Visste du at? Nyheter fra Afrika du ikke har hørt om i norske medier

Artikkel - Vilde Skauge

Når en trykker seg inn på nyhetssidene til blant annet NRK, VG eller TV2 så er det lett å få et bilde av at det en leser, er slik det er. Misforstå meg rett, det du leser stemmer nok overens med virkeligheten, men stemmer det overens med hele virkeligheten?

Foto: Murad Swaleh/ Unsplash

Foto: Murad Swaleh/ Unsplash

Nyhetsmedienr representerer kontinenter, land og samfunn ved å konstruere hendelser, konsepter og identiteter ved hjelp av utvalgte kilder. Og blant disse utvalgte kildene så har ikke-vestlige nyheter ofte en tendens til å bli nedprioritert til fordel for mer spennende og noen ganger klikk-vennlige nyheter. Vi leser om konflikten mellom Israel og Palestina, koronautbruddet i India, protestene i Myanmar og mye mer. Likevel er det mye av det som hender utenfor Europa og Nord-Amerika som ikke når utenriksdekningen til norske nyhetsmedier. Et lite dypdykk inn i utenrikssidene til blant annet NRK, VG og TV2 viser at nyheter fra Afrika, og spesielt nyheter fra andre steder enn Sør-Afrika, sjeldent når dagsorden i norske nyhetsmedier. Derfor har jeg laget en liten liste over nyheter du gjerne ikke har hørt om i norske nyhetsmedier- selv om de kommer fra et av verdens største kontinent. 

Martha Koome 

Lær deg navnet! Koome ligger nemlig an til å bli Kenyas først kvinnelige høyesterettsjustutuaruis, ifølge theafricareport.com. Den 61 år gamle advokaten og menneskerettighetsforkjemperen ble 27 april 2021 den første kvinnen som noensinne er nominert til stillingen i Kenya. Koome er født tre år før kolonistyret tok slutt i Kenya og forteller til bbc at som ung jente det var vanskelig å vokse opp i en polyamorøs bondefamilie med 18 barn. Koome sin nominasjon som høyesterettsjustitiarius er dermed et stort steg i kampen for likestilling i Kenya.

Foto: Murad Swaleh / Unsplash

Foto: Murad Swaleh / Unsplash

Shakiro i fengsel 

En mindre oppløftende nyhet er at to transpersoner har blitt dømt til fem i år i fengsel i Kamerun og må betale en bot på ca. 3000 kroner, ifølge The Guardian. Blant dem er Shakiro, en kvinne kjent for LHBTIQ-aktivisme på YouTube og andre sosiale medier. I Kamerun er det straffbart å være homofil og de to kvinnene er dermed dømt for “forsøkt homofili”. 

Kidnappet fra moske

Mandag 10. mai ble 40 muslimer kidnappet fra en moske i Jibiya i Nigeria. Både politiet, lokale borgervernsgrupper og byens innbyggere fulgte etter og klarte å redde 30 gisler. 10 menn holdes likevel fanget av gruppen som har tilknytning til jihadist grupper i nordøst Nigeria. Selv om det hender at det forekommer angrep av bevæpnede grupper i midt- og nordøst Nigeria så er det likevel særdeles sjeldent at det forekommer angrep på moskeer.

Kriminaliserer menneskeofring 

I Uganda har det frem til nå eksistert menneskeofring i forbindelse med heksekunst. Nå har Stortinget i Uganda vedtatt et lovforslag som kriminaliserer både menneskeofring og besittelse av menneskelige levninger. Ritualene er dypt integrert i samfunnet og troen på at blod og kroppsdeler fra barn skaper rikdom og kurerer sykdom, har ført til lovforslaget for å forhindre at sårbare og utsatte deler av befolkningen skal bli forfulgt av såkalte heksedoktorer.

Stengte skoler stanser ikke utdanningen 

I Sierra Leone har Covid-19 ført til at skoler har måttet stenge i nærmere seks måneder. 14 år gamle Mabinty Mambu har dermed tatt til radioen for å utdanne og opplyse jenter i landet om tenåringsgraviditet og risikoen av å slutte på skolen, ifølge BBC.

Alt er viktig  

At alle nyheter som finnes i verden ikke alltid kommer frem er naturlig. Man har ikke plass til alt så man må velge. Likevel er det viktig å huske at verden er langt større enn det som blir presentert i norske og andre vestlige medier. Det er viktig og ikke minst riktig å gi mye plass til nyheter om angrepene i Gaza akkurat nå, men det er også viktig å vite at Kenya er i ferd med å få sin første kvinnelige høyesterettsjustitiarius. Eller at homofile og transpersoner i Kamerun blir fengslet på bakgrunn av sin seksuelle legning.