Nasjonalmuseet åpner endelig i 2022

Artikkel - Susanna Mathea Arsky

Langs Oslos mest eksklusive havnepromenade, Aker Brygge, har det nye Nasjonalmuseet sprunget opp fra bakken. Med plassering midt i byens turist-mekka, er det omkranset av kulturelle institusjoner som Astrup Fearnley Museet og Nobels Fredssenter. 11. juni 2022 skal museet endelig åpne dørene.

Det nye Nasjonalmuseet holder Norges største samling av nasjonal kulturarv. Foto: Erik Skarstein / Unsplash

Det nye Nasjonalmuseet holder Norges største samling av nasjonal kulturarv. Foto: Erik Skarstein / Unsplash

Nå som samfunnet gradvis åpner opp igjen etter korona-nedstengingen, har det vært stor spenning rundt den offisielle åpningen av Nasjonalmuseet, både for norsk og utenlandsk publikum. Den opprinnelige åpningsdatoen var lagt til høsten 2020, men ble i etterkant utsatt to ganger. Museet har nå kommet med en endelig dato – 11. juni 2022. 

169511392_153793686641082_2038624236146413155_n.jpg

Kulturminsiter Abid Raja på omvisning på Norsk Teknisk Museum under fremleggingen av Muesumsmeldingen i mars 2021. Foto: Kulturdepartementet / Susanna Mathea Arsky

Kulturministeren venter i spenning på åpningen

I april bar kulturminister Abid Raja på symbolsk vis inn det første kunstverket på museet. Åpningen vil finne sted i overkant av ett år etter at statsråden innviet lokalene.

-       11. juni 2022 blir en merkedag i norsk kulturhistorie. Landet har fått en ny storstue for kunst og kultur, ikke bare for vår generasjon, men for fremtidige generasjoner. Vi er mange som ser frem mot at Nordens største kunstmuseum åpner, og nå kan nedtellingen virkelig begynne, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja til Nasjonalmuseet

Regjeringen, frontet av kulturministeren, presenterte Museumsmeldingen i mars 2021. Meldingen tar i størst grad for seg kystmuseum, men, Nasjonalmuseet nevnes som en av de viktigste, om ikke den viktigste, kunstinstitusjonen i Norge:

-       Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design er det langt største kunstmuseet i landet. Museet for valtar ei kunstsamling på 400 000 kunsthistoriske objekt, står det i meldingen

Bygget kunstsamlingen skal stå i er naturligvis et med få vinduer, men, nå har museet benyttet seg av dører og annet for å promotere åpningsdatoen, med bilder av diverse kunst museet skal inneholde. 

– Disse ordene har jeg lenge gledet meg til å si. 11. juni 2022 slår vi endelig opp dørene for det nye Nasjonalmuseet, sier Karin Hindsbo, direktør i Nasjonalmuseet.

Konflikt mellom arkitekt og Statsbygg

Statsbygg, som er forvalter av prosjektet tegnet av arkitekt Klaus Schuwerk, har vært i konflikt med Schuwerk. Arkitekten raste mot selskapet da byggeprosessen kom i gang for fult

– De tenker kun på penger og ikke kvalitet. Det kommer ikke til å bli fint og det er ikke dette det norske folket ble lovet, sa den tyske arkitekten Klaus Schuwerk til NRK.

Da det nye Munchmuseet i Bjørvika ble bygget, var det også stor konflikt om byggmaterialet. Det er med andre ord viktig for Osloborgere, og kunstinteresserte, at byggene der Norges edleste kunstarv oppbevares i står i stil med samlingene de huser.