Halloween og kulturell appropriasjon

Artikkel - Marie Hungnes Steinkjer

trevor-cole-1067281-unsplash.jpg

Oktober-måned går mot slutten, og Halloween nærmer seg med stormskritt. De siste par årene har kulturell appropriasjon vært svært omdiskutert i sosiale medier. Mange husker kanskje Siv Jensens indianerkostyme sist høst under FrPs høstfest. Men har vi lært noe av denne diskusjonen? Er det greit å bruke andres kultur som et underholdningsobjekt?

Kulturell appropriasjon er når man tar symboler og elementer fra andres kulturer for å skape noe nytt. Likevel så er det mange som forbinder dette med misbruk av andres kulturer. Dette kan skje i ulike sammenhenger, som for eksempel i musikkbransjen der noen tar andres kreativitet og kopierer arbeidet. Dette gjorde Elvis Presleys med sangen ”Hound Dog” som opprinnelig er en låt av den kvinnelige blues-artisten Big Mama Thornton.

For mange kan det føles harmløst å kle seg ut. Det å ha en kveld hvor man kan gjemme seg bak en fremstilling av noe annet, kan være spennende og gøy. Likevel oppstår det utfordringer når man tar elementer fra andres kultur, og bruker det i et kostyme - spesielt i en setting som Halloween. Noen ganger kan disse kostymene stamme fra minoriteters historie og kultur. Andre ganger kan det være stereotypi av en majoritets kultur.

Professor på University of Miami School of Law, Osamudia James, skrev i Washington Post at oppførsel som presenterer hvite mennesker som normalt, mens de presenterer andre grupper som eksotiske, er rasistisk. Det er altså sårbart når hvite mennesker kler seg opp som stereotypiske versjoner av fargepersoner til Halloween.

Dette utsagnet kan høres voldsomt ut. Intensjonen er likevel ikke å tråkke på noen sine tær. Uansett er det viktig å høre etter når folk sier klart og tydelig at dette ikke er greit. For det kan bli oppfattet som respektløs, når man kler seg i en kultur som enten blir eller har blitt undertrykt. Det er nemlig ikke sånn at de marginaliserte gruppene har muligheten til å kle av seg deres historiske undertrykkelse mot slutten av kvelden.

Foto: superkul.no

Foto: superkul.no

Det er viktig å nevne at de som kan føle på kulturell appropriasjon finnes verden over og gjelder ikke én spesiell hudfarge. Minoriteter fra både Europa, Asia, Amerika – ja verden over – kan kjenne på kulturell appropriasjon. For å ta et eksempel, så har vi samefolket her i Norge. Rom (tidligere omtalt som sigøynere) og indianere er også minoriteter for å nevne noen. Men det er ikke bare minoriteter man må tenke på, men alle verdens kulturer. Dette inkluderer også religioner.

Nå er det som nevnt tidligere snart Halloween. Å finne riktig kostyme er en realitet. Dette innlegget gjorde det kanskje ikke lettere å bestemme seg. For det er kanskje ikke greit å kle seg ut som sigøyner eller Disneys Pocahontas på Allehelgensaften.

Marie Claire skrev en god artikkel med noen nyttige retningslinjer for dem som ønsker å være så politisk korrekt som mulig, ved valg av utkledning på Halloween.

1.     Ikke kle deg i en kultur som ikke er din egen, eller legemliggjøre en kulturtradisjon som ikke tilhører din egen arv.

2.     Ikke bruk eller kle deg i noe du ikke kan forklare historien til.

3.     Aldri mal huden din for å matche noen andres.

Om man velger å følge dette eller ikke, er opp til hver og en person. Likevel så er det viktig å huske på at man defineres av valgene sine. La oss oppfordre hverandre til å vise respekt. ”Cultural Appreciation” istedenfor ”Cultural Appropriation”.