Når krisen inntreffer: Et behov for nostalgi?

Artikkel - Alexandra M. Lunstøeng

I krisetider kan det virke som at mennesker søker mot det samme; nostalgi. Dette er gjenkjennelig i den pågående koronapandemien, som har medført at flere av oss sitter mye alene og er isolerte i lockdown. Kan nostalgi være en trøst i krisetider?

Å tenke tilbake på gode minner, som en konsertopplevelse, kan føles betryggende i krisetider. Foto: Anthony Delanoix / Unsplah

Å tenke tilbake på gode minner, som en konsertopplevelse, kan føles betryggende i krisetider.

Foto: Anthony Delanoix / Unsplah

Det har snart gått ett år siden koronapandemien traff oss som lyn fra klar himmel, og snudde hverdagen til mange av oss på hodet. Da pandemien slo til for fullt, måtte flere være kreative for å fylle den nye hverdagen, som bestod av hjemmekontor og sosialdistanse. I den forbindelse fortalte psykologspesialist Margrethe Bals Utsi til NRK at man gjerne tyr til humor, dans og musikk når man har det vanskelig. Disse faktorene kan gjøre at vi tar et dypdykk i vår egen fortid, graver frem de kjæreste minnene våre og kjenner på nostalgien de gir oss.

Hva er nostalgi – og hvorfor søker vi det?

I en artikkel av National Geographic defineres nostalgi som en sentimental lengsel etter fortiden. Det er et savn etter en periode av ens liv med lykkelige og personlige assosiasjoner. Det er dermed mer enn å bare mimre; det er en følelse. Nostalgi er følelsen man kjenner på når man tenker tilbake på gode og uforglemmelige minner fra fortiden vår. Denne følelsen kan oppstå når man spiser en is som minner om et ferieminne fra da man var liten, blar igjennom et fotoalbum, eller ser igjen videoklipp fra festivalsommeren man hadde for to år siden.

Livene våre er stadig i endring. Det er uunngåelig, og det er en del av livets syklus. Det kan likevel ofte bli sett på som noe skummelt; det kan virke stressende, uforutsigbart og ubehagelig. Det er når slike endringer inntreffer, at vi søker etter noe stabilt og forutsigbart å lene oss mot. Når vi konfronteres med stress eller usikkerhet, kan det være beroligende å søke seg mot noe trygt og kjent – noe håndfast når omveltningene er store. Det er dette som kalles personlig nostalgi, og det er en normal egenskap som kan brukes for å mestre stressede situasjoner.

Nostalgi i krisetider

I tider med traumer og overveldende stress er det et naturlig instinkt å føle seg nostalgisk og stole på følelsene for komfort og en følelse av normalitet.

Dette forteller Valentina Stoycheva, klinisk psykolog og spesialist på traumatisk stress, til The New York Times. Dette kan begrunne hvorfor vi søker nostalgi under koronapandemien.

Å leve i krisetider, slik som under en global koronapandemi, kan medføre stress og frykt for en usikker fremtid. Per dags dato er det umulig å si når denne pandemien er over, og det å leve i uforutsigbarhet kan føre til redsel og angst. Når slike følelser hoper seg opp, kan det være beroligende å tenke tilbake på hvordan hverdagen var før korona – da hverdagen var «normal». Vi tenkte ikke da på muligheten av å bli smittet av et dødelig virus hver dag. Noe så trivielt som å handle bekymringsfritt på matbutikken – uten munnbind og antibac – kan vekke nostalgien i oss nå. Slik nostalgi kan minne oss om hvordan hverdag en gang var – og igjen kan bli. Det kan være et lite lys i enden av den mørke tunnelen.

Under koronapandemien har ABBAs musikk vekket nostalgi hos flere. Foto: Andrew Ebrahim / Unsplash

Under koronapandemien har ABBAs musikk vekket nostalgi hos flere.

Foto: Andrew Ebrahim / Unsplash

80-tallsmusikkens renessanse under koronapandemien

I fjor sommer pågikk forskningsprosjektet "Music in Times of the Covid-19 Pandemic", som ifølge NRK gikk ut på å kartlegge hvilken rolle musikk spilte i livene våre under koronapandemien. MusiCovid er kortnavnet på et internasjonalt nettverk som har jobbet med slik forskning. Forskningen deres viser at vi søkte oss til glade melodier og musikk fra 80-tallet som vekket positive minner. Låter fra blant annet ABBA, The Beach Boys, Cyndi Lauper og Louis Armstrong blir trukket frem som populære band og artister under koronapandemien. Rundt 7 000 personer i Tyskland, Frankrike, Italia, Storbritannia, India og USA, har svart på spørsmål om hvilke sanger de har hørt på, og hvordan dette kan ha forandret seg i løpet av det første koronaåret, skriver NRK.

Ifølge NRK bekrefter også en analyse fra Spotify at vi søkte oss tilbake til 80- og 90-tallet, gjennom å høre på populærmusikk fra disse tiårene, og det er kanskje ikke helt tilfeldig at nettopp denne musikken fikk et oppsving. Til NRK forteller musikkjournalist og programleder, Sandeep Singh, at vi trenger det forutsigbare i en uforutsigbar verden. Da kan gamle slagere som ABBAs "Dancing Queen" og Cindi Laupers "Girls Just Wanna Have Fun" være redningen. Dette er typisk feelgood-musikk.

Orden i uorden

I krisetider kan det være vanskelig å finne håp og mening, ettersom livet plutselig kan virke så stillestående og nytteløst. For å si det med fysikkens ord; det er alltid en viss orden i uorden. Da kan nostalgi rekke ut en hjelpende hånd, og være et fast holdepunkt i en ellers uforutsigbar hverdag. Enten det er å bla igjennom et gammelt fotoalbum, eller lytte til gamle sanger.