Trenden som presser grenser

Artikkel - Amanda Berntsen

Rundt ti år tilbake ifølge news.com.au, utviklet det seg en trend på YouTube kjent som “unboxing” der YouTubere la ut videoer av dem selv pakke ut forskjellige ting som for eksempel ny teknologi, klær og egentlig alle slags mulig produkter.

Unboxing” videoene fokuserte på morsomme, kule eller aktuelle produkter og det ble sett på som en uskyldig sjanger. Helt siden rundt August 2018 har denne sjangeren tatt en helt ny vending mot en mer forstyrrende og skummel vei på grunn av at youtubere oppdaget en ny underholdningsverdi hos seerne sine. ”Unboxing” utviklet seg til å pakke ut såkalte ”mystery boxes” fra dark web.

Screenshot: HypeMyke / Kilde: YouTube.

Screenshot: HypeMyke / Kilde: YouTube.

Mystery boxes” er sendt fra anonyme selgere på dark web, og kan inneholde flere forstyrrende eller tilfeldige ting som blant annet barneklær, blodige dokker, voodoo, våpen, minnebrikker med merkelig innhold eller beskjeder fra den anonyme selgeren. Denne trenden har gjort at dark web kan utvide markedet fordi mystery unboxing har blitt så populært.

emile-perron-190221-unsplash.jpg

Men hva er dark web? Dark web er en under-del av det velkjente deep web, en samling med overliggende nettverk som bare er tilgjengelige gjennom spesielle verktøy, tilkoblinger og programvare. Dark web utgjør bare en liten del av det større, omfattende deep web, hvor svarte markeder for ulike ulovlige tjenester, gjenstander og objekter florerer. Blant disse eksisterer det salg av våpen, narkotika, barnepornografi og mer.

Dark web er som nevnt utilgjengelige for vanlige brukere, på samme måte som at deep web nettsider ikke dukker opp i søkemotorer til velkjente konserner som Google - det er likevel tilgjengelig, har man riktig programvare og kunnskap.

Foto: Mind Seed TV / Kilde: YouTube

Foto: Mind Seed TV / Kilde: YouTube

Hvorvidt denne nye trenden fortjener noe som helst troverdighet er en annen sak. Trenden har allerede skapte reaksjoner i kommentarfelt på YouTube og i pressen - Business Insider meldte tvil om trenden allerede så tidlig som August. Å utsette seg selv for en slik usikker og tvilsom situasjon av egen fri vilje, kan vitne om vanskelige tider som YouTubere og det generelle streamingmiljøet opplever. Samtidig som dette, kan utgangspunktet og begrunnelsene for disse videoene grunne i et sterkt ønske om større publisitet, oppmerksomhet og hovedsakelig en kapitalistisk holdning fra YouTuberenes side, hvor hva som helst er greit så lenge det selger.

Hvis det i realiteten har foregått ekte salg av disse “mystery boxes” fra anonyme leverandører på dark web, kan dette muligens utspille seg som en farlig, usikker og uoversiktlig situasjon, da disse YouTuberene har null kontroll på hva innholdet i disse boksene kan være - gitt at disse boksene faktisk er autentiske.

Screenshot: Mind Seed TV / Kilde: YouTube

Screenshot: Mind Seed TV / Kilde: YouTube

Som professor Bill Caelli i artikkel med news.com.au. nevner kan det å få disse mysterie boksene sendt til sin egen personlige adresse muligens utsette en selv for en uoversiktlig og farlig situasjon, da selgerene av disse boksene er kjent for å gå etter kjøperne.

En annen faktor som kan være avgjørende om disse videoene er falske, er varene YouTubere får i disse boksene som oftest vitner om tilfeldige objekter tilgjort med enten stearin, falskt blod eller hår, for å nevne noen ulike måter disse objektene har blitt presentert.

En fellesnevner i diskusjonen om mystery boxes, er problematikken med å forstå poenget og intensjonen med disse videoene. Hvis man ser bort fra diskusjonen om boksene er ekte eller ikke, er denne trenden faktisk med på å oppfordre til kjøp av mystiske bokser fra anonyme selgere på grunn av underholdningsverdien. Man kan se at folk er villige til å gå langt for å skape innhold på sin kanal for å tjene penger og seertall, selv om det potensielt kan være farlig. Videoer med falske mystery boxes er en relativt enkel og billig måte for YouTubere til å drive interesse og publikum til deres egen kanal, og derav øke sine egen økonomiske fortjeneste.

Screenshot: Killem / Kilde: YouTube

Screenshot: Killem / Kilde: YouTube

Trolig vil denne trenden gå fort over fordi seere realiserer fort at dette er et skrik om oppmerksomhet og penger. Når man ellers ikke er sikker på om man skal tro på det man leser eller ser, hvorfor skal man ta imot denne potensielt farlige trenden passivt og naivt. YoutTubere burde vike bort fra denne trenden og heller fokusere på å skape ærlig og underholdende innhold for seerne sine istedenfor å enten risikere livet sitt eller skape falskt innhold selv om det kan være underholdende for folk som sluker denne falske informasjonen. Selv om mystery boxes fra dark web kan være spennende, vil det være å gå for langt kun for penger og større publisitet.