Kulturlivets død?

Artikkel – Andre Trannum & Anders Wiig Letnes

Det har vært en annerledes vår. Russen er knapt å se, konserter og festivaler blir avlyst om hverandre, og filmer og spill blir utsatt. Det kan virke som at kulturlivet snart dør ut, men gjør det egentlig det? Har vi noe å se frem til på det planet i nærmeste fremtid?

Mange savner konserter og festivaler nå som sommeren nærmer seg. Hva har vi å se frem til i tiden som kommer? Foto: Aditya Chinchure / Unsplash

Mange savner konserter og festivaler nå som sommeren nærmer seg. Hva har vi å se frem til i tiden som kommer? Foto: Aditya Chinchure / Unsplash

Koronaviruset har snudd opp ned på tilværelsen til oss alle, og rundt omkring i hele verden så merker man den dødelige effekten viruset har. Det er først og fremst menneskeliv og helse som er verst utsatt, men det går også hardt utover kulturlivet. Noe man kanskje merker ekstra godt nå på vår- og sommerparten. Vi nordmenn er jo ekstremt glad i å være ute på denne årstiden, etter å ha slitt med været i høst- og vintermånedene. Mange har sett frem til å nyte dagene i sola med festivaler, konserter og andre festligheter. Nå som alt har blitt avlyst så sliter kulturbransjen og da sliter vi automatisk med den.

Kompensasjon og restriksjoner

Heldigvis så er det blitt gjort store tiltak for at kulturbransjen ikke skal gå under. Blant annet så forvalter Kulturrådet Kulturdepartementets kompensasjonsordning, som var på 300 millioner kroner, noe PRESSET. har dekket tidligere. Det har hjulpet mange band, festivaler, teatre og lignende med å holde hodet over vannet. Vi er heldige som har en slik ordning å falle tilbake på i den spesielle situasjonen vi er i. Dette gjør på sin side at du forhåpentligvis får sett på favorittbandet eller teaterstykket du alltid har drømt om å se – men kanskje først til neste år.

Lys i enden av tunnelen? Kulturlivet har fått en krisepakke på 300 millioner, men er det nok? Foto: Joshua Sortino / Unsplash

Lys i enden av tunnelen? Kulturlivet har fått en krisepakke på 300 millioner, men er det nok? Foto: Joshua Sortino / Unsplash

Spørsmålet er om krisepakka er nok, og hvordan den fungerer sammen med øvrige restriksjoner. Torsdag 7. mai åpnes det for arrangementer med 50 personer. Kanskje utvides dette til 200 personer fra 15. juni. Kanskje får du sett favorittbandet på intimkonsert allikevel? Men vil konserter med 50-200 i publikum redde kulturlivet?

– Det vil kunne gi handlingsrom for de minste arrangørene, men er ikke nok til at musikkbransjen kommer i gang igjen, sier Tone Østerdal, daglig leder i Norske konsertarrangører

Åpningen vil hjelpe til å holde noen arrangører og aktører flytende, mener Østerdal, og tror det vil bli mange positive initiativer fremover.

– Samtidig skal vi ikke undervurdere hva det å opprettholde smittevernreglene vil kreve av arrangørene. Og for de større bransjeaktørene vil ikke arrangementer for inntil 200 personer være i nærheten av å være økonomisk forsvarlig, understreker Østerdal.

Kultur på nye måter

Heldigvis består kulturbransjen av kreative folk. Dette har vi sett i form av bakgårdskonserter over hele landet, livestreaminger av konserter og drive-in-kinoer, som PRESSET. har skrevet om før. Hvis du søker etter «stay at home editions» på YouTube og andre musikk-kanaler så finner du utrolig mange kule løsninger som folk har gjort når de lager musikk. Men på en trygg og sikker måte. Så kulturfolket har ikke forandret seg, det er bare måten de fremfører på som har blitt forandret.

Nå åpnes det som sagt for kulturarrangementer med 50 personer i salen eller foran scenen. Jarle Bernhoft er blant de som er først ut, og holder intimkonsert allerede 7. mai. Ifølge Visit Oslo skal det bare selges 46 billetter av hensyn til smittevernreglene. Konserten blir helakustisk, noe Bernhoft aldri har gjort før. Dette viser at kulturlivet ikke bare må tenke mindre i møtet med krisen, men at de også tenker nytt. Selv om festivaler og store konserter er avlyst eller utsatt, kan vi altså glede oss til slike intimkonserter fremover.

Spill utsettes

I spillbransjen har man også merket effekten av korona. Spillmesser og -utgivelser avlyses eller utsettes. Nå er det et kjent fenomen i spillbransjen at spill utsettes. Selv om det er like irriterende hver gang, så er det kanskje større forståelse for at det skjer nå. Det er fortsatt spill man kan glede seg til, og i løpet av året kommer blant annet Cyberpunk 2077, Ghost of Tsushima, The Last of Us: Part II og Assassin´s Creed: Valhalla. Sistnevnte med handling lagt til Norge i vikingtiden. Ellers kan spillstrømmetjenesten Google Stadia friste med to gratis måneder.

Nylig ble Summer Game Fest annonsert, en slags heldigital spillmesse som kanskje kan veie opp for tapet av E3 og andre spillmesser. Spillfesten varer fra mai til august, og kommer til å inneholde arrangementer fra utgivere, spillbart innhold, eventer i spill og annet som ikke er annonsert enda.

Kulturlivets død?

Kulturtilbudene finnes fortsatt, om enn i andre versjoner og størrelser. Ukene fremover vil vise om kulturlivet trenger flere krisepakker, og om gradvis åpning gjør det mulig for aktører å overleve. Utover det må vi fortsette å telle til ti for 1400. gang, være tålmodige og støtte opp om kulturlivet. Plutselig så er det vår og sommer igjen, men denne gangen forhåpentligvis uten restriksjoner, med en frisk verden og et kulturliv i behold.


Gjøres det nok for kulturlivet i Norge?