Et magisk, litterært og historisk prosjekt – Project Northmoor

Artikkel - Steffen Tomt

Innspillingen av den nye Ringenes Herre-serien i regi av Amazone Prime er i full sving, og spenning er stor - men det er ikke bare nytolkningen av Tolkiens magiske univers det kjempes om. Det ferske og krevende prosjektet Project Northmoor kjemper for å bevare Tolkiens litterære verden i forfatterens gamle hjem.

Det var i adressen 20 Northmoor Road, Oxford at forfatteren J.R.R. Tolkien skrev historiene om Bilbo Baggins og senere de 9 ringene og kampen mot det onde. Foto: T L / Unsplash

Det var i adressen 20 Northmoor Road, Oxford at forfatteren J.R.R. Tolkien skrev historiene om Bilbo Baggins og senere de 9 ringene og kampen mot det onde. Foto: T L / Unsplash

Handelsgiganten Amazones og deres nye Ringenes Herre-serie, som forøvrig er under full innspilling i New Zealand, har både mange og store forventninger tilknyttet seg. Det er ikke bare bare å skape nye historier, være tro mot det litterære grunnlaget, den magiske verden, samtidig som man beholder tilliten til publikummet. Spesielt enkelt blir det heller ikke når man husker hvordan reaksjonene – som kan omtales som mildt sagt blandet – til Hobbiten-filmene florerte rundt i populærkulturen i etterkant av de omstridte filmene.

Amazone Primes nye tv-serie om det vanvittige og fantastiske magiske universet til Tolkien er med andre ord en virkelig etterlengtet og spennende realitet. Selve historien til denne nye serien skal visstnok utspille seg i det som omtales som “the second age”, rundt 3000 år før historiene vi er kjent med fra Ringenes Herre bøkene og filmene utspiller seg. Sagt på en annen måte; det er en utrolig stor mengde med historier, fortellinger og muligheter serieskaperne har i arsenalet sitt når de nå spiller inn denne nye seriene, og forventningene er store.

Men med store forventninger, oppstår det også frem en vanvittig stor fallhøyde. Det er ikke mangel på skikkelig gode eksempler på vanvittig dårlige serier som kjørte seg selv grundig ned i grøftekanten når serieskaperne valgte å gå utenfor det etablerte litterære grunnlaget (vi har vel alle fortsatt grusomme opplevelser med de siste sesongene av Game of Thrones friskt i minne). Men som ordtaket sier, la oss ikke skue hunden på hårene, det kan jo godt hende at Amazone Prime gjør den nye seriene rettferdighet, spesielt med tanke på forventningen vi alle har for denne innspillingen.

Den magiske adressen

Men det er ikke bare den nye tv-serien som høster oppmerksomhet om dagen. Det kan virke besynderlig, nærmest sjokkerende, men realiteten er nå en gang den at det per i dag ikke eksisterer et eneste litterært senter dedikert til forfatteren J.R.R. Tolkien. Og det, er det prosjektet Project Northmoor nå jobber iherdig med å endre på. Det er ikke til å skimte av viktigheten av forfatterens arbeid og den innflytelsen Tolkiens historier har hatt på hele sjangere, både innenfor tekst og film. Hele generasjoner har vokst opp med Tolkiens magiske historier på sengekanten, og utallige mennesker har forvillet seg bort i de altoppslukende historier om hobbiter, drager, trollmenn og alt mulig magisk. Et eget senter, dedikert til Tolkiens fantastiske verden og historie er kanskje allerede på overtid å ønske seg.

Project Northmoor er selve prosjektet som arbeider med å etablere et slikt etterlengtet senter dedikert til forfatteren, og det i Tolkiens gamle hjem. Her kommer også navnet på prosjektet fra. 20 Northmoor Road i Oxford, England, er stedet hvor J.R.R. og Edith Tolkien flyttet inn med sin unge familie i 1930, og den berømte adressen skulle bli stedet hvor de magiske historiene om Midgard fant sin vei ned på papiret. Det er her forfatteren først skrev historien om hobbitene og Smaug, den fryktinngytende dragen, først som nattahistorie til sine egne barn. Senere skulle Tolkien utvide universet til historien om de 9 ringene og kampen mot det onde, som vi alle kjenner som triologien om Ringenes Herre. Selv om forfatteren og Tolkien familien har hatt mange bosteder opp gjennom årene, er det likevel noe vesentlig og historisk over 20 Northmoor Road i Oxford, og ikke minst Oxford i sin helhet.

Tolkien hentet mye av inspirasjonen sine til de magiske historiene fra nabolaget rundt 20 Northmoor Road, og de omkringliggende naturskjønne omgivelsene. Forfatteren skal ha brukt mye av sin tid inne på kontoret sitt, og når han ikke var å finne blant hauger med papir var han som regel å finne i hagen til 20 Northmoor Road, som en i 1930 skal ha vært et fantastisk yndet sted for Tolkien familien.

