Vær raus, ikke selvisk

Kronikk - Jenny Førland

photo-1504626877899-b3670586ac9f.png

10. oktober – dagen vi hvert år markerer psykisk helse. En markering som absolutt er noe av det viktigste vi gjør. Psykisk helse blir mer og mer utbredt. I hvert fall mer og mer profilert i mediene. De følelsene som før kanskje var litt tabubelagt, er i dag noe de fleste har opplevd eller har erfaring med. Kanskje tiden er inne for at vi spiller en rolle i andres historier, fremfor å fokusere så mye på oss selv?

Vi leser dag ut og dag inn blogginnlegg om depresjon og angst. Alle bloggerne har hatt en tøff tid bak seg, og alle vil dele sin historie. Ikke nok med å skrive utallige blogginnlegg om det, er det også et must å lansere bok om «min tøffe historie». Hvor unike er egentlig bloggerne sine historier? De aller fleste vil en gang i livet sitt gå gjennom en mørk periode, og mange vil nok også ha hatt det enda tøffere enn dem. Jeg skal ikke sitte her og bedømme hva som er tøft og hva som er oppskrytt, men poenget mitt er at psykisk helse har blitt et vanvittig eksponert tema i sosiale medier!

Selvfølgelig skal man være åpen om sin egen psykisk helse, og bloggerne gjør nok rett i å skrive om hva de selv føler og har følt. Det er nok akkurat derfor vi i dag sitter med et så åpent forhold til psykisk helse; vi blir eksponert for store, profilerte personligheter med sosial angst, depresjon, posttraumatisk stress og lignende. Det er godt for mange å vite at en influencer – en de ser opp til – kan føle de samme følelsene som oss vanlige folk. Det ligger nok stor trygghet i å vite at man ikke er alene.

I år fokuserer verdensdagen for psykisk helse på å være raus. Det er så mye som ligger i begrepet, men mange assosierer det med nestekjærlighet og uselviskhet. Det betyr at det er viktig å ikke alltidvære hovedperson i sitt eget liv – mange rundt deg har det vondt, og trenger nettopp deg for trøst. I stedet skal du sitte foran pc-skjermen og tilfredsstille ditt enorme eksponeringsbehov? 

Vi vet nå at alle har det vondt til tider, og de aller fleste kommer seg gjennom det. Det er nok nettopp derfor bøkene heter «min tøffe historie» og ikke «mitt tøffe liv». Vi har alle en psykisk helse, noen dårligere enn andre. Det er derfor viktig at selv om du har lagt den tunge tiden bak deg, er man der for alle som opplever den nå. Mange vil nok argumentere for at blogginnleggene og bøkene fungerer som en guide til rett sti, og det stemmer nok også – for noen.

Selvfølgelig skal man få lov til å skrive det man vil, og man blir jo hørt dersom man forteller sin historie. Raushet handler ikke kun om andre, det er viktig å være raus ovenfor seg selv og. Gjør det du må for å ha det bedre med deg selv. Innebærer dette å skrive et blogginnlegg – kjør på! Men husk at du gjør dette for deg selv, ikke andre. Oss som lesere har da oppgaven å være rause tilbake, men det er jo selvfølgelig begrenset hva man kan gjøre for noen i et kommentarfelt. 

Raushet skaper samhold, og gir plass til alle og en hver. Det betyr altså at vi ikke kun kan fokusere på oss selv. Kanskje blogginnlegget om den vonde bakgrunnen heller skal ned i dagboka, og du heller skal komme med tips til hvordan man føler seg bedre. Akkurat det er ikke et ukjent tema hos bloggere. Innlegg som «min vei til bedre psykisk helse» finner vi flere eksempler på, men boken heter likevel «min tøffe historie». Hadde det ikke vært fint om man flyttet fokuset vekk fra seg selv, og heller la vekt på prosessen som hjalp deg? På den måten handler ikke alt om deg, du gir muligheten for bedre psykisk helse videre til andre.

Alle historier er verdt å høre, men kanskje ikke av hele verden? Det er viktig å ta vare på seg selv, men ta også vare på andre. Kanskje nettopp denne dagen er det ekstra viktig å se rundt seg, på dine nærmeste. Vi skal selvfølgelig alltid snakke om psykisk helse, men husk at du selv ikke alltid er i rampelyset. Aldri stopp å snakk om psykisk helse i sosiale medier, vi trenger at det er så folkelig som det har blitt. Men i dag er nok ikke dagen til å sette deg ned og skrive blogginnlegg om hvor vanskelig det var å vokse opp, men heller sett deg inn i årets tema; vær raus.