En guide til Oslos unike uteliv

Anbefalingsliste - Fanny F. Overgaard

Ostara Bar - En opplevelse

Foto: Fanny F. Overgaard

Vi er endelig tilbake til normalen etter gjenåpning. Eller... noe som kan ligne normalen i alle fall! Og vi har store forventninger. Fester, konserter, dansing, nye bekjente og lange samtaler til solen står opp. Ett og et halvt år med lite sosialisering har dog forandret oss. Vil ting egentlig bli normalt igjen? 

Pandemien fratok mye av det som krydrer og smakstilsetter livet. Det har ikke vært en tid å fokusere på kultur, reising eller nye opplevelser. Plutselig har dagen for gjenåpning kommet. Klokken 16:00 for å være eksakt. Rett på sak! For oss som elsker å danse på byen, var det ingen hemmelighet at dette var en av de store lengslene. Vi kunne endelig dra på de samme, gode utestedene igjen. Vi kunne møte folk, både gamle og nye bekjentskaper. Vi danset og reka rundt i byen igjen. Bare å kunne bestille drikke fra et menneske, og ikke krongle seg frem i en app... Joda, takk og pris for appene! Men noen ganger er det bare menneskelig kontakt som gjør susen.

Andre behov?

Stupet inn i et hektisk sosialt liv har dog føltes overveldende. ”Jeg er veldig sliten av å feste” sier venninnen min til meg denne fredagen. Og jeg skjønner godt hva hun mener. Jeg er også sliten. Et nytt behov for å ta det rolig, har dukket opp. Etter de siste årene med lockdown, føles det som å våkne opp med en hangover. Og da vil jeg 1.) enten ligge rett ut i sofaen – noe jeg ikke skal gå dypere inn på her. Vi vet alle hvordan den regla går. Eller så vil jeg 2.) dra på steder med god atmosfære og deilig musikk. Titte på mennesker. Bli tittet på av mennesker. Oppleve det byen har å tilby av det mer unike slaget. Steder man kan dra for å oppleve noe mer, enn bare drikking og høy lyd av listepop. Derfor vil jeg introdusere noen steder som passer for oss som trenger en roligere vei inn i utelivet igjen.

Mastermind (Schweigaards gate 17)

Mastermind er et nedpå sted. Lokalet er et stort, grønt rom som i seg selv kunne virket kaldt. Det som skaper varmen er det hyggelige personalet, den moderne kunsten på veggene, vintage sofaene og stolene. Og ikke minst den majestetiske utsikten mot Bjørvika, eller asfaltjungelen. Der jeg kun tenker på teksten: ”concrete jungle where dreams are made ooof” – Alicia Keys (som er én av sangene som ofte spilles her). Musikken er perfekt for de som elsker R&B og Hip Hop fra 2000-tallet. Og det spilles både kjente og mindre kjente sanger fra disse årene.

Halve rommet er dekket av vinduer fra gulv til tak. Noen meter utenfor kjører biler i rask fart inn og ut av Oslo over broen. Det lune lokalet gir oss en slags pause fra det evige kjøret der ute. Utsikten får oss til å drømme oss bort, og oppholder oppmerksomheten vår en stund. Stemningen er lett og uhøytidelig – noe som gjør at Mastermind fyller mange behov.

Avslappende atmosfære, med utsikt over det yrende liv og asfaltjungelen.

Foto: Fanny F. Overgaard

Noe for alle

Her kan man dra med kolleger etter jobb, eller medstudenter etter lesing. Det er et behagelig sted for en date med ”a special someone”, eller en date med seg selv (og boka). Ja, jeg har vært den personen som sitter alene på Mastermind med godboken min. Ølen er billig, og man kan ta med medbrakt mat. Eieren setter virkelig pris på gjestene, og det synes, da folk stadig returnerer til Mastermind. Stamkunder er å se igjen og igjen. 

Venstre: Stemningsbilde av lokalet. Høyre: Toalettet med urbane vibber og grafittikunst

Foto: Fanny F. Overgaard

Ostara Bar (Kirkegata 20)

Altså... Hva skal man si. Dette stedet er inget annet enn magisk. De tre rommene som lokalet består av er forskjellige opplevelser i seg selv. Baren er romantisk og varm, dansegulvet er akkurat slik at dansegulv bør være og badet oppleves som et slags verdensrom. Musikken som ringer over oss er elektronisk med dyriske og orientalske lyder. Det er stor variasjon i musikken, men fellesnevneren er at den er litt “ut av boksen”. Musikken er kul, og ligner ikke mye av det vi ellers hører ute i Oslo. De har et stort utvalg av naturvin og sake, som er gøy for en som ellers drikker øl. Over baren er det plassert en ”opp-ned-hage”, som gir stedet en punch av psykedelisk eller en ”ute av denne verden” slags effekt. Kalde Oslo utenfor døren forsvinner litt. 

Et stort utvalg av sake - både for de erfarne og uerfarne.

Foto: Fanny F. Overgaard

Girlpower!

Kokken forteller at eieren åpnet Ostara Bar for to år siden. Eieren er kjent fra konseptet ”Juicebox” – som arrangerer intime kvelder for kvinner, transkjønnede og ikke binære mennesker. På facebook-siden deres står det at det handler om kjærlighet for det kvinnelige sinn og kropp. Kvinner skal kunne møtes et sted, der ingen dømmer, og oppleve et fellesskap. Ostara skal være en forlengelse av dette konseptet. Dette merker vi også. Rommet oser feminine vibber og ”girlpower”. Jeg tror alle som setter pris på et vakkert rom, vil like seg her. 

Badet i all sin prakt.

Foto: Fanny F. Overgaard

Kostymefest

Vi setter oss og prater med de to jentene som står bak baren. De forteller oss at det er kostymefest i kveld, og at ”man skal kle seg ut som sitt alter-ego”. 

”Dette er et fristed hvor du skal få lov til å være deg selv” sier den ene bartenderen som er kledd i sitt alter-ego – med djevelhorn og rød korsett.

Utover kvelden dukker flere gjester opp. Alle kledd i vakre kostymer og antrekk. Bartenderne er engasjerte, og hjelper oss frem i utvalget av naturvin og sake. 

Gjestene kommer kledd i sitt “alter-ego”

Foto: Fanny F. Overgaard

Hvis du føler deg litt sliten (men eventyrlysten), slik som meg og min venninne - løp og sjekk ut! Vi dro hjem mette på kultur, god atmosfære og sosialisering. Spør du meg, så trenger vi alle en uplifter i disse tider. Plei sjelen og kos dere!