Norsk strømming i utlandet

Artikkel - Anniken Haugen

justin-docanto-660282-unsplash.jpg

Kulturdepartementet la på fredag frem en ny proposisjon om å endre på åndsverkloven i forhold til å benytte seg av nett-tv og strømmetjenester, også utenfor landets grenser. Mange opplever at det ikke er mulig å strømme sine favorittserier og kanaler under midlertidige utenlandsopphold, på grunn av geoblokkeringen.

Tidligere i år trådte EUs nye portabilitetsforordning i kraft, gjeldene for alle EUs medlemsstater. Portabilitetsforordningen inneholder regler som sikrer abonnentene av portable innholdstjenester tilgang til disse tjenestene uavhengig av hvor i EØS de befinner seg, og det er på bakgrunn av dette at kulturdepartementet også har fremmet en proposisjon til Stortinget. I en pressemelding på regjeringens hjemmesider opplyses det at det er ønskelig at reglene kan tre i kraft så raskt som mulig etter vedtak.

Trine Skei Grande sier til dagbladet.no at målet med forordningen er at de nye strømmetjenestene da kan legges til rette for at man kan se sine favoritt TV-serier og annet innhold, uavhengig av hvor man befinner seg. Kulturdepartementet opplyser at det i utgangspunktet bare skal gjelde betalingstjenester og at tilbydere av gratistjenester har valget selv om de ønsker å inngå i det nye reglementet. Selv har NRK opplyst at de har som mål å benytte seg av dette allerede til neste år.

Proposisjonen kulturdepartementet har lagt frem inneholder hovedsakelig endringer om grensekryssende portabilitet for nettbaserte innholdstjenester i det indre marked. Det vil si at forbrukere som abonnerer på betalingstjenester som bla. TV2 sumo, HBO Nordic, NRK nett-tv, og Viaplay skal kunne streame disse, selv ved korte utenlandsopphold.

Vi i presset kommer til å følge opp saken videre.