Project Northmoor ønsker å gjøre det tidligere hjemmet til forfatteren om til et litterært senter dedikert til forfatterens arv og historie. Foto: Jpbowen, Wikimedia /  (CC BY-SA 3.0)

Project Northmoor ønsker å gjøre det tidligere hjemmet til forfatteren om til et litterært senter dedikert til forfatterens arv og historie. Foto: Jpbowen, Wikimedia / (CC BY-SA 3.0)

Et prosjekt for fremtiden

Mandatet til Project Nortmoor slik det står i dag, er å sikre eierskap over 20 Northmoor Road i Oxford, og restaurere bygget, hagen og adressen tilbake til sin fortids glans – og ikke minst åpne dørene for publikum. Målet er å omgjøre den ærverdige adressen til et senter for alt Tolkien-relatert, i særs hans litterære arv og forfatterskap.

Prosjektgruppen ser for seg en slags krysning mellom et litterært senter, museum, åpent galleri og sosial arena hvor alle som ønsker å ta større del i Tolkiens massive univers er velkomne. Publikum skal etter alt å dømme få muligheten til å delta på ulike workshops (og da også å overnatte i bygningen), seminarer, skrivekurs, kulturelle arrangementer og mye mer. I sentrum av det hele vil riktignok det ærverdig bygget stå og ikke minst rollen Tolkien har som en av historiens dyktigste forfattere.

Men det er ikke bare publikum og Tolkien fans som vil kunne benytte seg av den åpenheten som skal omkranse adressen i Oxford, men også akademikere, forskere og litteraturvitere som ønsker å arbeide med Tolkiens verker i en større grad enn tidligere. Project Northmoor har riktignok ingen tilknytning til Tolkien Estate, eierskapsgruppen som sitter med rettighetene til alt som omhandler J.R.R Tolkiens litterære produksjoner. Likevel konstanterer prosjektgruppen i Project Northmoor at selve bygget i seg selv og atmosfæren som vil være den tilnærmet samme som i 1930 vil gi en dypere forståelse og innsikt i Tolkiens forfatterskap – noe som vil vise seg med tiden.

Den lange, økonomisk krevende, veien fremover

Prosjektet som nå er godt underveis, bygger på frivillig donasjoner fra publikum og grupper som ønsker å bidra. Nylig lanserte prosjektgruppen en Kickstart-side, den kjente innsamlingsformen som åpner for at man kan gi donasjoner av ulik grad og motta ulike gevinster i gjengjeld. I en lang FAQ-liste (ofte stilte spørsmål) på nettsiden deres går prosjektgruppen til Project Northmoor i detalj på hvordan midlene vil bli brukt, behandlet og utnyttet for å realisere drømmen om det litterære senteret i Oxford. Man oppfordres til å hjelpe til å støtte prosjektet økonomisk hvis man ønsker å se en realisering av dette magiske prosjektet, og all form for donasjoner vil være med å dra lasset. Flere av de kjente og kjære skuespillerene som på mange måter gjorde sin karriere ut av Ringenes Herre-filmene har allerede støttet opp under prosjektet, hvor blant annet Sir Ian McKellen oppfordrer sterkt til å bygge opp under dette pågående prosjektet.

Kritikken har haglet mot prosjektet, og det basert på mye forskjellig – mest av alt har den økonomiske modellen og grunnlaget bak prosjektet blitt satt i søkelyset av publikum.
Foto: Project Northmoor / Opphavsrett: Project Northmoor

Men prosjektet har tross det lovende og inspirerende grunnlaget mottatt en del kritikk, spesielt med tanke på den økonomiske modellen prosjektgruppen legger seg på ved donasjoner. Spørsmål om hvorfor publikum bes om å bidra økonomisk, når mange av de velstående skuespilleren som Sir Ian McKellen, Elijah Wood og Viggo Mortensen har mer enn nok midler til å realisere prosjektet, har haglet ned på Project Northmoor. Responsen til prosjektgruppen har riktignok gitt godt med forståelige grunn – de ønsker at prosjektet og 20 Northmoor Road skal være tilgjengelig for alle som ønsker. Det å da realisere et slikt prosjekt med støtte fra et mindretall med velstående mennesker ville ikke nødvendigvis gitt grunnlag for det eierskapet prosjektgruppen ønsker at flest mulig skal føle rundt dette magiske senteret.

Tiden vil vise, som alt annet

Grunnlaget har blitt lagt, prosjektet er underveis, og mulighetene er mange. Hvorvidt bygget vil bli restaurert og realisert slik det ønskes per dags dato, og hvorvidt senteret i det hele tatt vil bli en realitet, er det bare tiden som vil vise. Men grunnlaget som nå er lagt, støtten som allerede har flommet til prosjektet, og den nærmest magiske beskrivelsen av et senter hvor alle som ønsker det kan komme sammen i en kjærlighet for Tolkiens fantastiske litterære univers, den gir håp.

Håp for at dette ærverdig, og mildt sagt på etterlengtede prosjektet blir realisert, det er allerede på plass. Den rollen J.R.R. Tolkien har spilt innenfor litteratur, film og ikke minst magiske fortellinger er alene nok grunnlag til at dette burde være en smal sak å gjennomføre. Og med tanke på hvor trofaste og lojale fansen til forfatterens bøker og historier er, vil nok dette være mulig å få til – kanskje til og med før vi får vår første opplevelse av den nye tv-serien? Det er i hvert fall lov å håpe.