Miljøvennlig Oslo-guide

Anbefaling – Emma M.N. Glimstad

Er du ny i byen? Eller leter du etter noe å gjøre i Oslo en vinterdag, uten å få dårlig samvittighet for å sette klimaavtrykk? Her er Oslo-guiden for deg!

Foto: Michael Ankes / Unsplash

Foto: Michael Ankes / Unsplash

Nå som snøen har lagt seg, tenker mange kanskje at det var slutt på moroa – at man ikke lenger kan stupe uti Oslo-fjorden, spise is og fersken så det renner nedover på haka, at livet forsvinner ut av byen, der alle stort sett holder seg inne, og at de er sure når de først når dørstokkmila og kommer seg ut.

Som lommekjent Oslo-borger, derimot, har jeg en ganske annerledes erfaring, og jeg vet også at det er mulig å oppleve Oslo uten å sette store klimafotspor. Nå som vi beveger oss mot jul, er det en haug med anbefalte ting å gjøre som både setter julestemninga, og som man like gjerne kan gjøre etter jul. 

Gå deg en tur

Enten om det er langs Akerselva, som dessuten har et proppfult utvalg av kultur- og historietilbud langsmed elva, eller om det er i marka, byr vinteren på fine turer overalt i Tigerstaden. Oslo er en såpass liten storby at du bruker ikke mer enn en halvtime med kollektivtransport - avhengig av hvor du bor, selvfølgelig - på å komme deg til skogen eller sentrum. Perfekt miljøvennlig gjøremål i vintermånedene!

Velger man bytur kan man for eksempel se på Fiskerne, kunstverket som pryder Y-blokka i Regjeringskvartalet. Det er laget av norske Carl Nesjar etter tegninger av Pablo Picasso. Ettersom politikerne har fastslått at Y-blokka skal rives, blir det vanskelig å få sett Fiskerne i sin nåværende form igjen. Så dette er verdt å få med seg mens man fortsatt kan!

Foto: Alexey Ruban / Unsplash

Foto: Alexey Ruban / Unsplash

Skitur

Dersom du bestemmer deg for å komme deg ut i marka, er skitur åpenbart perfekt på denne tida av året. Selv hadde jeg heller valgt gåtur i byen, men for alle som liker å gå på ski er Oslomarka perfekt, uavhengig av hvor langt du ønsker å gå.

Innsidetips for å slippe å gå i kø: ta bussen til Skar innerst i Maridalen og gå opp til – og over – Øyungen, gjerne helt frem til Kikut (eller vend nesen mot Ullevålseter om du vil ha folk rundt deg, eller skjær av nedoverbakkene mot Hammeren). Eller enda bedre, om snøen ligger, hopp av bussen på Hammeren og gå mot Skar derfra. Supert terreng! 

Too Good To Go

“Too Good To Go” er appen som hjelper deg med å redde matsvinn for en billig penge. Last den ned, og du får tilgang til mat som ellers ville blitt kastet fra restauranter og kafeer over hele Oslo. Per dags dato er 1707 spisesteder med i Too Good To Go, noe som ifølge appens nettside betyr at 2.503.693 porsjoner er reddet.

Museum

Oslo tilbyr en rekke ulike museer for enhver smak. Arbeidermuseet på Sagene, Astrup Fearnley på Tjuvholmen, Nasjonalgalleriet og Munch-museet er bare et lite utvalg av det som er verdt å besøke i Oslo. Besøkene er helt utslippsfrie, dersom man tar beina eller bussen til bruk.

For tiden har Nasjonalmuseet - Arkitektur på Bankplassen en utstilling kalt “Biblioteket”. Denne utforsker alternativer til vekst i dagens byutvikling. Spørsmålet som stilles er hvordan man kan kan bygge byer hvor livskvalitet og miljø er viktigere enn økonomisk vekst. Utstillingen er en del av Oslo Arkitekturtriennalet 2019, som varer til 24. november, og adgang til Nasjonalmuseet - Arkitektur er gratis frem til det.

Foto: Clem Onojeghuo / Unsplash

Foto: Clem Onojeghuo / Unsplash

Bruktshopping

Et av de mest anbefalte tipsene for å hindre at klimaendringene blir verre, er å minske såkalt “fast fashion” ved å handle brukte klær. Vintage og brukt er ikke vanskelig å få tak i når man er i Oslo, men når det kommer til de ulike markedene som dukker opp her og der, er disse i flertall. Nå som det nærmer seg jul, bugner det i tillegg med julemarkeder rundt omkring i byen. Her får man ofte tak i hjemmelagde produkter, helt uten klimaskam!