prestisjetunge Oscar-utdelingen i slutten av Februar.

For flere er Golden Globes kjent som en slags mini-Oscar som skjer på starten av nyåret og blir en pekepinn for resultatene til Oscarene og den britiske Oscaren BAFTA som skjer i midten av neste måned. Forskjellene er at Golden Globes dekker både film og tv i forskjellige kategorier og foruten regi er det ingen andre tekniske aspekter som filmfotografi, klipping, visuelle effekter eller lyddesign med i nominasjonene. Det er forbeholdt andre seremonier.

Prisvinner Christian Bale takker satan for sin rolle som Dick Cheney. Foto: Paul Drinkwater/NBC.

Prisvinner Christian Bale takker satan for sin rolle som Dick Cheney. Foto: Paul Drinkwater/NBC.

Det var flere overraskelser på prisene i år og flere som var mer åpenbare vinnerkandidater. En av de større overraskelsene var at Queen-biografien Bohemian Rhapsody vant beste dramafilm over storfavoritten A Star Is Born eller Spike Lees BlacKkKlansman. Bohemian Rhapsody var en problematisk film å få på skjermen etter at skuespiller Sacha Baron Cohen trakk seg fra prosjektet etter flere år med planlegging, og at regissør Bryan Singer sluttet å dukke opp på innspilling etter at flere lumske historier om han kom til overflaten. Til tross for motgangen har filmen vært en enorm suksess blant publikum og nå under prisutdelingene. Skuespiller Rami Malek vant også beste skuespiller i et drama for hans portrett av Freddie Mercury i filmen. For beste skuespillerinne i et drama vant den legendariske Glenn Close for The Wife, som også var en overraskelse ettersom de fleste hadde knappen på Lady Gaga i A Star is Born. Olivia Colman vant beste skuespillerinne for komedie som den fiktive dronning Anne i periode-dramaet The Favourite. Hun er også en storfavoritt til å vinne en Oscar. For mannlig skuespiller i en komedie vant Christian Bale for sitt portrett av den tidligere amerikanske visepresidenten Dick Cheney i den politiske satiren Vice. I talen sin takket han “djevelen selv” for sin rolle, noe som peker mot Cheney selv.

Viggo Mortensen og Mahershala Ali i kveldens storvinner Green Book. Foto: DreamWorks Pictures.

Viggo Mortensen og Mahershala Ali i kveldens storvinner Green Book. Foto: DreamWorks Pictures.

Prisvinner Olivia Colman som den gale dronning Anne i Yorgos Lanthimos´ The Favourite. Foto: Fox Searchlight.

Prisvinner Olivia Colman som den gale dronning Anne i Yorgos Lanthimos´ The Favourite. Foto: Fox Searchlight.

Som forventet vant Alfonso Cuaron beste regi og utenlandske film med sin personlige storsuksess Roma. Cuaron er en storfavoritt til å vinne Oscar for de nevnte kategoriene i tillegg til filmfotografi som han selv stod for under innspillingen. Periodedramaet Green Book var kveldens storvinner med flest priser samlet inn. Den vant beste film i musikal eller komedie, i tillegg til beste skuespiller i en birolle for Mahershala Ali og best skrevne manus. Filmen handler om den virkelige historien om en italiensk-amerikaner (Viggo Mortensen) som får sine trangsynte holdninger utfordret når han blir den personlige sjåføren til den afro amerikanske jazzpianisten Dr. Don Shirley (Mahershala Ali). Filmen har fått mye kritikk av Shirleys slektninger i ettertid for dårlig fremstilling av mannen selv, men publikum flest har falt for Alis portrett og Shirleys musikk grunnet filmen. En annen stor overraskelse var at den flotte tegnefilmen Spider-Man: Into the Spider-Verse vant beste animerte film. Den har vært en kassasuksess uten like og har høstet fantastiske omtaler fra både publikum og kritikerne. I mange år har Pixar vært dominerende på prisene når en av deres storfilmer har kommet. I fjor var det den etterlengtede oppfølgeren The Incredibles 2 som var deres flaggskip. Filmen var en massiv suksess, men kunne ikke forutse Spider-Mans store inntog på kinomarkedet på slutten av året.

På tv-fronten var det flere overraskelser også. Den siste sesongen av The Americans vant beste dramaserie for dens forrykende avslutning. Hovedrolleinnehaver Matthew Rhys vant beste skuespiller for serien under Emmys i fjor, men på Golden Globes måtte han bane vei for Richard Maddens portrett av dronningens sikkerhetsvakt i Netflix-serien The Bodyguard. Sandra Oh vant beste skuespillerinne for den nye thriller-serien Killing Eve, og Patricia Arquette vant for hennes utrolige prestasjon som en middelaldrende kvinne som blir manipulert til å hjelpe to fanger til å rømme fra fengsel i mini-serien Escape at Dannemora.

Matthew Rhys og Keri Russell i The Americans. Foto: FX Networks.

Matthew Rhys og Keri Russell i The Americans. Foto: FX Networks.

Det blir spennende å følge med på Oscar-utdelingen for å se om den følger samme overraskelsene og forventningene som under Golden Globes. Det kommer det til å bli spennende kniving om gull i flere kategorier. Utdelingen skjer den 25. Februar.