En Oscar til besvær – den 94 Academy Awards utdelingen

Årets Oscar utdeling har vært en utrolig spennende begivenhet å følge med på, spesielt for oss her i Norge.
Foto: RODNEA Production / Pexels

Artikkel - Steffen Tomt

For den 94 gangen kunne filmverdens største stjerner samles under årets Oscar utdeling, og årets prisutdeling er en man ikke vil glemme med det første. Spenning, glamour, fantastiske antrekk og ikke minst en god dose med dramatikk preget i likhet med de 93 foregående prisutdelingene også årets. Men hva skjedde egentlig under nattens Oscar utdeling?

Natt til 28. mars 2022 (norsk tid) inntok filmverdens aller største stjerner, regissører, lydtekniker, film-musikere og høyt profilerte stjerner av alle kalibre Dolby teatret i Los Angeles for den årlige, prestisjetunge Oscar utdelingen. Og veien til årets utdeling, ja den har ikke gått hus forbi Norge og det norske publikum. Det knyttet særlig store forventninger til duoen bak årets store norske snakkis, Verdens verste menneske. Men det er ikke bare her på hjemmebane at årets Oscar trakk fokus. Den elskede og forhatte science-fiction filmen Dune, regissert av kraftkaren Denis Villeneuve var spådd å bli en stor vinner. I sterk konkurranse til årets norske bidrag var både Drive My Car av Ryûsuke Hamaguchi og Belfast, av ingen ringere enn Sir Kenneth Branagh, spådd en lysende, gullforgylt fremtid.

Drømmen om verdens verste film

For første gang siden 2012 nådde en norsk film opp den bratte stigen til en nominasjon, og jubelen var stor for Joachim Trier og Eskil Vogt. Håpet stod lenge hos den norske fanskaren, men resultatet ble noe annet enn ønsket for filmregissør-duoen som har gjort suksess over årene med sine hjertevarmende, ærlige og ekte representasjon av mennesker og livene deres. “Verdens verste menneske” føyde seg rett inn i duoens storslåtte filmografi som en av deres største suksesser, og publikumstallene, vel, de taler for seg selv. Men i oppløpet til nattens store utdeling kunne det virke som om det norske bidraget ikke stod like sterkt som publikum her hjemme kanskje hadde håpet.

Regissørene selv, som har fått mer spalteplass enn norske filmregissører muligens kan ønske seg, har riktignok understreket filmens viktighet for dem selv, og særlig viktigheten av å bli nominert til en slik prestisjefull utdeling. Duoen kunne avsløre til VG Rampelys i forkant av nattens utdelingen hvor stor seiere dette er for norsk film:

“Jeg føler vi har vunnet allerede. Jeg tenker at hvis jeg dør i et flykrasj om 20 år, så kommer det til å stå «Oscar-nominert manusforfatter dør i flykrasj», så det kommer til å henge ved selv om vi ikke vinner”
– Joachim Trier, regissør “Verdens verste menneske”

Dramatikk på scenen

En Oscar utdeling er ikke en Oscar utdeling uten litt dramatikk, og for filmverden inneholdt nattens utdeling nok for en lang tid. Blant høye forventninger, etterlengtede gjensyn og iver over å kunne feire noe av det beste fra filmverden, var det skuespilleren Will Smith som tok oppmerksomheten. Chris Rock, den velkjente komikeren, slo i forkant av prisutdelingen en vits myntet på Jada Pinkett Smiths vegne, noe som ikke falt i direkte god jord hos ektemannen.

Rock, som presenterte deler av nattens show, spøkte underveis om Pinkett Smiths skallede hode, og sammenlignet Pinkett Smith med Demi Moore i den skallede actionheltinnen G.I Jane i filmen med samme navn fra 1997. Kort tid etter trasker Will Smith over scenen og rapper til den amerikanske komikeren over ansiktet, før han rolige returnerte til setet sitt. Etter at Smith hadde funnet vei tilbake til setet sitt, ropte den opprørte skuespilleren til komikeren: – Ikke snakk dritt om kona mi!

Pinkett Smith, som lider av hårsykdommen alopecia, åpnet opp i 2018 om hvordan det var å leve med sykdommen og hårtapet som følger. Senere på kvelden, under selve prisutdelingen unnskyldt Smith seg for akademiet og sine medskuespillere for hans oppførsel, men ikke til Rock selv. En tydelig preget og opprørt Smith avsluttet med å håpe at han er velkommen tilbake til den prominente prisutdelingen.

Best film:
“CODA”

Best originalmanus:
“Belfast”

Beste internasjonale spillefilm:
– “Drive My Car”

Beste animerte spillefilm:
– “Encanto”

Beste visuelle effekter:
– “Dune”

Beste originallåt:
– “No Time To Die” med Billie Eilish og Finneas O'Connell

Beste regissør:
– Jane Campion for “The Power of the Dog”

Beste dokumentar, langfilm:
– “Summer of Love”

Nattens store vinnere

Tross kveldens ubehageligheter, gikk selve prisutdelingen som normalt, og statuettene fant sine eiere som de alltid gjør. Kveldens store vinnere ble uten tvil den beryktede “Dune”, , Apple TV+s “CODA”, og ikke minst den elskede “Drive My Car”. Kveldens største prisdryss falt over “Dune”, med hele seks statuetter, i følgende kategorier: “Beste filmfoto”, “Beste produksjonsdesign”, “Beste klipping”, “Beste originale filmmusikk”, “Beste lyd” og “Beste visuelle effekter”.

Will Smith, på tross av basketaket med Chris Rock tidligere på kvelden, mottok prisen for “Beste mannlige hovedrolle” for sine prestasjoner i “King Richard”, mens Jessica Chastain stakk av med årets “Beste kvinnelige hovedrolle” for hennes rolle som Tammy Faye Baker i filmen “The Eyes of Tammy Faye”. Her er en liten oppsummering av årets største statuetter og deres vinnere: