Anmeldelse: Evolusjon på 1-2-3

Anmeldelse – André Trannum

Spillet Ancestors: The Humankind Odyssey tar deg 10 millioner år tilbake i tid. Du styrer en ape som utforsker den afrikanske jungelen. Målet ditt er å utvikle deg og stammen din fra ape til menneske. Velkommen til evolusjonen.

Hvordan blir det til slutt? Opphavsrett: Panache Digital Games / Foto: IMDb

Hvordan blir det til slutt? Opphavsrett: Panache Digital Games / Foto: IMDb

Jeg kom over et spill for ikke så lenge siden som fascinerte meg i senk. Det er et spill der du skal få ta del i selve evolusjonen til mennesket. Før reisen din begynner må du velge om du vil starte som mann eller kvinne, og du må navngi stammen din. Herfra blir du tatt gjennom en intro som ikke er fullt så engasjerende, men det har ingenting å si på spillet i sin helhet. Det er når du får kontrollen at moroa starter.

Fra ape til menneske

Ancestors: The Humankind Odyssey er et overlevelsesspill fra utvikleren av Assassin´s Creed, som tar deg 10 millioner år tilbake i tid. Du starter altså som en sjimpanselignende ape i jungelen i Afrika, der du har ett formål, og det er å utvikle rasen din fra det primitive til man nesten er menneske.

Men det er mange faktorer mellom start og slutt i det spillet her. I førsten er du som sagt bare en ape som må utforske landskapet rundt deg, og finne ut hvordan du bruker ting, så å si helt uten hjelp. Dette gjøres ved å plukke forskjellige planter, steiner, kvister og grener. Disse får du en slags innsikt i når du plukker dem opp og inspiserer dem. Du må til og med lære deg hvilket vann du skal drikke av for å ikke bli syk.

Du må bruke sansene

Du får noen ledetråder her og der om hva du kan gjøre, men det meste må du finne ut av selv. Og stammen din lærer igjen av deg. For å finne disse tingene så har du i starten et par hjelpemidler som kommer godt til nytte. Det ene er sansene dine. Her kan du rope og lytte etter andre aper. Veldig kjekt når du skal finne stammemedlemmene dine.

Du kan også lukte forskjellige planter og dyr rundt deg, som kommer opp som små «dunstskyer» du må peile deg inn på. Har du allerede utforsket det du finner, så kommer det opp informasjon om objektet, og hvis ikke så kommer det bare opp et spørsmålstegn som igjen betyr at du har en gyllen anledning til å tilegne deg ny og nyttig informasjon.

Høy gjenspillbarhet

Du skal liksom få være med på evolusjonen fra begynnelsen i Ancestors: The Humankind Odyssey. Dette gjøres gjennom et nodesystem der du velger selv hvilke egenskaper du vil putte i nodene du låser opp, etter hvert som du lærer deg mer. Dette øker gjenspillbarheten betraktelig, og gjør det artig å spille det flere ganger. For du kan utvikle stammen din og den du er i spillet i flere forskjellige retninger mellom hver gang – uten å avsløre for mye. Man kan også velge å forsterke nodene som gjør at det du velger blir ekstra bra.

Evolusjon i tråd med omgivelsene

Noe jeg likte veldig godt med spillet er at du bruker opp ressursene rundt deg – som mat og materialer. Uten mat og drikke duger helten ikke, sies det. Men i dette tilfellet så dør du og hele stammen din. Og da er du nødt til å reise videre sammen med stammen fra det trygge stedet du var på, og finne et nytt og forhåpentligvis trygt sted. For du starter i jungelen, men det er forskjellige landområder i denne åpne verdenen. Du finner ørkenland, huler og mer til. Og hvert område byr på sine utfordringer, og du må utvikle deg i takt med det området du er på.

Vil du klare å bygge opp stammen din så den overlever evolusjonen? Foto: Margaux Ansel / Unsplash

Vil du klare å bygge opp stammen din så den overlever evolusjonen? Foto: Margaux Ansel / Unsplash

Men spillet er ikke bare utforskning. Du møter også på farer, i form av rovdyr (slanger, tigre, vortesvin osv.). I førsten er det lureste og letteste alternativet, fant jeg ut, å rett og slett klatre opp i et tre.

Skjermen blir forandret når det er fare rundt deg. Den blinker og blir mørkere og du ser hoggtenner overalt, noe som skaper en overraskende panisk tilstand. Hvis du blir for lenge i denne modusen, så blir apen du styrer grepet av panikk og hysteri, og du blir byttet med en annen ape hjemme i leiren din.

Hvis apen du var er så heldig å ikke dø, så kan du dra ut for å lete etter den igjen. Jeg fant fort ut at det er veldig lett å dø i disse omgivelsene. Et feilhopp fra toppen av et tre kan være brutalt. Det kryr av ville dyr som du er ganske så forsvarsløs mot i begynnelsen. Du kan bli forgiftet av planter du spiser – og mye mer. Farene lurer rundt hvert et tre. Det var hardt i gamledager, bare spør de apene her.

Bygg og utvid stammen din

Igjen er det veldig kjekt at man kan bytte til en annen fra stammen og fortsatt ha de egenskapene som forgjengeren lærte seg. Du skal også bygge opp stammen din, og skaffe flere medlemmer til den. Du finner andre aper her og der, og du kan få medlemmene til å parre seg (heldigvis får man ikke se det) så stammen får flere unger. Den er egentlig avhengig av det for å klare seg videre.

Alt i alt så vil jeg si at Ancestors: The Humankind Odyssey er et veldig fascinerende og interessant spill. De fargerike og vakre områdene gjør spillet enda bedre. Utforskeren i meg fikk kjørt seg godt da det alltid er noe å finne ut av, men det passer kanskje ikke til de som forventer fart og action, for dette er et spill der man skal ta seg god tid. Evolusjonen har jo tross alt brukt noen millioner år på å komme dit vi er.


Har du prøvd Ancestors: The Humankind Odyssey? Hva synes du? Hva spiller du i sommer?