En lederartikkel om internasjonale medier

Leder - Steffen Tomt

Tilgangen til verden rundt oss tilgjengeliggjøres av våre teknologiske virkemidler, om ikke enda mer i en pågående pandemi hvor verden i aller største grad har vært stengt ned.Foto: Annie Spratt / Unsplash

Tilgangen til verden rundt oss tilgjengeliggjøres av våre teknologiske virkemidler, om ikke enda mer i en pågående pandemi hvor verden i aller største grad har vært stengt ned.

Foto: Annie Spratt / Unsplash

Selv i en pågående pandemi, hvor restriksjoner og forskrifter har satt dype spor i våre felles levesett, har aldri før verden vært så tilgjengelig som nå. Men dette er ingen nyhet, men heller premisset for vårt digitaliserte samfunn – for vi har alle en tilgang til verdenssamfunnet gjennom våre medier.

Som kjent er teknologi, massemedier, og kulturelle påvirkninger et fokus vi ofte vender tilbake til i redaksjonen, og noe som former det aller meste av redaksjonelt innhold vi arbeider med. Dette har kommet til live gjennom utallige artikler og vanvittige mengder med tekster. Men det er svært få gang hvor det er et slikt fokus som har diktert den helhetlige artikkelen eller teksten. Som regel inngår slike perspektiver mer som en underliggende tone, et premiss eller som en generell forståelse som fungerer supplerende til artikkelens tematikk, spørsmål eller utforskninger.

Det er her denne månedens utgave kommer inn, og det i en måned hvor vi vanligvis ville rettet blikket innover til vår egen nasjon og våre egne, nasjonale mediebragder som ved Mai utgave for 2019, “Norske bragder”. For hvordan skal man ellers kunne bevege seg rundt om i verden i en tid med strenge regler, nedstengte grenser og mangel på internasjonal transport? Løsningen ligger i vår egen mediebruk og tilgangene til verden rundt oss. En tilgang til som er tilgjengeliggjort gjennom vårt teknologiske, digitalisert samfunn.

Og med de samme ambisjonene som resten av året, håper vi at denne samlingen med artikler og tekster kan gi deg noen nye inntrykk, noen nye tanker eller noen nye undringer. For denne månedens Mai utgave, “Internasjonale medier” utforsker verdens medier, deres roller, pågående utfordringer og ikke minst muligheter som ligger tilrette for å bli utforsket. Det er hvert fall tanken vår, om ikke annet – og som alltid:

God lesning fra alle oss i redaksjonen, og husk at det kan lønne seg å se lenger enn den norske tregrensa.
– Steffen Tomt, sjefredaktør