#FreeBritney – er det endelig over?

Britney har hatt sin far som verge i 13 år, men får nå kanskje endelig muligheten til å være fri. Foto: Tatiana / Flickr (CC BY 2.0)

Britney har hatt sin far som verge i 13 år, men får nå kanskje endelig muligheten til å være fri. Foto: Tatiana / Flickr (CC BY 2.0)

Artikkel - Tuva M. Sørum

Etter 13 år som verge, og etter enormt press fra fans og støttespillere, har James Spears, Britney Spears’ far, omsider sagt ja til å trekke seg som hennes verge.

I august leverte James Spears et rettsdokument til en domstol i Los Angeles der han sier at dersom Britney ønsker det skal hun få avslutte vergemålet. Han sier også samtidig «at dette ikke er fordi han mener han har gjort noe galt eller at det ikke lenger er nødvendig for han å være verge», men fordi «en offentlig kamp med datteren ikke er i hennes beste interesse.» Dette kommer etter at Britney tidligere i sommer tok faren til retten for å få han fjernet som verge, og truet med å anmelde han for å ha misbrukt rollen sin.

James Spears har vært oppnevnt som verge for datteren siden 2008, etter at hun gikk gjennom et veldig offentlig mentalt sammenbrudd, og påfølgende psykiske problemer. Han har siden da hatt kontroll over datterens økonomi, forretninger og andre økonomiske forhold. Hun mistet samtidig foreldreretten til barna sine, og opplyste i retten i juli at hun har blitt tvunget til å ta prevensjon mot sin vilje.

Britney har hatt mange turneer og shows under vergemålet. Foto: Steven I  / Flickr (CC BY 2.0)

Britney har hatt mange turneer og shows under vergemålet. Foto: Steven I / Flickr (CC BY 2.0)

Britney Spears’ advokat, Matthew Rosengart, kaller dette «en enorm seier for Britney, men at han også ser frem til å legge frem bevisene på James Spears’ misbruk av sin posisjon som verge.» En enorm seier er det også for Free Britney-bevegelsen, som lenge har kjempet for å få Britney Spears ut av vergemålet. Denne bevegelsen har vært viktig for å gi saken oppmerksomhet og har det siste året vokst i popularitet. Bevegelsen fikk også mye oppmerksomhet etter New York Times’ dokumentaren Framing Britney Spears.

Til tross for at han nå har varslet at han vil trekke seg som verge, har man ikke satt noen dato for slutten på vergemålet og selv om dette er en viktig seier for Britney og Free Britney-bevegelsen er det altså ikke over helt enda. Og uansett når han går av vil det neppe være stille veldig lenge før Britney igjen er i rettssalen. Under rettsmøtet i juli sa hun at hun ville anmelde faren for misbruk av posisjonen sin som verge og at hun håpet å se han i fengsel. James Spears på sin side langer ut mot Britneys mor som han mener ikke har gjort noe for datteren de siste årene og ikke er interessert i å hjelpe henne.

I denne saken er nok ingenting avgjort før det er avgjort, og dette er nok ikke det siste vi kommer til å høre fra Britney Spears eller fra Free Britney-bevegelsen. Likevel er det en stor seier for de som har ment at Britney har vært urettferdig behandlet de siste årene og at vergemålet har vært unødvendig og skadelig for henne.